Η Σρι Λάνκα φαίνεται να κάνει βήματα προς την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, μετά από μια «ιστορική εξέλιξη» του Ανώτατου Δικαστηρίου της.
Προς το παρόν, οι άνθρωποι που κρίνονται ένοχοι για ομοφυλοφιλία στη χώρα της Νότιας Ασίας μπορούν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης, βάσει ενός νόμου που χρονολογείται από τη βρετανική κυριαρχία της τότε Κεϋλάνης. Ωστόσο, το κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα έχει μιλήσει για το ότι είναι ανοιχτό στο να κάνει μια αλλαγή τουλάχιστον από το 2022.
Την Τρίτη (9 Μαΐου), το Ανώτατο Δικαστήριο της Σρι Λάνκα έκρινε ότι ένα νομοσχέδιο ιδιωτών βουλευτών, του βουλευτή Premnath C Dolawatte, για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, δεν ήταν αντισυνταγματικό, ανέφερε το Reuters. Πριν καταλήξει στην απόφασή του, το δικαστήριο άκουσε δεκάδες αναφορές που υποστήριζαν και τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, τα επόμενα βήματα προς τα εμπρός δεν είναι ξεκάθαρα, επειδή κανένας πολιτικός της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης δεν έχει δηλώσει αν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ακτιβιστές πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για να το προωθήσουν στο κοινοβούλιο.
Όπως και να έχει, η Kaveesha Coswatte, από την οργάνωση για τη δικαιοσύνη iProbono, η οποία υποστήριξε πολλά από τα υπομνήματα που υποστήριξαν το νομοσχέδιο, δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν μια ιστορική εξέλιξη, που δημιουργεί «ελπίδα για πραγματική αλλαγή» και ότι «η πόρτα [ήταν] επιτέλους ανοιχτή».
Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Ranil Wickremesinghe δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αντιταχθεί στο νομοσχέδιο του Dolawatte, το οποίο είχε αρχικά υποβληθεί τον προηγούμενο μήνα.
Το ίδιο είχε πει και ο υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, Ali Sabry, τον Φεβρουάριο.
«Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τη θέση της για την αποποινικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ωστόσο, δεν νομιμοποιούμε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Αλλά, θα τους αποποινικοποιήσουμε. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση γι’ αυτό, οπότε ας έρθει στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Sabry.
Βήματα προς την αποποινικοποίηση σε άλλες χώρες.
Η απαγόρευση της Σιγκαπούρης από την εποχή της αποικιοκρατίας για το ομοφυλοφιλικό σεξ, βάσει του άρθρου 377Α του ποινικού κώδικα, καταργήθηκε τον Νοέμβριο, καθιστώντας ουσιαστικά νόμιμη την ομοφυλοφιλία στην πόλη-κράτος. Ωστόσο, οι νομοθέτες αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Στην Καραϊβική, οι κανόνες αποποινικοποίησης κόλλησαν με δικαστικές αποφάσεις στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, στα Μπαρμπάντος και στον Άγιο Κιτς και Νέβις κατά τη διάρκεια του 2022. Όλοι αυτοί οι νόμοι συνδέονταν επίσης με τη βρετανική κυριαρχία.