Αλλαξαν πολλά από τότε που διώχθηκαν ο μεγάλος συγγραφέας και αργότερα η ιδιοφυία των Μαθηματικών Αλαν Τούρινγκ. Η Βρετανία είναι το κράτος με την πιο φιλική προς τους ομοφυλόφιλους νομοθεσία και μαζί με την Σουηδία οι λιγότερο ομοφοβικές χώρες στον κόσμο. Ποια είναι τασχετικά δημογραφικά στοιχεία σήμερα.
Kαταδικάστηκε το 1895. Από δικαστήριο του Λονδίνου σε καταναγκαστικά έργα και κάθειρξη δύο ετών. Ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο συγγραφέας του «Πορτραίτου του Ντόριαν Γκρέι» και της «Σημασίας να Είσαι Σοβαρός». Κατηγορούμενος για σοδομισμό. Αλλά φαίνεται πως 122 χρόνια μετά, η Βρετανία είναι η κατεξοχήν «gay – friendly» χώρα στην Ευρώπη, αν όχι στον κόσμο ολόκληρο.
Η αρχή έγινε το 1967, χρονιά κατά την οποία ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος (Sexual Offences Act) που αποποινικοποίησε ουσιαστικά την ομοφυλοφιλία. Νωρίτερα, ωστόσο, η βρετανική δικαιοσύνη είχε βάλει στο στόχαστρό της όχι μόνον τον Όσκαρ Ουάιλντ, μεταξύ πολλών άλλων, αλλά και τον Άλαν Τούρινγκ, τον ιδιοφυή μαθηματικό που κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τον κωδικό Enigma, συμβάλλοντας έτσι στην ήττα των ναζιστών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε, όμως, έχουν αλλάξει πολλά. Σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλοί ειδικοί να υποστηρίζουν πως η Γηραιά Αλβιώνα είναι σήμερα η χώρα με την πιο ανοιχτά φιλική προς τους ομοφυλόφιλους νομοθεσία.
Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι από τα 650 μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου, 45 δηλώνουν ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφίφυλοι. Και το Gay Travel Index του Spartacus World, του πληρέστερου ταξιδιωτικού οδηγού για ομοφυλόφιλους, η Βρετανία είναι μία από τις λιγότερο ομοφοβικές χώρες στον κόσμο. Μαζί με τη Σουηδία. Έως πρόσφατα, ωστόσο, τα δημογραφικά στοιχεία για την κοινότητα των ΛΟΑΤ ήταν πενιχρά. Οι δημοσκοπήσεις συνήθως αποκαλύπτουν ότι περίπου το ένα τέταρτο των Βρετανών δηλώνει ότι αισθάνεται κάποια έλξη για άτομα του ίδιου φύλου, αλλά μόνο το 2% των ερωτηθέντων στην ετήσια απογραφή του πληθυσμού αναγνωρίζει τον εαυτό του ως μη ετερόφυλο, ποσοστό ιδιαίτερα μικρό. Το κενό αποπειράθηκε να καλύψει ο Economist, σχεδιάζοντας μια σειρά από χάρτες όσον αφορά την παρουσία των ομοφυλόφιλων στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάση δεδομένα από πορνογραφικά sites και τα chat rooms ομοφυλοφιλικών ιστοτόπων και οργανώσεων.
Διαπιστώθηκε, οπότε, ότι καθημερινά στη Βρετανία πέντε εκατομμύρια άνθρωποι αναλώνουν λεπτά, ή και ώρες, της ημέρας τους, για να κατεβάσουν πορνογραφικά βίντεο, με το 5,6% αυτών να είναι ομοφυλοφιλικού περιεχομένου. Δίχως να συνυπολογίζονται τα λεσβιακά βίντεο τα οποία παρακολουθούν κυρίως άνδρες. Εντοπίστηκαν επίσης 675 οργανώσεις -από κέντρα διασκέδασης έως ποδηλατικές και εκκλησιαστικές ομάδες- που απευθύνονται αποκλειστικά σε μη ετερόφυλους. Στο κεντρικό Δυτικό Λονδίνο, για παράδειγμα, ένας μη ετερόφυλος έχει 25 φορές περισσότερες επιλογές συμμετοχής σε κάποια ομάδα ή διοργάνωση από ό,τι στις ορεινές περιοχές (Highlands) και τα νησιά της Σκωτίας. Και αν στη βρετανική πρωτεύουσα οι οργανώσεις και οι εκδηλώσεις που απευθύνονται σε ομοφυλόφιλους είναι 153 ενώ στο Μάντσεστερ 44 και στο Μπράιτον 38, στο Εδιμβούργο και το Νιούκασλ είναι 16, στη Γλασκόβη 15 και στο Μπέλφαστ μόλις οκτώ.
Συνδυαστικά τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν επίσης ότι πολλοί ομοφυλόφιλοι ζουν σε αγροτικές περιοχές δίχως να γίνεται αισθητή η παρουσία τους. Αλλά σήμερα παρατηρείται μια πρωτόγνωρη κινητικότητα. Κυρίως χάρη στις ειδικές εφαρμογές γνωριμιών και ανεύρεσης συντρόφων αλλά και εραστών που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση. Την ίδια ώρα η σταδιακή μείωση των μισαλλόδοξων στάσεων και συμπεριφορών, είχε ως αποτέλεσμα οι ομοφυλόφιλοι μεγαλύτερης ηλικίας να εμφανίζονται πλέον πιο πρόθυμοι να μετακομίσουν στη βρετανική ύπαιθρο, όπου άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους ξενοδοχεία και πανσιόν που απευθύνονται κυρίως ή αποκλειστικά σε μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤ.
Μετά το μητροπολιτικό Λονδίνο, η πιο δημοφιλής γκέι περιοχή της Βρετανίας αναδεικνύεται η κομητεία του Ντέβον, όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται πέντε εκδηλώσεις Gay Pride και, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, και ένα φεστιβάλ queer art στο Ντάρτινγκτον Χολ. Σύμφωνα με την Σέρι Γκόνταρντ, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών που συμμετείχε στη διοργάνωση, το όλο εγχείρημα «υπενθύμισε στους ντόπιους ότι ανάμεσά τους υπάρχουν χιλιάδες ομοφυλόφιλοι και λεσβίες». Όπως ακριβώς συνέβαινε τα χρόνια του Όσκαρ Ουάιλντ. Όπως ακριβώς συνέβαινε και θα συμβαίνει πάντα.
με πληροφορίες από protagon.gr