Η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα γερουσιάστρια στην Ισπανία

121
Η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα γερουσιάστρια της Ισπανίας δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τον νόμο της χώρας σχετικά με τον αυτοπροσδιορισμό των τρανς ατόμων, καθώς τα δεξιά κόμματα προσπαθούν να καταργήσουν τα τρανς δικαιώματα.  

Η Carla Antonelli εντάχθηκε στη Γερουσία της Ισπανίας την Πέμπτη (17 Αυγούστου) μετά από τις άγονες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

Μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation, η εξέχουσα τρανς ακτιβίστρια και πρώην ηθοποιός, δήλωσε ότι «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με νύχια και με δόντια», με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση ενός νόμου για τον αυτοπροσδιορισμό των τρανς ατόμων, μια μεταρρύθμιση για την οποία υπήρξε κορυφαία υπέρμαχος.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν στις 16 Φεβρουαρίου, δίνουν τη δυνατότητα σε νεαρά τρανς άτομα κάτω των 16 ετών να υποβάλουν αίτηση για διόρθωση των στοιχείων στα νομικά τους έγγραφα με τη συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων, ενώ τα άτομα ηλικίας 12 ή 13 ετών θα χρειάζονται την άδεια δικαστή.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα τρανς άτομα στην Ισπανία δεν θα απαιτείται πλέον να καταθέτουν ιατρικά έγγραφα προκειμένου να προβούν σε αυτήν την διόρθωση των επίσημων εγγράφων, όπως τα πιστοποιητικά γέννησης, και δεν θα είναι απαραίτητη η διάγνωση της δυσφορίας φύλου ή η απόδειξη διετούς ορμονικής θεραπείας.

Αλλά παρά την πρόοδο της χώρας όσον αφορά τα τρανς δικαιώματα, τόσο το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα όσο και το ακροδεξιό Vox έχουν υποσχεθεί να ανατρέψουν τη νομοθεσία σε περίπτωση που καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η Antonelli, η οποία στο παρελθόν διετέλεσε ως η πρώτη ανοιχτά τρανς βουλεύτρια της χώρας σε περιφερειακό κοινοβούλιο το 2011, δήλωσε: «Όσοι διέδωσαν ψεύτικες ειδήσεις για τα τρανς άτομα σε γυναικείες φυλακές ή για παιδιά που εξαναγκάζονται σε ορμονοθεραπεία έσπειραν το μίσος στη χώρα».

Είπε ότι προτεραιότητα της θα είναι η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στη Γερουσία και ο αγώνας για μέτρα όπως η αναγραφή του φύλου των nοn-binary ατόμων στα επίσημα έγγραφα.

Η 64χρονη είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε τίποτα το ιδιαίτερο. Θέλουμε απλώς πραγματική ισότητα, το δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι και να πεθάνουμε γέροι».

Η Antonelli συμμετείχε στην πολυετή μάχη για την απόκτηση των τρανς δικαιωμάτων στην Ισπανία και το 2006 έκανε απεργία πείνας για να πείσει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της χώρας – στο οποίο ανήκε προηγουμένως – να ψηφίσει νόμο που επέτρεπε στα τρανς άτομα να διορθώσουν τα στοιχεία στην ταυτότητα τους χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Μετά την άρνηση της παράταξης να υποστηρίξει τον νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό, η Antonelli εγκατέλειψε το κόμμα πέρυσι προκειμένου να παραμείνει πιστή στα δικά της πιστεύω.

«Δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή σαν τις δικές σου αρχές. Θέλω να κοιτάζομαι στον καθρέφτη και να βλέπω τον πραγματικό μου εαυτό να αντανακλάται εκεί», δήλωσε.