Η Νορβηγία πρέπει να αναγκάσει το Grindr να διαγράψει τα παράνομα συλλεγόμενα δεδομένα, δήλωσε το Συμβούλιο Καταναλωτών της χώρας την Τετάρτη.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Νορβηγίας δήλωσε στις 26 Ιανουαρίου ότι σχεδιάζει να επιβάλει πρόστιμο 11 εκ. ευρώ στη διάσημη εφαρμογή λόγω παράνομης αποκάλυψης δεδομένων χρήστη σε διαφημιστικές εταιρείες.

«Το Συμβούλιο Καταναλωτών ζητά τώρα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων να επιβάλει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η εταιρεία πρέπει επίσης να εντοπίσει και να διαγράψει παράνομα συλλεγόμενα προσωπικά δεδομένα», δήλωσε το συμβούλιο σε δήλωση.

«Όσο αυτά τα δεδομένα είναι εκεί έξω, ενδέχεται να κοινοποιούνται και να χρησιμοποιούνται από εταιρείες που δημιουργούν έσοδα από προσωπικά δεδομένα για μάρκετινγκ», πρόσθεσε.

Η απαίτηση βασίζεται στο συμπέρασμα του Συμβουλίου του 2020 ότι το Grindr παραβίασε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρώπης (GDPR), ο οποίος καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές για τη συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών.

Το Grindr κινδυνεύει με πρόστιμο 11,7 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νορβηγία

Τον Ιανουάριο, μετά την είδηση για το πρόστιμο, το Grindr δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του χρονολογούνται από το 2018 και δεν αντικατοπτρίζουν πλέον την τρέχουσα πολιτική ή πρακτικές απορρήτου της και ότι η εταιρεία ακολουθεί το νόμο.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων χαρακτήρισε πάντως τις παραβιάσεις αυτές «πολύ σοβαρές» και είπε ότι το πρόστιμο θα αντιστοιχεί περίπου στο 10% των εκτιμώμενων παγκόσμιων ετήσιων εσόδων του Grindr.

Η τελική απόφαση για το εάν θα επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία θα ληφθεί τέλος του χρόνου.