Η προβληματική «γκέι ματιά» του Άρη Δαβαράκη

3659
Στην εκπομπή «Στούντιο 4» βρέθηκε εχθές ο Άρης Δαβαράκης. Ο γνωστός στιχουργός και δημοσιογράφος μίλησε για τη ζωή του και συγκεκριμένα για την περίοδο που έκανε coming out.  

«Όταν έδωσα μία συνέντευξη στη Μαλβίνα Κάραλη το ’81 – ήταν στο προτελευταίο ή στο τελευταίο τεύχος του Φαντάζιο – και είπα ότι ήμουν ομοφυλόφιλος, νόμιζα ότι έκανα μία τολμηρή δήλωση, η οποία θα βοηθούσε κι άλλους ανθρώπους. Όμως, αλλιώς το φανταζόμουν», ανέφερε ο Άρης Δαβαράκης ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Οι συμπεριφορές, ο τρόπος ζωής και η γκέι ματιά απέναντι σε όλα δεν είναι κάτι που με εκφράζει. Δεν είναι μόνο οι γκέι που το κάνουν αυτό αλλά και κάποιες γυναίκες που είναι πάρα πολύ πληθωρικές και κάποιοι άνδρες… Στις δουλειές μου δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς αν είμαι γκέι ή όχι».

Κάτι αντίστοιχο είχε πει μάλιστα και πέρσι σε μια άλλη του συνέντευξη (στον Δημήτρη Γιαννόπουλο και την κάμερα της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται»), στην οποία είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοράμε φτερά και ψηλά τακούνια για να είμαστε γκέι. Γνώρισα ανθρώπους σοβαρότατους, αξιοπρεπέστατους, κυρίους οι οποίοι ήταν γκέι… Ο Γιάννης Τσαρούχης ήταν γκέι, ο Μάνος Χατζηδάκις ήταν γκέι, ο Κάρολος Κουν ήταν γκέι».

Είναι σαφές (τουλάχιστον σε μένα) ότι το να κάνεις δημόσια coming out ως γκέι τη δεκαετία του ’80 πέρα από σπάνιο ήταν και κάτι εξαιρετικά δύσκολο (και βαθιά πολιτικό). Έχουμε 2022 και ακόμη μετράμε με τα δάκτυλα τα επώνυμα άτομα που το έχουν κάνει. Οφείλω, ωστόσο, να αναγνωρίσω ότι είναι αρκετά προβληματική η αναφορά σε «συμπεριφορές» και «γκέι ματιές». Κυρίως γιατί τείνει να αναπαράγει συγκεκριμένα στερεότυπα που αγγίζουν τα όρια της ομοφοβίας.

Ακόμη, όμως, κι αν αποδεχτούμε τον -προβληματικό- όρο της «γκέι ματιάς» του κ. Δαβαράκη, ας μην ξεχνάμε πως αυτή η ματιά ήταν που συσπείρωσε και έδωσε στην γκέι κοινότητα έναν διεκδικητικό χαρακτήρα. Και μπορεί στις δουλειές του κ. Δαβαράκη κανείς ποτέ να μην ενδιαφέρθηκε για το αν είναι γκέι, στις δικές μας δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται. Και όχι λόγω των δικών μας γκέι ματιών ή συμπεριφορών.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!