Η Νορβηγία αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στους ΛΟΑΤ+ πρόσφυγες

10/07/2020
από

Προτεραιότητα στους ΛΟΑΤ+ πρόσφυγες πρόκειται να δώσει η Νορβηγία, σύμφωνα με πρόσφατε δηλώσεις της κυβέρνησης. 

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα ανακοινώνει κάτι τέτοιο, αναγνωρίζοντας τον τεράστιο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤ+ άτομα στις χώρες από τις οποίες έρχονται.

Σύμφωνα με προηγούμενες οδηγίες, η Νορβηγία είχε δώσει προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για τη μεταφορά προσφύγων από μια χώρα ασύλου σε άλλη για μόνιμη επανεγκατάσταση.

Μέλη της κυβέρνησης λένε ότι η κίνηση προστατεύει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ στη Νορβηγία, αναγνωρίζοντας ότι η δίωξη λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού αποτελεί σημαντικός λόγος για να αναγνωριστεί ένα άτομο ως πρόσφυγας.

“Δυστυχώς, σε πολλές χώρες, δεν είστε ελεύθεροι να αγαπήσετε τα άτομα που θέλετε”, δήλωσε ο Υφυπουργός Ενσωμάτωσης και Παιδείας, Grunde Kreek Almeland.

“Σε σχεδόν 70 χώρες, η ομοφυλοφιλία είναι εγκληματική και όσοι παραβιάζουν τους κανόνες φύλου και σεξουαλικότητας ενδέχεται να υποστούν διώξεις και διακρίσεις στη χώρα καταγωγής τους”.

“Αλλάζουμε τώρα τις κατευθυντήριες γραμμές για το έργο των μεταναστών προσφύγων, έτσι ώστε το ΛΟΑΤ κομμάτι να έχει προτεραιότητα.”

Η ευρωβουλευτής της Πολωνίας, Sylwia Spurek, έγραψε εχθές  ότι “κάθε χώρα πρέπει να προσεγγίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα με αυτόν τον τρόπο”.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές προειδοποιούν τι οι οδηγίες πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά και  στην πράξη.

Στην ετήσια έκθεσή τους, η ILGA-Europe κατέταξε τη Νορβηγία πέμπτη στην Ευρώπη για τα LGBT+  δικαιώματα το 2020, ενώ της έδωσε βαθμολογίας 84% για ζητήματα ασύλου.

Εν τω μεταξύ, η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει σοβαρά τη διεθνή διευθέτηση των αιτούντων άσυλο σε όλο τον κόσμο.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UHNCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών ελπίζουν να συνεχίσουν τις παγκόσμιες επιχειρήσεις για τους πρόσφυγες μετά από αυτή την προσωρινή διακοπή.
Δες και αυτό!