Ο διεθνής αγώνας της Ρωσίας κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων αποτελεί εγγενές τμήμα της στρατηγικής της, για υπονόμευση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη των ΛΟΑΤΙ+ δικαιωμάτων.

Μέσω διεθνών ομοφοβικών δικτύων, η Ρωσία πραγματοποίησε επαφές με εκπροσώπους της ουγγρικής κυβέρνησης. Από τότε, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ στην Ουγγαρία πηγαίνουν προς τα πίσω και η χώρα έχει ασκήσει βέτο στην ανάπτυξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων σε επίπεδο Ε.Ε. Οι επαφές της Ουγγαρίας με τη Ρωσία θέτουν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια (και την ασφάλεια στην Ε.Ε.).

Ο πολιτικός επιστήμονας Rémy Bonny πέρασε αρκετούς μήνες στην ουγγρική πρωτεύουσα της Βουδαπέστης, πραγματοποιώντας έρευνες πεδίου, και συναντήθηκε με διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές, πολιτικούς και κυβερνητικούς υπαλλήλους σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στο διεθνές κίνημα κατά των ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων. Αυτό το άρθρο εμπεριέχει ένα μέρος μόνο των πορισμάτων αυτής της έρευνας.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε τη συμμετοχή της σε πολλά διεθνή αντί-ΛΟΑΤΙ δίκτυα, για να πραγματοποιήσει στρατηγικές επαφές μεταξύ Ούγγρων υψηλόβαθμων πολιτικών με τη Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ήδη από την αρχή αυτής της δεκαετίας, ο επικεφαλής της δημογραφικής μονάδας του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (RISS), Igor Beloborodov, έδειξε ένα δυσανάλογο ενδιαφέρον για την ουγγρική κυβέρνηση.

Το 2014, η ρώσικη ομάδα χάκερς, Shaltai Boltai, κατάφερε να αποσπάσει κάποια email μερικών Ρώσων συντηρητικών, καθώς και των υπαλλήλων τους. Σε αυτά τα μηνύματα υπήρχε ένας κατάλογος ολόκληρος των συμμετεχόντων στο Διεθνές Φόρουμ για τη Μεγάλη Οικογένεια και το Μέλλον της Ανθρωπότητας το Σεπτέμβριο του 2014. Η αντιπρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος της Ουγγαρίας, Fidesz Katalin Novak (η οποία είναι, επίσης, Υφυπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων) ταξίδεψε στη Μόσχα για να συμμετάσχει σε αυτό. Σύμφωνα με τον κατάλογο, προσκλήθηκε από τον Ι. Beloborodov.

Η Novak μάλιστα εξέφρασε γραπτώς την ευγνωμοσύνη της στον Beloborodov μετά τη συμμετοχή του στη Δημογραφική Σύνοδο Κορυφής της Βουδαπέστης τον Νοέμβριο του 2015. «Ελπίζω ότι το Φόρουμ μας πρόσφερε μια καλή ευκαιρία για να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και να μάθετε για τις εμπειρίες από την Ουγγαρία και τα άλλα κράτη μέλη, σχετικά με τα δημογραφικά ερωτήματα” , έγραφε.

Όμως, το ενδιαφέρον του RISS στην Ουγγαρία ήδη ξεκινά από την εποχή που η Novak έγινε υφυπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων. Το 2011, ο Beloborodov συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ουγγαρίας στη Λετονία, Gabor Dobokay, κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Ρίγα. Τον ίδιο χρόνο ο πρώην υπουργός οικογενειακών υποθέσεων της Ουγγαρίας, Miklos Soltesz, συμμετείχε στη δημογραφική διάσκεψη κορυφής της Μόσχας. Το 2012, ο Beloborodov προσκλήθηκε στη Βουδαπέστη από την Ουγγρική Γυναικεία Συμμαχία, για να μεταφέρει ένα κεντρικό μήνυμα κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στο ουγγρικό κοινοβούλιο.

Η διαρροή κάποιων emails το 2014 έδειξε, επίσης, ότι η Novak για το ταξίδι της στη Μόσχα πληρώθηκε από το The Foundation of St. Andrew the First-Called. Το ίδρυμα αυτό προεδρεύεται από τη Natalya Yakunina – τη σύζυγο του Vladimir Yakunin. Ο Yakunin είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των ρωσικών σιδηροδρόμων. Έχει απαγορευτεί να εισέλθει στις ΗΠΑ και την Αυστραλία – μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Παρ ‘όλα αυτά, ο Yakunin ήταν σε θέση να βασιστεί στο Βερολίνο και να δημιουργήσει ένα think-tank ίδρυμα.

Ποιος είναι, όμως, ο Igor Beloborodov;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Beloborodov είναι ο επικεφαλής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (RISS). Ζει στην Τιρασπόλ – πόλη της Μολδαβίας, αλλά de facto πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο του μη-αναγνωρισμένου κράτους της Υπερδνειστερίας.

Το RISS είναι think-tank υποστηριζόμενο από τον Πρόεδρο Vladimir Putin. Ο οργανισμός κατηγορείται ότι σχεδίασε να παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και σε πολλές άλλες διεθνείς επιχειρήσεις πληροφοριών, που στοχεύουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία.

Η επιστολή Novak-Beloborodov

Η Novak έγραψε μια επιστολή ευγνωμοσύνης στον Beloborodov. Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης του Beloborodov δείχνουν ότι έχει πολύ στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Η οικογένεια του Leonid Reshetnikov – ένας από τους σημαντικότερους πρώην KGB και FSB κατασκόπους της Ρωσίας – εμφανίζεται στον κατάλογο των φίλων του Beloborodov. Είναι επίσης συνδεδεμένος με πολλούς Ρώσους και Ευρωπαίους βουλευτές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και – φυσικά – Ρώσους ορθόδοξους ηγέτες. Μεταξύ αυτών είναι κι ο Pavel Belobrádek – ο πρώην αντιπρόεδρος της Τσεχίας. Μια άλλη γνωριμία που έχει ο Beloborodov και που βγάζει μάτι είναι ο Timur Aliyev. Ο Aliyev είναι ο προσωπικός βοηθός του Ramzan Kadyrov – του Τσετσένου ηγέτη, που κατηγορείται για τη δημιουργία του πιο οργανωμένου διωγμού ομοφυλοφίλων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Beloborodov διατηρεί συντηρητικές θέσεις για τις σχέσεις και είναι ένας αληθινός πιστός της «demographic winter theory» – κατηγορώντας τους ομοφυλόφιλους για τη δημογραφική παρακμή. Σε μια συνέντευξη για το HIV / AIDS με το ρωσικό news outlet Meduza, είπε ότι «δεν υπάρχει καλύτερη μορφή προστασίας από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, ιδιαίτερα το AIDS, από τη μονογαμική οικογένεια – μια ετερόφιλη οικογένεια» .

Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών

Μια από τις κύριες διεθνείς ομοφοβικές οργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν οι Ούγγροι και οι Ρώσοι είναι το Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών (WCF). Φέτος, το WCF διοργάνωσε διάσκεψη στη Βερόνα, όπου ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Matteo Salvini ήταν εκεί – μαζί με την Katalin Novak – ως κεντρικός ομιλητής.

Ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που η συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων της Ε.Ε. και της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αποκαλύπτεται μέσω αυτών των δικτύων, η σχέση μεταξύ του WCF και Ρωσίας ήταν ήδη σαφής από την αρχή της ίδρυσης του. Το 1995 ο Allan Carlson – από το Howard Centre For Family, Religion & Society – προσκλήθηκε στη Μόσχα από τον καθηγητή δρ. Anatoly Antonov και τον καθηγητή δρ. Viktor Medkov του Lomonosov Moscow State University. Τον κάλεσαν για τις θεωρίες του σχετικά με την “κατάρρευση του πληθυσμού” (the demolition of population sizes). Μετά από αυτήν τη συνάντηση, ο Carlson ίδρυσε το Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών (HRC, 2012).

Παρά τις σχέσεις αυτές, ήδη από τότε, το πρώτο συνέδριο του WCF στη Ρωσία έλαβε χώρα το 2011. Μετά από δύο χρόνια το WCF αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να διοργανώσει τη μεγάλη ετήσια συνάντησή του στη Μόσχα το 2014, αλλά ακυρώθηκε μετά την κρίση της Ουκρανίας.

Επίσης, το RISS συνεργάζεται με μια άλλη συντηρητική προσωπικότητα που αναδύθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών: τον Konstantin Malofeev. Ο Malofeev βρίσκεται πίσω από την εισβολή στην Κριμαία και στην περιοχή του Ντόμπας στην Ουκρανία. Ο πρώην γραμματέας του Alexey Komov είναι ο ηγέτης του ρωσικού τμήματος του Παγκόσμιου Συνεδρίου Οικογενειών.

Επίσης, η Natalya Yakunina συμμετείχε αρκετές φορές ανοιχτά στο Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών.

Υπονομεύοντας τη δημοκρατία

Πώς και η Ρωσία καταβάλλει τόση προσπάθεια για να υποστηρίξει το κίνημα κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η απάντηση βρίσκεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της λαϊκής ιδεολογίας της Ρωσίας έναντι της φιλελεύθερης δημοκρατίας της Ε.Ε.

Η απολυταρχία και η ήπια ισχύς (soft power) – για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δε φαίνεται να συμβαδίζουν. Στα μάτια των Ρώσων ηγετών χάραξης πολιτικής – η δημογραφική παρακμή στη Ρωσία και στον κόσμο έχει μια υπαρξιακή απειλή για την τρέχουσα παγκόσμια τάξη. Η αύξηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τις σεξουαλικές μειονότητες και τις μειονότητες των φύλων πιστεύουν ότι θα ενισχύσει αυτήν τη δημογραφική τάση – κατά την άποψή τους.

Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει δημιουργήσει μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική ήπιας ισχύος σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων προς τη Δύση. Μέσω της εξωτερικής ανάθεσης της ήπιας ισχύος (soft power) στο ήδη υπάρχον διεθνές κίνημα κατά των ΛΟΑΤ, το Κρεμλίνο κατάφερε να δημιουργήσει ένα δίκτυο (οικονομικής και ιδεολογικής) υποστήριξης για πιθανή συνεργασία, μεταξύ των Ρώσων και των Ευρωπαίων πολιτικών. Το δίκτυο αυτό φαίνεται να ταιριάζει με την ευρύτερη εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου.

Παρακολουθώντας προσεκτικά τη συμμετοχή της Ουγγαρίας και της Ρωσίας στις διεθνείς οργανώσεις κατά των ΛΟΑΤΙ – όπως το Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών – αυτή η έρευνα μπόρεσε να αποδείξει στενούς και διαρθρωτικούς δεσμούς μεταξύ αξιωματούχων υψηλού επιπέδου της Ουγγαρίας και της ρωσικής κυβέρνησης και συντηρητικών κύκλων. Η ουγγρική κυβέρνηση αύξησε τον ομοφοβικό και τρανσφοβικό πολιτικό λόγο, επέβαλε πολιτικές για την καλλιέργεια παραδοσιακών οικογενειακών αξιών και άσκησε βέτο σε κάθε πρόταση για την πολιτική υπέρ των ΛΟΑΤ ατόμων στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα κάντε κλικ εδώ.