Η ομοφοβία δεν είναι άποψη και δεν είναι σεβαστή

25/09/2023
Αφορμή για αυτό το κείμενο στάθηκε το περιστατικό μεταξύ Ελένης Λουκά και Στέφανου Κασσελάκη, κατά το οποίο εκείνη προσέγγισε τον αρχηγό – πλέον – του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντάς του χυδαία ομοφοβικά σχόλια με εκείνον να της απαντά «σέβομαι την άποψή σου».

Αν και δεν είμαι εδώ για να κρίνω τον τρόπο με τον οποίο κάθε γκέι άτομο αποφασίζει να διαχειριστεί την ομοφοβία που δέχεται (υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί και είναι όλοι σεβαστοί), αισθάνομαι την ανάγκη να τον σχολιάσω λόγω της θέσης του Στέφανου Κασσελάκη και του δημόσια πολιτικού λόγου που έχει.

Γιατί υπάρχει κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο στο να αποδεχόμαστε (και εν τέλει να νομιμοποιούμε) τον ομοφοβικό λόγο, ως «διαφορετική άποψη», την οποία μάλιστα καλούμαστε να σεβαστούμε όπως κι όλες τις άλλες «απόψεις» εκεί έξω. Γιατί με αυτόν τον τρόπο του επιτρέπουμε να υπάρχει στον δημόσιο διάλογο. Όχι ως ρητορική μίσους, όχι ως κακοποιητική συμπεριφορά, αλλά ως «άποψη» που (για κάποιον λόγο) πρέπει να εκφραστεί σε κάθε κουβέντα για τα δικαιώματα και τη ζωή μας.

Ακριβώς, όπως κάνουν καθημερινά τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιογράφοι που (προσ)καλούν ομοφοβικούς να μοιραστούν τα ομοφοβικά τους κόμπλεξ στο όνομα μιας «πολύπλευρης δημοσιογραφίας». Ακριβώς, όπως έκανε ο Λιάγκας με τον Κούγια και τον Τράγκα. Ακριβώς όπως κάνει κάθε straight άτομο που θέλει να μας υποδείξει το πώς πρέπει να ζούμε.

Η ομοφοβία δεν είναι άποψη και δεν είναι σεβαστή. Η ομοφοβία είναι κακοποιητική συμπεριφορά που χαρακτηρίζει απολύτως τα άτομα που την εκφράζουν. Τουλάχιστον, να καταλάβουμε αυτό.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!