Η Ολυμπιονίκης, Ιμάν Κελίφ, κατά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας

03/09/2025
από
Η Ολυμπιονίκης Ιμάν Κελίφ προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο για τον Αθλητισμό (CAS) κατά της απόφασης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (World Boxing) που την αποκλείει από τις διοργανώσεις της, εκτός εάν υποβληθεί σε υποχρεωτικό γενετικό τεστ.

Η Αλγερινή πυγμάχος, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των γυναικών έως 66 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού πέρυσι, ζητά να ανατραπεί η απόφαση της διοργανώτριας αρχής που θα την εμπόδιζε να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας, που ξεκινά την Πέμπτη (4 Σεπτεμβρίου) στο Λίβερπουλ.

Το αίτημα για αναστολή της απόφασης της World Boxing μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή απορρίφθηκε τη Δευτέρα (1 Σεπτεμβρίου).

«Τα μέρη ανταλλάσσουν αυτή τη στιγμή γραπτές υπομνήσεις και, κατόπιν συμφωνίας τους, θα προγραμματιστεί ακρόαση», δήλωσε εκπρόσωπος του CAS στο Sky Sports.

Παρά το γεγονός ότι η Κελίφ πληρούσε όλα τα κριτήρια για συμμετοχή στους Αγώνες και ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) αποφάνθηκε ότι μπορεί να συμμετέχει, προσωπικότητες όπως η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ο Έλον Μασκ και η πρώην κολυμβήτρια Riley Gaines αμφισβήτησαν τη συμμετοχή της, κατηγορώντας την ότι «γεννήθηκε άνδρας» και ότι είναι «απατεώνισσα».

Οι κατηγορίες αυτές, προέκυψαν μετά τη δημόσια αποκάλυψη ότι το 2023 είχε αποκλειστεί λόγω αποτυχίας σε τεστ καταλληλότητας από τη (ρωσικής καθοδήγησης) Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA).

Η ΔΟΕ αμφισβήτησε την εγκυρότητα των τεστ της IBA και προχώρησε στην αφαίρεση του καθεστώτος της ως παγκόσμιας διοργανώτριας αρχής, επικαλούμενη ζητήματα ακεραιότητας και διακυβέρνησης.

Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην κατηγορία έως 66 κιλά, η Κελίφ δήλωσε: «Είμαι πλήρως καταρτισμένη για να συμμετάσχω σε αυτόν τον αγώνα, είμαι γυναίκα. Γεννήθηκα γυναίκα, ζω ως γυναίκα και αγωνίζομαι ως γυναίκα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν εχθροί της επιτυχίας, και αυτό δίνει στην επιτυχία μου μια ξεχωριστή γεύση λόγω αυτών των επιθέσεων».

Η World Boxing εισήγαγε υποχρεωτικά τεστ φύλου τον Μάιο, «για να καθορίσει την καταλληλότητα των αθλητών άνδρων και γυναικών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις της».

Τα τεστ εντάσσονται σε νέα πολιτική σχετικά με «φύλο, ηλικία και βάρος» προκειμένου να «διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων και να προσφέρουν ίσους όρους ανταγωνισμού για άνδρες και γυναίκες», όπως ανέφερε εκπρόσωπος.

Η άρνηση υποβολής στο τεστ «καθιστά τον αθλητή ακατάλληλο για συμμετοχή και μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις εναντίον του αθλητή και/ή της εθνικής ομοσπονδίας του».

Η Κελίφ έχει δεσμευτεί ότι θα υπερασπιστεί τον τίτλο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες σε τρία χρόνια.




Δες και αυτό!