Η ομοφοβία κέρδισε (οριακά) τις εκλογές στην Πολωνία

13/07/2020

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, εξασφάλισε οριακά την επανεκλογή του, μετά από μια ομοφοβική προεκλογική εκστρατεία.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, ο υπερ-συντηρητικός Duda έλαβε 10.394.843 ψήφους (51%), κερδίζοντας ένα λεπτό περιθώριο νίκης έναντι του φιλελεύθερου υποψήφιου Rafal Trzaskowski, ο οποίος έλαβε 9.901.371 ψήφους (48,78%).

Ο Duda, που υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα, προσπάθησε να ενισχύσει την εκστρατεία του με επιθέσεις στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+. Πριν από τις εκλογές, μάλιστα, δεσμεύθηκε να «απαγορεύσει τη διάδοση της ΛΟΑΤ+ ιδεολογίας» σε δημόσιους θεσμούς και «να υπερασπιστεί τον θεσμό του γάμου μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα».

Λίγες μέρες αργότερα, πρότεινε μια τροποποίηση στο σύνταγμα της Πολωνίας που θα απαγορεύει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να παιδοθετούν. «Είμαι πεπεισμένος ότι, χάρη σε αυτό, η ασφάλεια και η μέριμνα των παιδιών θα εδραιωθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αν και ο Duda κάνει λόγω για μια ολοκληρωτική νίκη, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως ο Trzaskowski κατάφερε να διατηρήσει ένα ισχυρό προβάδισμα στις ψήφους της νεολαίας. Αντιθέτως, ο Duda βγήκε πρώτος στην προτιμήσεις των ατόμων ηλικίας 50 – 60+.

Μετά τα αποτελέσματα, η ομάδα Poland’s Campaign Against Homophobia διαβεβαίωσε τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους στη χώρα: «Θυμηθείτε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, είστε σημαντικοί, υπάρχει μια θέση για τους ΛΟΑΤ ανθρώπους!».

Η ομάδα μοιράστηκε επίσης ένα βίντεο με τον ηθοποιό Mateusz Janicki: «Θυμηθείτε, αυτή είναι και η χώρα σας, έχετε μια θέση εδώ, έχετε το δικαίωμα να παλέψετε για την ευτυχία σας, έχετε το δικαίωμα να αγωνιστείτε για τα όνειρα σας. Είστε υπέροχοι, είστε γενναίοι…», ανέφερε το βίντεο.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!