Η queer ατζέντα της εβδομάδας: It’s Pride Week babes

Καλωσορίσατε σε μία ακόμη γεμάτη βδομάδα με ποικίλες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για την queer κοινότητα. Πιστές στο ραντεβού μας, όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, έχουμε συγκεντρώσει για σας όλα τα σημαντικά γεγονότα: συζητήσεις, προβολές, παραστάσεις και πάρτι που δεν πρέπει να χάσετε. Από σημαντικές συζητήσεις γύρω από το σεξ, τον ηλικιακό ρατσισμό και την λεσβιακή ταυτότητα μέχρι δυναμικά βιωματικά εργαστήρια και μοναδικές performances, το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας έχει κάτι για όλους, όλα τα’ χει το περβόλι cause it’s pride week babes! Α! Και μην ξεχνιόμαστε το Σάββατο έχουμε και την κεντρική εκδήλωση/μέρα του Athens Pride.

Συζητήσεις

“Κόβεται το σεξ;” Σεξ και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας @ HGW (Μαυρομιχάλη 138)

Κόβεται το σεξ; Σταματάει η ερωτική επιθυμία με την ηλικία; Αλλάζει ο τρόπος που κάνουν σεξ τα LGBTQI+ άτομα άνω των 50; Πόσο επηρεάζει την σεξουαλική αυτοπεποίθηση η ανυπαρξία εικόνων με μεγαλύτερα άτομα σε ερωτικές στιγμές; Υπάρχει ηλικιακός ρατσισμός στη σεξουαλική επαφή ακόμα και μέσα στην κοινότητα; Η Proud Seniors Greece σπάει το ταμπού της σεξουαλικής επιθυμίας των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και οργανώνει μία συμμετοχική εκδήλωση όπου όλα μπορούν να ειπωθούν. Προσωπικά βιώματα, επιστημονικά στοιχεία, εικόνες, βίντεο και ένας διαδραστικός τρόπος με τον οποίο όλα τα άτομα θα μπορούν να παρεμβαίνουν κρατώντας την ανωνυμία τους.Σεξ και LGBTQI+ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Εάν δεν μας αφορά σήμερα, θα το βρούμε μπροστά μας αύριο ή μεθαύριο. Συζητάμε γι αυτό την Πέμπτη 13 Ιουνίου απ’ τις 19.00 ως τις 23.00 στον πολυχώρο HGW.

Butch, femme and beyond: Ο ρόλος της επιτέλεσης φύλου στη διαμόρφωση της λεσβιακής ταυτότητας @ Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (Μασσαλίας 22)

Ο τρόπος που επιτελούμε το φύλο μας αποτελεί έναν συνεχόμενο διάλογο μεταξύ ημών και του κόσμου· η αντίληψη του φύλου μας διαμορφώνεται από το πώς μας αντιμετωπίζουν κοινωνικά και η κοινωνική μας πρόσληψη αντίστοιχα διαμορφώνεται από το πώς επιτελούμε το φύλο μας. Η σχέση αυτή δεν είναι απαραίτητα άμεση, ξεκάθαρη, συνειδητή ή προβλέψιμη, όμως είναι πλήρως διαμορφωτική για την ταυτότητα, την επιθυμία και την κοινωνική μας συμπεριφορά. Η ίδια η λέξη «λεσβία» είναι διαφορετικά φορτισμένη για κάθε μία μας, ακόμη κι αν αυτό δεν εκφράζεται πάντοτε δημόσια: είναι απελευθερωτική, περιοριστική, ντροπιαστική, περιγραφική ή επαναστατική ανάλογα με το ποια θα ρωτήσουμε. Τι σημαίνει, λοιπόν, για μια λεσβία η επιτέλεση του φύλου της; Τι σημαίνει για εκείνη το να είναι butch, femme ή να απορρίπτει για την εαυτή της τις συγκεκριμένες ταυτότητες; Πώς επηρεάζει η επιτέλεση του φύλου της τη διαμόρφωση της επιθυμίας, της συμπεριφοράς, της σεξουαλικής έκφρασης και της ίδιας της αυτοαντίληψής της; Πόσο συνειδητά ή αυθόρμητα έχει προκύψει για εκείνη αυτή η επιτέλεση; Σε αυτό το πάνελ συζήτησης θα εξετάσουμε πέρα από την επιφάνεια, με τρόπο βιωματικό πλην πολιτικό, τις πρώτες ύλες που σμιλεύουν τη λεσβιακή ταυτότητα. Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12/06 απ’ τις 18.00 – 19.30, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.

Μπαμπά, θέλω να ντρέπεσαι για μένα @ Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (Μασσαλίας 22)

Την Τετάρτη 12/06, απ’ τις 20.00 ως μέχρι τις 21.00 στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση το Sam Albatros θα παρουσιάσει performance εστιασμένη στο queer shame. Η εναλλαγή μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας στην performance, επιχειρεί να καταδείξει την πολλαπλότητα των ταυτοτήτων που χαρακτηρίζουν queer (και μη) άτομα. Τα ίδια τραυματικά βιώματα μπορεί να μετουσιώνονται σε κωμωδία και σε τραγωδία, κι ωστόσο ως τραγικά είναι που εκτιμώνται περισσότερο. Αντίστοιχα, queer άτομα χαίρουν διαφορετικής αποδοχής ανάλογα με την ταυτότητα που προβάλλουν (αυτή του πανεπιστημιακού/συγγραφικού πλάσματος vs. του ντιγκιντάγκα με ολόσωμη παγιέτα). Παρότι επιφανειακοί, τέτοιοι παράγοντες είναι καθοριστικοί ως προς την αντίληψη και την έκφραση του μίσους ενάντια στην queer ταυτότητα.

Προβολή ταινίας και Παρουσίαση Βιβλίου @ Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3)

 Η Intersex Greece και η συγγραφέας του βιβλίου Ίντερσεξ: “Η κατασκευή και το καθεστώς αλήθειας του φύλου στη Δύση”, Δήμητρα Τζανάκη, την Τρίτη 11/06, στις 20.00, θα συζητήσουν για την ίντερσεξ κατάσταση και το κίνημα στην Ελλάδα, το φύλο και την κατασκευή του. Νωρίτερα, στις18.00, θα γίνει προβολή της ταινίας “WHO I AM NOT” (2023) σε συνεργασία με την Cinedoc και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος με τα συμμετέχοντα άτομα.

Gender Without Identity @ Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42)

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε; Υπάρχει αυτό που λέμε «πυρηνική ταυτότητα φύλου»; Μπορεί το τραύμα να συνδιαμορφώνει το φύλο/τα φύλα μας; Διασταυρώνεται τελικά η ψυχανάλυση με την κουήρ θεωρία; Με αφορμή το βιβλίο Gender Without Identity, το Orlando LGBT+ διοργανώνει μια συζήτηση για το φύλο, την τρανς εμπειρία, την ψυχανάλυση, το τραύμα, με τ@ συγγραφ@ του βιβλίου και τις Αθηνά Αθανασίου και Χριστίνα Αντουανέτα Νεοφώτιστου.

Βιωματικά Εργαστήρια:

Ως Εδώ! – Εργαστήριο αυτοπροστασίας, οριοθέτησης και αυτοάμυνας @ AKBAN Ninjutsu Itten Dojo (Αντιλόγου 5)

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14/06 απ’ τις 17.30 ως τις 19.00 στο AKBAN Ninjutsu Itten Dojo . Το σώμα μου – αυτό το αδιανόητο πλάσμα μέσα από το οποίο βιώνω την ύπαρξη – μπορεί να κάνει χίλια πράγματα και να γίνει άλλα χίλια. Όλα όσα έχω ζουν εκεί. Στο στήθος μου νιώθω να φουσκώνει η αγάπη. Τα πόδια μου νιώθω να ξεσηκώνει ο χορός. Μέσα από τη μύτη μου μυρίζω αυτά που με κάνει να νιώθω ότι είμαι σπίτι. Στις αναμνήσεις μου εκτείνεται η μόνη μου πατρίδα – η παιδική μου ηλικία. Στα έγκατα του σώματός μου ζει και ο φόβος που μου σφίγγει στο στομάχι – ο φόβος που μου φόρτωσαν κάποιοι άλλοι: οι κακοποιητές, οι εξουσιαστές, οι φασίστες, οι μισάνθρωποι.

Θεατρική Παράσταση:

The sound of us @ Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3)

Μία επί σκηνής προσπάθεια επιστροφής στη γέννηση και συμφιλίωση με την ιδέα ενός επικείμενου τέλους θα πραγματοποιηθεί στο φιλόξενο Ρομάτσο από τις 22.00 μέχρι τις 22.45. Σώματα άφυλα, ως συνομιλητές και επικοινωνοί, χορεύουν, ξεσπούν,  υπάρχουν. Μία performance κραυγή, μία performance βήμα στην φιμωμένη ανάγκη απελευθέρωσης ακατέργαστων ήχων και κινήσεων. Η πιο μη δημοφιλής πλευρά ενός queer και νευροδιαφορετικού ατόμου ανοίγει επί σκηνής, σαν είσοδος στον κόσμο του. Η performance έχει καταγωγή την ανάγκη μοιράσματος του πόνου, και την ανάγκη για ορατότητα, με τις τέχνες να χρίζονται τόποι, όπου ανοίγουν συζητήσεις. Προηγείται ή ακολουθεί σχετικό ανοιχτό σεμινάριο πριν ή μετά τη μία παράσταση.

Πάρτυ

Open air party @ Pittaki bar (Οδός Πιττάκη)

Για 8η χρονιά το Κέντρο Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint και το περιοδικό Antivirus γιορτάζουν το Athens Pride με το αγαπημένο σας Open Air Party στην οδό Πιττάκη στο Μοναστηράκι. Την Τετάρτη 12 Ιουνίου από τις 18:00 και μετά μαζευόμαστε στο πιο hot event του Pre-Pride Week και γιορτάζουμε μέχρι το βράδυ με δυνατή μουσική, χορό, δωρεάν προφυλακτικά, γρήγορες εξετάσεις και ενημέρωση για τη σεξουαλική υγεία.

Ιάσονας Μανδηλάς @ Shamone (Κωνσταντινουπόλεως 46)

Την Παρασκευούλα στις 14.06 το φιλόξενο Shamone θα ανοίξει τις πόρτες του υποδεχόμενο τον εκπληκτικό Ιάσονα Μανδήλα. Προετοιμαστείτε, σιαχτείτε, φορέστε τα στρας και τις πούλιες σας και ελάτε να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε και να περάσουμε υπερφάμπιουλους.

Boylesque Show by Stelios Ladas@ Χpose (Πολυτεχνείου 31/ Θεσσαλονίκη)

Η συμπρωτεύουσα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Europride. Σε queer ρυθμούς το θρυλικό Xpose από τις 23.00 θα φιλοξενήσει Boylesque Show με πάρα πολύ σπέσιαλ εσθέτικς και το κατάλληλότερο όλων των ατόμων, ο Στέλιος Λαδάς.

After Pride @ NOIZ club (Κωνσταντινουπόλεως 78)

Μεσάνυχτα νταν οι πόρτες του Noiz Club θα ανοίξουν και μέσα θα συναντήσετε όλα τα υπέροχα πλάσματα της πόλης. Λουστείτε με αστρόσκονη και ελάτε να παρτάρουμε μέχρι πρωίας!

Moxy Athens City @ Shamone Club (Σταδίου 45)

Στη δροσερή ταράτσα του Moxy θα πραγματοποιηθεί το πιο χοτ γκεδερινγκ της χρονιάς, στις 16/6, από 19.30 – 23.30. Πολύχρωμη διάθεση, φαντασία, μαγευτικοί ρυθμοί, κοκτέιλς και η στραφταλιζέ μας πόλη να απλώνεται ντυμένη στα ροζ.

Prepride Party @ Beaver (Μεγάλου Βασιλείου 46A)

To pre pride party που όλες περιμένατε έρχεται στις 8.00 μμ στο μαγαζί της καρδιάς σας, στο Beaver στις 13/06. Be there, Bevear.

Supersticious @ Burger Disco Club (Νίκης 11)

Tο SUPERSTICIOUS είναι μια νέα queer οργάνωση με έμφαση στις τέχνες και τις αισθήσεις, η οποία προσφέρει σε όλους εσάς έναν ασφαλή χώρο να διασκεδάσετε και να είστε ο πιο αυθεντικός εαυτός σας. Το πρώτο του πάρτι θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου 2024 στο Burger Disco Club. Να είστε εκεί για μια βραδιά γιορτής, ενότητας και διασκέδασης, ένα ξεχωριστό Queer Party που υπόσχεται να είναι μια αξέχαστη εμπειρία αφιερωμένη στον εορτασμό της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των ατόμων που τη στηρίζουν. Στην σκηνή του Supersticious θα ακουσετε μουσική από τις residents: Tammy Tsanaka και Sozie αλλά και τα υπέροχα καλεσμένα μας Dj’s 555ivas και PjMugiwara, σε μια βραδιά με Hyperpop, electronic, techno, disco και άλλα, Και φυσικά Drag shows από τις Ιέρειες!

Προβολή Ταινίας

Το καλοκαίρι της Κάρμεν @ Αίθουσα Δαναός 2 (Κηφισιάς 109)

Την Τετάρτη, στις 21.00 στις Αίθουσα 2 του Δαναού θα προβληθεί η queer ταινία, «Το καλοκαίρι της Κάρμεν». O Δημοσθένης κι ο Νικήτας δεν είναι ζευγάρι. Είναι κολλητοί φίλοι από τη Σχολή – σπούδασαν και οι δύο υποκριτική, ο Δημοσθένης τα παράτησε κι έγινε δημόσιος υπάλληλος, ο Νικήτας φιλόδοξος σκηνοθέτης. Έχει μάλιστα πρόταση από έναν Γάλλο παραγωγό να χρηματοδοτήσει την πρώτη μεγάλου μήκους του ταινία, με την προϋπόθεση να παραδώσει μέσα σε λίγες μέρες ένα έξυπνο treatment για μία low-budget ιδέα που θα αποτυπώνει το fun, sexy ελληνικό καλοκαίρι.

Ο Δημοσθένης του προτείνει να τη γράψουν μαζί και να εξιστορεί το καλοκαίρι που υιοθέτησε την Κάρμεν, το μικρό σκυλάκι του πρώην του. Ο Νικήτας δέχεται διστακτικά (είχαν κάνει και στο παρελθόν μία -καταστροφική για τη φιλία τους- απόπειρα να γράψουν μαζί), και οι δυο τους, εκεί στα βράχια, αρχίζουν να βάζουν σε σεναριακή σειρά μνήμες, ασυμφωνίες, χωρισμούς, πόνο, απώλειες, χαρές, one-night-stands, παρεξηγήσεις, γέλια και πίκρες από «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν». Φυσικά, κρατώντας τα πάντα fun, sexy και low budget.

Μουσική:

Anohni @ Ηρώδειο

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού η Αθήνα θα φιλοξενήσει την παγκόσμια περιοδεία της ANOHNI and Τhe Johnsons.Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, η ANOHNI παρουσιάζει μια σειρά από συναυλίες με τους Johnsons, ερμηνεύοντας τραγούδια από το τελευταίο άλμπουμ της, My Back Was A Bridge For You To Cross καθώς και τραγούδια από όλη την μουσική πορεία της. Μαζί της εννέα μουσικοί μεταξύ των οποίων οι, Julia Kent (τσέλο), Maxim Moston (βιολί), Doug Wieselman (πολυοργανίστας), Gael Rakotondrabe (πιάνο), Leo Abrahams (κιθαρίστας) και Jimmy Hogarth (κιθαρίστας/παραγωγός). Ανταποκρινόμενη σε μια περίοδο αναταραχής, η ANOHNI θέτει την εξής πρόκληση: «Ήρθε η ώρα να νιώσουμε τι πραγματικά συμβαίνει.»
Δες και αυτό!