Ομάδα έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εντόπισε κοινωνικούς παράγοντες, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Aging and Health.

Η παρέα με άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βελτιώνει την υγεία μας
Η παρέα με άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βελτιώνει την υγεία μας

Σύμφωνα με τον William Chopik, επίκουρο καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) και επικεφαλής συγγραφέα:

«Όταν εξετάσαμε παλαιότερες μελέτες, βρήκαμε μια αρκετά έντονη προκατάληψη σ’ αυτές σχετικά με το ποιοι παράγοντες ήταν αυτοί που έκαναν τα πράγματα χειρότερα. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική έρευνα, αλλά υπάρχουν πολλές θετικές πτυχές της ζωής των ΛΟΑΤ ανθρώπων, που θα μπορούσαν να υπερνικήσουν κάποιους από τους πιο αγχωτικούς παράγοντες» .

Ο Chopik εξέτασε 2.560 ενήλικα ΛΟΑΤ άτομα και ανακάλυψε ότι το να περιβάλεις τον εαυτό σου με ένα μεγάλο κοινωνικό δίκτυο – ειδικά με ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια ταυτότητα με σένα – μειώνει τις βλαβερές συνέπειες των διακρίσεων στην υγεία σου.

Συγκεκριμένα, μετρήθηκαν οι διακρίσεις, το άγχος και το μέγεθος του κοινωνικού δικτύου των συμμετεχόντων ΛΟΑΤ ατόμων, καθώς και η κατάσταση της σωματικής τους υγεία, η κατάθλιψη και η ικανοποίησή τους από τη ζωή.

William Chopik
William Chopik

“Το να έχουμε ένα ή περισσότερα άτομα από την οικογένειά μας και τα φιλικά μας πρόσωπα κοντά μας, μας δίνει περισσότερους ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε, όταν το χρειαζόμαστε πραγματικά. Όταν πρόκειται για διακρίσεις, οι άνθρωποι θέλουν κάποιο πρόσωπο, που να μπορούν να βασιστούν στο να τους ακούσει” , δήλωσε ο Chopik. “Πολλές φορές, αυτό σημαίνει να προσφέρει ένα άτομα συναισθηματική στήριξη, οπότε έχοντας ένα μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, αυτό καθίσταται πιο εύκολα δυνατό” .

Το εκπληκτικό εύρημα, όμως, σύμφωνα με τον Chopik, αφορά στο ποια άτομα συγκεκριμένα, από το δίκτυό μας, είναι εκείνα που μας κάνουν περισσότερο καλό. Ο αριθμός των στρέιτ ατόμων που έχουμε δίπλα μας, παρόλο που είναι πολύ σημαντικός, δεν κάνει τη μεγάλη διαφορά στη βελτίωση της υγείας σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της έρευνας.

Όμως, όταν κάποιο ΛΟΑΤ άτομο έχει περισσότερα ΛΟΑΤ φιλικά του πρόσωπα και πρόσωπα οικογένειας γύρω του, τότε αυτό είναι πολύ πιο ευεργετικό.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι ηλικίες των ατόμων σ’ ένα υποστηρικτικό δίκτυο, επίσης, δεν έχουν μεγάλη σημασία, εφ ‘όσον μοιράζονταν την ίδια ταυτότητα.

Ο Chopik πιστεύει ότι η έρευνα υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι το υπόβαθρο ενός ατόμου για την υγεία και την ευημερία του:

“Οι άνθρωποι δοκιμάζουν καθημερινά κάθε είδους άγχος και η ικανότητά τους να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μπορεί να αποτρέψει μια σοβαρή κρίση για την υγεία τους” δήλωσε ο Chopik.

“Για τα ΛΟΑΤ άτομα, διαπιστώσαμε ότι τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν μία πηγή στήριξης.” 

“Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενες διακρίσεις δίνουν τέλος στις σχέσεις τους, ή απομονώνονται” , δήλωσε ο Chopik, “αλλά για τα ΛΟΑΤ άτομα, όσο μεγαλύτερος είναι ο κοινωνικός κύκλος, τόσο το καλύτερο.”