Η πρώτη ανοιχτά λεσβία γερουσιαστής της Αυστραλίας παντρεύτηκε τη σύντροφό της

20/03/2024
από
Η Penny Wong, η πρώτη ανοιχτά λεσβία γερουσιαστής της Αυστραλίας, παντρεύτηκε τη σύντροφό της Sophie Allouache μετά από σχεδόν 20 χρόνια σχέσης. Οι κόρες τους – η 11χρονη Alexandra και η 8χρονη Hannah – μοίραζαν λουλούδια κατά τη διάρκεια της τελετής.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν το περασμένο Σάββατο στο οινοποιείο Bird in Hand στην πόλη Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας. Η Wong εκπροσωπεί τη Νότια Αυστραλία στη Γερουσία της χώρας. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Anthony Albanese και η σύντροφός του Jodie Haydon παρέστησαν στην τελετή μαζί με άλλους ανώτερους υπουργούς της κυβέρνησης από το Εργατικό κόμμα της Wong.

«Είμαστε ευτυχισμένες που τόσοι πολλοί από την οικογένεια και τους φίλους μας μπόρεσαν να μοιραστούν αυτή την ξεχωριστή μέρα μαζί μας», έγραψε η Wong στη λεζάντα μιας φωτογραφία στο Instagram που δείχνει την ίδια και τη σύζυγό της.

Οι δύο γυναίκες γνωρίστηκαν το 2007, αλλά δεν ανέφεραν ποτέ δημόσια ότι επρόκειτο να παντρευτούν. Η Allouache γέννησε το πρώτο τους παιδί τον Δεκέμβριο του 2011 μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης [IVF], και τη δεύτερη κόρη τους το 2015.

Το 2001, η Wong έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στη Γερουσία της Αυστραλίας. Το 2007, έγινε η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος του υπουργικού συμβουλίου, όταν διορίστηκε ως η πρώτη υπουργός κλιματικής αλλαγής της χώρας. Το 2008, βοήθησε στην ψήφιση νομοθεσίας που επέκτεινε κάποια ίσα πολιτικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως ίσα δικαιώματα στη φορολογία, την υγειονομική περίθαλψη και τις συνταξιοδοτικές παροχές, αναφέρει το Pink News.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε το 2010 σχετικά με την πιθανή νομιμοποίηση της ισότητας στον γάμο στην Αυστραλία, το Εργατικό Κόμμα της δεν το υποστήριζε και έτσι επανέλαβε αυτή την άποψη.

«Όσον αφορά το θέμα του γάμου, νομίζω ότι η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια πολιτιστική, θρησκευτική και ιστορική άποψη γύρω από αυτό, την οποία πρέπει να σεβαστούμε», δήλωσε τότε. «Η θέση του κόμματος είναι ξεκάθαρη και αυτή είναι ότι πρόκειται για έναν θεσμό μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας… Σέβομαι το γεγονός ότι οι άνθρωποι βλέπουν έτσι τον θεσμό».

Το αυστραλιανό κοινοβούλιο εξέτασε 22 ανεπιτυχή νομοσχέδια για τη νομιμοποίηση της ισότητας στον γάμο από το 2004 έως το 2017. Ωστόσο, το 2017, η κυβέρνηση διεξήγαγε δημοψήφισμα με το οποίο ρωτούσε τους πολίτες αν θα έπρεπε να αλλάξει ο νόμος για να επιτραπεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου – πάνω από 60% απάντησε «ναι».

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας ενέκριναν αμφότερες ένα νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και έγινε νόμος του κράτους στις 15 Δεκεμβρίου 2017. Μετά την ψήφιση του νόμου, ένας φωτογράφος απαθανάτισε μια εικόνα της Wong να κλαίει συγκινημένη.
Δες και αυτό!