Η Σάρα, μια 26χρονη γυναίκα από τα Τίρανα, είναι απρόθυμη να μιλήσει για την ερωτική της ζωή με φίλους και συγγενείς, καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν την έλξη της σε άτομα του ίδιου φύλου.
Όπως και άλλες βαλκανικές χώρες που στοχεύουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αλβανία πρέπει να επιδείξει την ετοιμότητά της να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει θεσπίσει νόμους κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
Σε μια ευρέως πατριαρχική κοινωνία, ωστόσο, όσοι είναι ανοιχτοί σχετικά με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό κρίνονται συχνά από την οικογένεια και τους φίλους τους.
«Οποιοδήποτε είδος σχέσης που δεν έχει να κάνει με δημιουργία μιας παραδοσιακής οικογένειας είναι μη αποδεκτή», δήλωσε στο Reuters η Σάρα, η οποία έδωσε μόνο το πρώτο της όνομα για να προστατεύσει την ταυτότητά της.
Η Σάρα είπε ότι το όνειρο κάθε ΛΟΑΤ ατόμου είναι «να μιλήσει ανοιχτά σε ένα κλειστό κοινωνικό κύκλο ή στην οικογένεια». Λόγω προκατάληψης, ωστόσο, οι περισσότεροι διατηρούν χαμηλό προφίλ.
Μια έρευνα της οργάνωσης Streha που προσφέρει καταφύγιο σε μέλη της ΛΟΑΤ+ κοινότητας διαπίστωσε ότι το 80% (από του 200 ΛΟΑΤ+ που συμμετείχαν) είχε σκεφτεί να φύγει από την Αλβανία.
Μια έκθεση του 2021 της ILGA ανέφερε ότι οι διακρίσεις κατά του πληθυσμού των ΛΟΑΤ+ στην Αλβανία είχαν αυξηθεί μετά την έναρξη της πανδημίας.
Μια άλλη μελέτη, από τη μη κυβερνητική οργάνωση “Alenacea”, διαπίστωσε ότι ένα στα δύο μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΤ+ είχε βιώσει ψυχολογική βία και εκφοβισμό, ένα στα πέντε είχε παρενοχληθεί σεξουαλικά και μερικά είχαν βιαστεί. Μόνο το 7% το ανέφερε στις αρχές.
«Ένα άλλο πρόβλημα έγκειται στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε η ακτιβίστρια Xheni Karaj.
«Όταν πήγα τρανς άτομα στο νοσοκομείο, οι γιατροί πρότεινα να αφήσουν αυτούς τους ανθρώπους να πεθάνουν».