Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο Λίβανο αντιμετωπίζει μια όλο και πιο εχθρική καταστολή από τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας.
Για την Amal που ζει σε μια αγροτική περιοχή του Λιβάνου, η αύξηση της ρητορικής κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στη χώρα την έχει γεμίσει φόβο για την ασφάλειά της και την ασφάλεια των άλλων.
Μιλώντας στο PinkNews για την κατάσταση που διαμορφώνεται για τους ΛΟΑΤΚΙ+ Λιβανέζους, μίλησε για το σπαραγμό που νιώθει για τα μέλη της κοινότητάς της, τα οποία “ξυλοκοπούνται για την απλή ύπαρξή τους από εκείνους που προσπαθούν να τους εξαλείψουν“.
Το αυξανόμενο κύμα εχθρότητας στη χώρα έχει συμπεριλάβει μια επίθεση σε ένα γκέι μπαρ της Βηρυτού από χριστιανική εξτρεμιστική ομάδα, ομοφοβικές ομιλίες από τους ηγέτες της χώρας, την απαγόρευση του επιτραπέζιου παιχνιδιού “Φιδάκι” που απαγορεύτηκε, επειδή προφανώς είχε rainbow χρώματα, και τη λογοκρισία της ταινίας Barbie.
Σε αντίθεση με πολλά άλλα έθνη της περιοχής, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα του Λιβάνου είχε τη δυνατότητα να είναι ορατή. Οι άνθρωποι μπορούσαν να συναντηθούν σε γκέι μπαρ και να παρακολουθήσουν drag shows, ενώ το Beirut Pride – το μοναδικό ΛΟΑΤΚΙ+ Pride στον αραβικό κόσμο – είδε 4.000 ανθρώπους να διαδηλώνουν υπέρ της αγάπης, της αποδοχής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2017.
Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό οι πολιτικοί, οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι ομάδες αυτοδικίας του Λιβάνου προσπάθησαν να περιορίσουν τις ελευθερίες των κουήρ ανθρώπων, με αποτέλεσμα να προκαλούν κρούσματα παρενόχλησης και βίας απέναντι σε μια κοινότητα την οποία κατηγορούν ως “δυτικής εισαγωγής“.
Παρόλο που οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν ποινικοποιούνται ρητά βάσει του ποινικού κώδικα του Λιβάνου, ο νόμος τιμωρεί “κάθε σεξουαλική επαφή που αντιβαίνει στην τάξη της φύσης” και χρησιμοποιείται για την παρενόχληση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μέσω άδικων συλλήψεων.
Η χώρα βρίσκεται σήμερα στη δίνη μιας οικονομικής κατάρρευσης που επιδεινώθηκε μετά την πανδημία και τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, το 2020, η οποία είδε το τοπικό νόμισμα να χάνει πάνω από το 90% της αξίας του και τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται, ωθώντας εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.
Πολιτικά, το Λίβανο βρίσκεται χωρίς πρόεδρο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, μετά από δώδεκα αποτυχημένες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις για την εκλογή νέου αρχηγού του κράτους.
Η κατάσταση έχει οδηγήσει πολλούς να θεωρούν το ξαφνικό κύμα εχθρότητας της χώρας προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ως μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού από την υπόλοιπη αναταραχή.
Μιλώντας στο Associated Press τον Ιούλιο, ο Tarek Zeidan, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων Helem, δήλωσε ότι μια δήλωση κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από το υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε να στρέψει τους Λιβανέζους ανθρώπους ο ένας εναντίον του άλλου.
“Ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για μια εσκεμμένη απόφαση για την κατασκευή ηθικού πανικού, για να αποσπάσει την προσοχή από τη γενική πολιτική και οικονομική καταστροφή που είναι το Λίβανο σήμερα“, δήλωσε ο Zeidan.
Η Amal επανέλαβε αυτές τις ανησυχίες: “Χρησιμοποιούν την κινδυνολογία για να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι η γκέι κοινότητα αποτελεί απειλή γι’ αυτούς. Μας αφαιρούν τα δικαιώματά μας με το πρόσχημα της ‘προστασίας της οικογενειακής μονάδας’, της ‘διατήρησης των θρησκευτικών ηθών και αξιών μας’, λέγοντας ‘η ομοφυλοφιλία θα σκοτώσει την κοινωνία μας’ και ‘αυτή είναι η Δύση που προσπαθεί να καταστρέψει τη χώρα μας φέρνοντας αυτή την ιδεολογία εδώ’ – και ο κόσμος τους πιστεύει”.
Συνέχισε σημειώνοντας ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν επίσης επιδιώξει μεγαλύτερα δικαιώματα και να είναι πιο ορατά στον Λίβανο, οπότε αισθάνεται ότι οι αρχές “αποφάσισαν ότι δεν θέλουν τα κουήρ άτομα να είναι στη δημόσια εικόνα”.
Αλλά πρόσθεσε: “Δεν πρόκειται μόνο για κουήρ άτομα. Η μαχητική ομάδα του Λιβάνου θέλει να περιορίσει τα δικαιώματα όλων. Αυτή η ομάδα θέλει να κάνει το Λίβανο παρόμοιο με το Ιράν. Προσπαθώ να πω στον κόσμο, ακόμα κι αν δεν υποστηρίζετε την κουήρ κοινότητα, πρέπει να ενδιαφέρεστε γι’ αυτό, γιατί όταν τελειώσουν με εμάς, θα προχωρήσουν στις γυναίκες… σε άλλους ανθρώπους στη χώρα. Αλλά είναι σαν να μην ενδιαφέρεται κανείς.”
Πριν μιλήσει στο PinkNews, η Amal ρώτησε φίλους για το πώς τους επηρεάζει η τρέχουσα κατάσταση.
Μία της είπε ότι “φοβάται και αγχώνεται τόσο πολύ” όταν συμβαίνουν βίαια περιστατικά κατά της κοινότητας, με αποτέλεσμα να αποφεύγει εντελώς τις ειδήσεις.
Ένας άλλος φίλος περιέγραψε τα συναισθήματά τους ως προς την πλήρη “απελπισία“, λέγοντας ότι έχουν φτάσει στο σημείο να “μην θέλουν να παλέψουν πια“.
Η Amal κάλεσε τους ανθρώπους εκτός Λιβάνου να δωρίσουν χρήματα σε οργανώσεις όπως η Helem, ως μέσο στήριξης της κοινότητας.
Ελπίζει ότι μιλώντας σε εκδότες ειδήσεων εκτός Λιβάνου θα μπορέσει να περάσει το μήνυμα για το τι συμβαίνει στη χώρα και – ίσως- να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερασπίζονται τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα του Λιβάνου
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την ολοένα και πιο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική του Λιβάνου, με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και ομάδες υπεράσπισης να καλούν τη χώρα να σταματήσει τον πολιτικό και κοινωνικό στιγματισμό της κοινότητας.
“Καθώς το Λίβανο βυθίζεται βαθύτερα στην κρίση, οι αρχές καταπατούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη βία εναντίον τους. Οι λιβανέζικες αρχές θα πρέπει να καταργήσουν αμέσως τους προτεινόμενους νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και να τερματίσουν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά των βασικών ελευθεριών“, δήλωσε η Rasha Younes, από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Wadih Al-Asmar, πρόεδρος του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Λιβάνου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση “υπονομεύει τα βασικά δικαιώματα”, ενώ “αποτυγχάνει να θεσπίσει επείγουσες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τη δικαιοσύνη”.