Η Σλοβενία αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο

0
163
Το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Σλοβενία αποφάσισε υπέρ του γάμου και της δυνατότητας τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι ο μέχρι τώρα αποκλεισμός τους συνιστά αντισυνταγματική διάκριση.

Ανακοινώνοντας την απόφαση ​​την Παρασκευή, το δικαστήριο έδωσε προθεσμία έξι μηνών στην Εθνοσυνέλευση για να τροποποιήσει τον νόμο.

Το δικαστήριο συζήτησε το θέμα μετά την καταγγελία δύο ομόφυλων ζευγαριών που, αντίστοιχα, απέτυχαν ενώπιον των τακτικών δικαστηρίων να παντρευτούν ή να μπουν στη λίστα των υποψηφίων για τεκνοθεσία.

Ανέφερε ότι οι διακρίσεις σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την παραδοσιακή έννοια του γάμου ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ούτε με την ειδική προστασία της οικογένειας».

Η απόφαση “δεν μειώνει τη σημασία του παραδοσιακού γάμου ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ούτε αλλάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες παντρεύονται άτομα του αντίθετου φύλου. Το μόνο που σημαίνει είναι ότι οι σύντροφοι του ίδιου φύλου μπορούν πλέον να παντρεύονται όπως και οι ετεροφυλόφιλοι πολίτες”

Αναφορικά με την τεκνοθεσία, το δικαστήριο σχολίασε ότι η απαγόρευση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με στόχο το μέγιστο όφελος για τα παιδιά, καθώς «η απόλυτη απαγόρευση… δεν είναι κατάλληλο μέσο για την επίτευξη αυτού του σκοπού».

Ανέφερε ότι ο στόχος του μέγιστου οφέλους για τα παιδιά πρέπει να επιδιώκεται κατά περίπτωση, γι΄αυτό και ο αποκλεισμός των ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων «δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως μέτρο που θα βελτιώσει τη δυνατότητα λήψης απόφασης προς το μέγιστο όφελος του παιδιού».

Το δικαστήριο εξέδωσε μόνο ένα δελτίο τύπου και η πλήρης απόφαση δεν είναι ακόμη διαθέσιμη. Επομένως, παραμένει ασαφές πόσοι δικαστές ψήφισαν υπέρ.