Μία ρομαντική κομεντί με μία λεσβία αεροσυνοδό και ένα ρομάντζο σε ένα γκέι σπα είναι μεταξύ του περιεχομένου, που εμφανίζεται στην πρώτη streaming υπηρεσία, που εστιάζει στην ΛΟΑΤ κοινότητα στην Ασία, η οποία επεκτείνει τα όρια σε μια πολύ συντηρητική περιοχή του κόσμου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GagaOOLala – Find YourStory (@gagaoolala.official) στις

Το GagaOOLala διαθέτει πάνω από 1.000 ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, διαδικτυακές σειρές και ντοκιμαντέρ σε ολόκληρη την Ασία, όπου η λογοκρισία, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις σημαίνουν ότι υπήρχε ελάχιστο ΛΟΑΤ περιεχόμενο στα mainstream media.

Αφού ξεκίνησε το 2017 στην Ταϊβάν, έγινε ένας φάρος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων και από τότε έχει επεκταθεί σε 21 μέρη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών που εξακολουθούν να ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GagaOOLala – Find YourStory (@gagaoolala.official) στις

“Μια από τις κύριες επιδιώξεις μου στη δημιουργία του GagaOOlala είναι να διαλύσει πολλούς μύθους και παρανοήσεις που πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν για τους ΛΟΑΤ ανθρώπους” , δήλωσε ο Jay Lin, ο ακτιβιστής των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων στην Ταϊβάν που ίδρυσε την πλατφόρμα.

“Δε ζούμε όλοι πραγματικά τραγικές ζωές – είμαστε επιχειρηματίες, είμαστε πατέρες” , δήλωσε ο 46χρονος, που μεγαλώνει δύο δίδυμα αγόρια με τον σύντροφό του στην Ταϊπέι.

Με περίπου 280.000 μέλη, αποτελούμενα κυρίως από γκέι άτομα, αλλά και με σημαντικό αριθμό στρέιτ γυναικών, σημειώνεται επιτυχία, καθώς υπάρχει κάποια πρόοδος στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ σε ορισμένα μέρη της περιοχής.

GagaOOLala: Η πρώτη streaming ΛΟΑΤ υπηρεσία της Ασίας
GagaOOLala: Η πρώτη streaming ΛΟΑΤ υπηρεσία της Ασίας

Η Ταϊβάν νομιμοποίησε τις ομόφυλες σχέσεις τον Μάιο και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, πέτυχε πέρυσι την απαγόρευση της ποινικοποίησης για το ομόφυλο σεξ. Αλλά η κατάσταση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων παραμένει κακή σε άλλες χώρες, όπου λειτουργεί η πλατφόρμα – καθιστώντας την παρουσία της ακόμη πιο σημαντική.

Το λεσβιακό και το γκέι σεξ εξακολουθεί να απαγορεύεται στη Σιγκαπούρη, όπως συμβαίνει και στη Μαλαισία, όπου πέρσι λεσβίες και γκέι άνδρες θανατώθηκαν με πυροβολισμού.

Το μικροσκοπικό σουλτανάτο του Μπρουνέι, πλούσιο σε πετρέλαιο, εισήγαγε νόμο με ποινή θανάτου με λιθοβολισμό για το γκέι και λεσβιακό σεξ, ως μέρος ενός σκληρού νέου ποινικού κώδικα της Σαρία, νωρίτερα φέτος – αλλά αργότερα τον πήρε πίσω, μετά από καταιγισμό κριτικών από τα διεθνή μέσα και τους διεθνείς οργανισμούς.

Η λογοκρισία εξακολουθεί να υφίσταται σε ορισμένες χώρες, με το κινηματογραφικό συμβούλιο της Μαλαισίας να περικόπτει τις γκέι σκηνές από το “Rocketman” .

Η πλατφόρμα – η οποία σχεδιάζει παγκόσμια εκτόξευση τον επόμενο χρόνο – δεν έχει αντιμετωπίσει κανονιστικά εμπόδια μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Lin, αλλά αναγνώρισε την ανάγκη να περάσει προσεκτικά σε πιο συντηρητικούς χώρους.

Η υπηρεσία συχνά βασίζεται σε κλειστές ομάδες συνομιλίας, σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και σε ΛΟΑΤ influencers που επηρεάζουν την προώθηση, αντί να διαφημίζεται ανοιχτά.

Η ομάδα του Lin άρχισε να κατασκευάζει τη “βιβλιοθήκη” του GagaOOlala με δυτικό περιεχόμενο, αλλά από τότε γίνεται προσπάθεια να βρεθεί και περιεχόμενο από όλη την Ασία. Νωρίτερα φέτος, η GOL Studios, μια αδελφή πλατφόρμα, ξεκίνησε επίσης να βοηθά τους ΛΟΑΤ κινηματογραφίστριες/στές με χρηματοδότηση, καθώς και με στήριξη στη διανομή του έργου τους.

Jay Lin, ο ακτιβιστής των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων στην Ταϊβάν που ίδρυσε την πλατφόρμα.
Jay Lin, ο ακτιβιστής των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων στην Ταϊβάν που ίδρυσε την πλατφόρμα.(Photo by Roslan RAHMAN / AFP) / TO GO WITH Taiwan-Singapore-entertainment-homosexuality-streaming,FOCUS by Catherine LAI

“Καθώς έχουμε αναπτυχθεί… συνειδητοποιήσαμε ότι στην πραγματικότητα πολλά άτομα από την Ασία θέλουν επίσης να δουν ασιατικά πρόσωπα και να παρακολουθήσουν ασιατικές ιστορίες και να παρακολουθήσουν ταινίες σε μέρη ή πόλεις που είναι εξοικειωμένα” , δήλωσε ο Lin.

Ο Bryan Seah, επικεφαλής των πρωτότυπων παραγωγών του Southeast Asia-focused streamer Hooq, δήλωσε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται “υπερηφάνεια” όταν βλέπουν τοπικούς ερμηνευτές στη μεγάλη οθόνη.

Οι θεατές έστειλαν ένα μήνυμα ότι: “θέλω να δω τον αγαπημένο μου Ινδονήσιο ηθοποιό, θέλω να δω την αγαπημένη μου σκηνοθέτιδα από τις Φιλιππίνες” , δήλωσε.