Η πρόεδρος της Ουγγαρίας ασκεί βέτο σε αντί-ΛΟΑΤΚΙ νομοσχέδιο

24/04/2023
από
Η πρόεδρος της Ουγγαρίας άσκησε βέτο στον νόμο που θεωρείται ευρέως ότι δημιουργεί διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, προτρέποντας το κοινοβούλιο να διαγράψει μια αμφιλεγόμενη παράγραφο που θα καθιστούσε νόμιμη την ανώνυμη καταγγελία ορισμένων κουήρ ζευγαριών στην κυβέρνηση.

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε νωρίτερα αυτό το μήνα ένα νόμο που θεωρητικά μεταφέρει μια οδηγία της ΕΕ για την προστασία των πληροφοριοδοτών, αλλά θα επέτρεπε επίσης να καταστεί δυνατή η καταγγελία όσων αμφισβητούν τον «συνταγματικά αναγνωρισμένο ρόλο του γάμου και της οικογένειας» και όσων αμφισβητούν το δικαίωμα των παιδιών σε μια ταυτότητα που κατάλληλη για το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.

Σύμφωνα με το Politico, αυτό, δήλωσε η πρόεδρος της Ουγγαρίας, Καταλίν Νόβακ, σε επιστολή της προς την Εθνοσυνέλευση, υπερβαίνει τη μεταφορά του δικαίου της ΕΕ, καθώς το επίμαχο κεφάλαιο «δεν ενισχύει αλλά μάλλον αποδυναμώνει την προστασία των θεμελιωδών αξιών».

Το Bloomber ανέφερε ότι οι νομοθέτες μπορούν ακόμη να υπερψηφίσουν το βέτο της Νόβακ. Ανεξάρτητα από αυτό, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μια σπάνια επίπληξη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Όρμπαν περιορίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα για περισσότερο από μια δεκαετία. Ένα χρόνο αφότου ανέβηκε στην εξουσία, το 2010, το κόμμα του ψήφισε ένα νέο σύνταγμα που απαγορεύει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Αργότερα, το έγγραφο τροποποιήθηκε για να απαγορεύσει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να τεκνοθετούν.

Αυτά έχουν φέρει τη Βουδαπέστη αντιμέτωπη με τις Βρυξέλλες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφεύγει κατά της Ουγγαρίας στα ανώτατα δικαστήρια για την ψήφιση ενός νόμου που η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ πιστεύει ότι εισάγει διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους.

Ο νόμος «κατά της προπαγάνδας» όπου η Ουγγαρία επιδιώκει να απαγορεύσει περιεχόμενο που «προωθεί ή παρουσιάζει» αυτό που αναφέρεται ως «απόκλιση από τον αυτοπροσδιορισμό που αντιστοιχεί στο φύλο που αποδόθηκε κατά τη γέννηση, αλλαγή φύλου ή ομοφυλοφιλία» σε ανηλίκους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προσχωρήσει στην αγωγή κατά του νόμου.




Δες και αυτό!