Εικόνα: Twitter

Έξαλλοι οι ομοφοβικοί στην Πολωνία μετά από πορεία διαμαρτυρίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων υπέρ της ισότητας, τα οποία κρατούσαν ένα πλακάτ που απεικονίζει ένα φωτοστέφανο σε σχήμα κόλπου πάνω στην Παναγία.

Η πορεία έγινε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στο Gdansk της Πολωνίας. Στην πορεία συμμετείχε και η δήμαρχος της πόλης Aleksandra Dulkiewicz, η οποία παρέλασε στο πλάι των ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστ(ρι)ών.

Η Dulkiewicz μίλησε για τη σημαντικότητα της διαφορετικότητας στην πορεία, λέγοντας στον κόσμο που είχε μαζευτεί, ότι η πόλη είναι “ένας μέρος για όλα τα άτομα” .

Αρκετά όμως ομοφοβικά άτομα συγκεντρώθηκαν στην πορεία για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα κουίρ δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Κατηγορούσαν, μάλιστα, τις/τους ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριες/ές, που βρίσκονταν εκεί, ότι είναι “επιθετικοί” στην προσπάθειά τους να επιτύχουν την ισότητα.

Η κατάσταση έγινε πιο έντονη, όταν ένας ομοφοβικός διαδηλωτής προσπάθησε να αρπάζει το πλακάτ με την Παναγία, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία. Σύμφωνα με τοπικές μαρτυρίες, ο άντρας αυτός θα δικαστεί για την πράξη του.

Ο Ευρωβουλευτής Dominik Traczynski υποστήριξε σε συνέντευξή του στο wpolityce.pl ότι η ΛΟΑΤ+ κοινότητα στην Πολωνία προσπαθεί να υποκινήσει βία.

“Οι ΛΟΑΤ+ ακτιβίστριες/στές στηρίζονται σε ανθρώπους που χάνουν την ψυχραιμία τους προκειμένου να δημιουργήσουν συγκρούσεις με σκοπό στη συνέχεια να ισχυριστούν ότι διώκονται και καταπιέζονται” , δήλωσε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι τα Πολωνικά δικαστήρια ευνοούν μια “ιδεολογική και φιλελεύθερη ατζέντα” και κάλεσε σε δικαστική μεταρρύθμιση.

Οι “σύμβουλοι δικαιοσύνης και νόμου” της πόλης επιτέθηκαν, επίσης, στην δήμαρχο της πόλης, η οποία συμμετείχε στην πορεία υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Με μια κοινή τους δήλωση, κατηγορούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ασχολούνται με τον ακτιβισμό, ότι δήθεν προσπαθούν να “ανακατασκευάσουν τις νόρμες της κουλτούρας” της Πολωνίας.

Η Πολωνία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια ακραία στροφή στον συντηρητισμό. Στις αρχές του 2020 αποκαλύφθηκε ότι αρκετές πόλεις της χώρας δηλώνουν “ΛΟΑΤΚΙ+ ελεύθερες ζώνες”, ενώ ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda είχε στηρίξει ένα μεγάλο μέρος της επανεκλογικής του καμπάνιας, στην αυστηρή αντίθεσή του προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.