Η “απαγορευμένη” αισθητική του Δημήτρη Γκέλμπουρα

14/02/2021

Τον γνωρίσαμε μέσα από τη συνεργασία με τονDie Arkitekt και συγκεκριμένα μέσα από το βίντεο κλιπ του τραγουδιού ” In Berlin”, στο οποίο είχε αναλάβει το art direction. Ο λόγος για τον Δημήτρη Γκέλμπουρα, που σήμερα μας μιλά για τα Forbidden Designs του. 

Το τραγούδι In Berlin ξεχώρισε – πέρα από τη μουσική του – και για την ιδιαίτερη
αισθητική του. Ως art director, μίλα μας λίγο γι΄αυτό.

Ως art director του project κλήθηκα να επικοινωνήσω με το κοινό μέσα από εικόνες και μια αισθητική η οποία θα συστήνει τον Die Arkitekt και την μουσική του. Εκτός από τα urban στοιχεία της πόλης και τα αρχιτεκτονικά πλάνα, καθοριστικό ρόλο παίζει ο παράγοντας “characters”. Συνομιλήσαμε και συνεργαστήκαμε με πολύ ενδιαφέροντα άτομα, αποσκοπώντας στο να εκφράσουν την ιδιαίτερη περσόνα τους με fashion στοιχεία ως αρωγό σε αυτό. Στόχος μας ήταν να πούμε τι “κάνει” μια πόλη ή μια συνθήκη ιδιαίτερη; Η απάντηση που δώσαμε ήταν οι άνθρωποι που ζουν και αλληλοεπιδρούν σε αυτή και οι “σχέσεις”, που δημιουργούνται μεταξύ τους. Η διαφορετικότητα, τα ετερόκλητα χαρακτηριστικά τους και η ελευθερία έκφρασης των ατόμων αυτών είναι λοιπόν το επίκεντρο και η κύρια πηγή έμπνευσης σε αυτό τo video clip.

Πώς θα χαρακτήριζες την αισθητική των τραγουδιών του Die Arkitekt; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο;

Δε θα έλεγα πως άκουγα πολύ αυτό το είδος μουσικής ως fan, πριν τη συνεργασία μας. Οπότε δεν ξέρω αν θα μπορούσα να έχω εμπεριστατωμένη άποψη. Ωστόσο η συνεργασία μας, με έφερε πολύ κοντά σε αυτό το είδος μουσικής, το εξερεύνησα και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι τελικά με ενέπνευσε πολύ, κι ας μην το άκουγα πριν. Αυτό για εμένα είναι ένα βήμα μπροστά στην αισθητική μου και το point of view που βλέπω άλλους καλλιτέχνες, που σχεδιάζω, που δουλεύω και που φωτογραφίζω.

https://www.instagram.com/p/CIWZxkoAi46/

Με τι άλλο ασχολείσαι;

Έχω σπουδάσει graphic design και visual communications στο Λονδίνο. Εργάζομαι σε διαφημιστική εταιρεία και παράλληλα δουλεύω σε projects όπως το art direction
καλλιτεχνών, η δημιουργική φωτογραφία και το branding κάτω από την ομπρέλα του instagram.com/forbidden.designs, ενός ψευδώνυμου που θέτει το ερώτημα αν μπορούμε να πούμε “τι είναι τέχνη και τι όχι”, “τι είναι καλαίσθητο και τι όχι”, σε μια καθημερινότητα που τα πάντα κρίνονται από όλους. Εγώ συστήνω λοιπόν τη δουλειά μου και την αισθητική μου ως “απαγορευμένη” εξ αρχής…

https://www.instagram.com/p/CH8ghkbgbLW/

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία με τον Die Arkitekt;

Μετά από πάνω από 10 χρόνια γνωριμίας, η συνεργασία ήταν σχεδόν αναπόφευκτη… χαχα! Καθώς δουλεύω στο χώρο του design, θεωρώ σημαντικό οι συνεργασίες μου να με κρατούν σε εγρήγορση και συχνά να μου προκαλούν ενθουσιασμό! Σίγουρα εκτός των άλλων με τον Die Arkitekt μας ενώνει μια αρκετά κοινή αισθητική και μια συνεχής αναζήτηση εκπλήρωσης νέων σχεδίων και ονείρων!

Μιλώντας περί συνεργασιών, θα ήθελα κλείνοντας να αναφέρω πως για το IN BERLIN είναι πολύ σημαντική η συμβολή πολλών ανθρώπων, όπως ο Ευθύμης Χρήστου, το fashion brand He-m-noid, οι συμμετέχοντες: @fedon_nom, @parnasisths, @terpsichorree, @george_kirilis, @artlessdog, @jarkos_stou, @leonidaspiperis, @thanosdr, ο Danny Ntarlas στην κάμερα, ο Βαγγέλης Φαντόπουλος στο video editing και οι Youngster Athens (Φαίδωνας Γαλογαυράς & Περικλής Μισερλής). Τους ευχαριστώ πολύ όλους ειλικρινά για τη βοήθεια τους και τη θετική τους διάθεση!

Ακολουθήστε τη δουλειά του Δημήτρη: www.instagram.com/forbidden.designs

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!