Η πόλη Somerville, κοντά στην Βοστόνη ενέκρινε μια διάταξη που περιλαμβάνει τις πολυσυντροφικές σχέσεις στην ενδοοικογενειακή συμβίωση, κάνοντάς την την πρώτη πόλη στην Αμερική, που αναγνωρίζει τις πολυσυντροφικές σχέσεις.

Η διάταξη θα επιτρέπει σε εγγεγραμμένους συντρόφους το δικαίωμα να επισκέπτονται τους συντρόφους τους στο νοσοκομείο, όπως επίσης και να μπορούν, δημοτικοί υπάλληλοι σε πολυσυντροφικές ή πλατωνικές σχέσεις να εγγράφουν τους συντρόφους τους στην ασφάλεια Υγείας, σύμφωνα με το New York Times. To αν οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό τομέα θέλουν να επεκτείνουν την ασφάλεια τους σε όλους τους συντρόφους τους, εξαρτάται από το αν το θέλουν οι ίδιοι.

Το Δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την διάταξη ομόφωνα στις 25 Ιουνίου, και ο δήμαρχος Joseph Curtatone υπέγραψε τον νόμο την Δευτέρα.

Σε αντίθεση με άλλες πόλης στην περιοχή, το Somerville δει είχε νόμους που αναγνώριζαν την ενδοοικογενειακή συμβίωση. Τέτοιοι νόμοι ήταν διαδεδομένοι προκειμένου να αναγνωρίζονται ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια πριν το νομοσχέδιο τις Ισότητας στον γάμο το 2015.

Όταν ο δημοτικός σύμβουλος Lance Davis ήταν έτοιμος να κατεβάσει το διάταγμα “δεν ένοιωθε σωστά γι’ αυτό”. Συμβουλεύτηκε συναδέρφους του, και στράφηκε στον δημοτικό σύμβουλο J.T. Scott ο οποίος του πρότεινε να εισάγει τις συναινετικές σχέσεις περισσοτέρων από δύο ενηλίκων μέσα σε αυτό. Οπότε ο Davis έκανε την αλλαγή.

Οι σχέσεις που αναγνωρίζονται από το διάταγμα δεν είναι απαραίτητα σεξουαλικές ή ρομαντικές. “Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε οικογένειες που περιλαμβάνουν περισσότερους από δύο ενήλικες”, είπε ο Scott στους Times. “Εδώ στο Somerville, οι οικογένειες καμιά φορά μοιάζουν σαν ένα άντρας με μια γυναίκα, αλλά καμία φορά οι άνθρωποι νομίζουν ότι δύο άνθρωποι παρακάτω που μένουν μαζί είναι αδερφές επειδή μένουν μαζί ή καμιά φορά υπάρχει ένας θείος και μια θεία ή μια θεία και δύο θείοι που μεγαλώνουν 2 παιδιά”. Ο Scott λέει ότι λαμβάνει κλήσεις από άτομα που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν έναν τέτοιο νόμο σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

O Davis λέει ότι δεν έχει λάβει τίποτα άλλα πέρα θετικής κριτικής για το διάταγμα. “Έλαβα ένα e-mail από κάποιον από την εκκλησία μου που μου είπε ‘Ουάου, αυτό είναι εκπληκτικό. Σε ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό που έκανες’”, δήλωσε στο Boston Globe.

Παρόλα αυτά, μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από δεξιές ομάδες ή από ασφαλιστικές που δεν θέλουν να προσφέρουν κάλυψη σε περισσότερους από έναν σύντροφο, σύμφωνα με το Times. Θα μπορούσε επίσης να περάσει απαρατήρητο σύμφωνα με το Andy Izenson, δικηγόρο που ασχολείται με μη παραδοσιακές οικογένειες.

“Όταν μια περιοχή το κάνει και λειτουργεί σαν ένα τεστ και δουν οι νομοθέτες ότι η πόλη ή πολιτεία δεν έχει αρχίζει να καταρρέει κοινωνικά, έτσι εξαπλώνονται τα πράγματα”, δήλωσε.