Η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων δεν πηγαίνει στο Pride γιατί φοβάται ότι… θα αλλοιωθεί ο ρόλος της

0
125
Στις 25 Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πορεία υπερηφάνειας την οποία διοργανώνει η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, στο πλαίσιο φεστιβάλ με εκδηλώσεις και παραστάσεις.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών εισηγήθηκε στην ΠΟΕΔ να συμμετέχει στο φετινό Pride, μια πρόταση την οποία απέρριψε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ.

Η απόφαση της ΠΟΕΔ έφερε την αντίδραση της Accept, η οποία αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΠΟΕΔ αρνείται να συμπεριλάβει στους κόλπους της δράσεις της Accept, καθώς πέρσι αρνήθηκε να ανυψώσει την πολύχρωμη σημαία στο κτήριό της.

“Eίναι πραγματικά κρίμα, οι κατεξοχείς φορείς κουλτούρας αποδοχής και συμπερίληψης να διακατέχονται από τέτοιες απορριπτικές τάσεις. Μάλιστα, στη φετινή συνάντηση, ακούστηκαν φράσεις του τύπου, “δεν είμαι ομοφοβικός ΑΛΛΑ…”, “ναι στον γάμο που θέλουν αλλά ΟΧΙ στην τεκνοθεσία”, “ας κάνουν ό,τι θέλουν στο κρεβάτι τους αλλά όχι να προωθούν την ατζέντα τους στα παιδιά μας”, φράσεις που μας προκαλούν λύπη και απαισιοδοξία για το μέλλον. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σχολεία αποτελούν το εκκολαπτήριο της ομοφοβίας. Αλίμονο στο αγόρι που είναι θηλυπρεπές ή στο κορίτσι που είναι ανδροπρεπές. Κι αυτό γιατί ο σεξουαλικός προσανατολισμός εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού στα σχολεία. Η ομοφοβία δε διδάσκεται. Κρύβεται πίσω από τη γενική ορολογία “εκφοβισμός”. Πουθενά όμως δεν ακούγεται η φράση “ομοφοβικός εκφοβισμός”. Στην ύλη δεν υπάρχει ο όρος αυτός.”

“Έτσι, δημιουργείται στο παιδί η εντύπωση ότι η θηλυπρέπεια/ανδροπρέπεια, η ομοφυλοφιλία και η τρανς ταυτότητα ως πράματα άρρωστα, κακά, μεμπτά”, συνεχίζει.

“Οι εκπαιδευτικοί, με την κατάλληλη ύλη και εκπαίδευση, έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τα πιο πάνω. Να εμπνεύσουν στα παιδιά τον πλήρη σεβασμό στη διαφορετικότητα. Δυστυχώς όμως, με την πρόσφατη στάση τους καταδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.”


Όπως αναφέρει η Accept, θα επιδιώξει άμεση συνάντηση με την ΠΟΕΔ με σκοπό να μεταπείσει την οργάνωση, να διασκεδάσει τις ανησυχίες της και να βρουν τρόπους συνεργασίας για το καλό των παιδιών μας.

Η απάντηση της ΠΟΕΔ

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, κληθείσα να εξηγήσει τον λόγο που αρνήθηκαν τη συμμετοχή στο Pride, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν τη διαφορετικότητα και η μη συμμετοχή δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουν τη δράση.

“Ως Οργάνωση έχουμε εκδώσει σειρά ανακοινώσεων υποστηρίζοντας την κάθε διαφορετικότητα και ως εκπαιδευτικοί είμαστε πολύ ευαίσθητοι όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα γιατί αντιλαμβανόμαστε τον σπουδαίο ρόλο που έχουμε να διαδραματίσουμε ως εκπαιδευτικοί στην αποδοχή της όποιας διαφορετικότητας.”

Σημείωσε ότι η απόφαση της ΠΟΕΔ δεν αποτρέπει τα μέλη της να συμμετέχουν στην πορεία, αναφέροντας ότι είναι κάτι το οποίο προβλημάτισε τα μέλη της Οργάνωσης ωστόσο η πλειοψηφία τάχθηκε κατά της συμμετοχής.

“Στηρίζουμε τα θέματα ισότητας παρόλα αυτά, κάποιες εκδηλώσεις που ενδεχομένως να δημιουργήσουν ένα προηγούμενο και η Οργάνωση να πρέπει να συμμετέχει και μπορεί να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση του ρόλου της οργάνωσης.”

“Εκείνο που καταθέτουμε είναι ότι η μη συμμετοχή σε μια συγκεκριμένη δράση δεν σημαίνει ότι ουσία δεν έχει καταγραφεί και δεν γίνεται”, καταλήγει.

Η ΠΟΕΔ πρόκειται να εκδόσει ανακοίνωση για το θέμα.

με πληροφορίες από alphanews.live