Οι διεργασίες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος έφεραν στο προσκήνιο τα ζητήματα των διαφορετικών πτυχών του φύλου και έθεσαν τις βάσεις για μια πιο βαθιά και ειλικρινή συζήτηση αυτών των ζητημάτων ταμπού.

Κατέδειξαν πως η έμφυλη ταυτότητα δεν αναφέρεται μόνο στο βιολογικό φύλο ενός ατόμου, αλλά εμπεριέχει την έκφραση φύλου, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Πέρα από τοπικές ιδιαιτερότητες, χαρακτηριστικό των πατριαρχικών κοινωνιών είναι η άνιση κατανομή ισχύος μεταξύ αντρών και γυναικών, με τις γυναίκες να καταπιέζονται συστημικά και ουσιαστικά. Ορίζοντας κοινωνικούς ρόλους σε άνδρες και γυναίκες, δεν δίνεται χώρος στα άτομα, η ταυτότητα των οποίων υπερβαίνει αυτή τη διπολική «κανονικότητα».

Η μελέτη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας αποσαφηνίζει βασικές έννοιες και προσεγγίσεις που αφορούν το φύλο και τις έμφυλες διακρίσεις και αξιολογεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων στην Ελλάδα. Εστιάζει στους νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τα τελευταία χρόνια και αφορούν στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως κατά των γυναικών, καθώς επίσης και στους νόμους που κατοχυρώνουν βασικά δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπου η Ελλάδα υστερούσε κατά πολύ έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η μελέτη καταδεικνύει, ότι για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας και ίσης μεταχείρισης, δεν αρκεί μόνο η θεσμική προστασία, αλλά απαιτείται συνεχής αγώνας κυρίως σε επίπεδο αλλαγής των κοινωνικών αντιλήψεων.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Την μελέτη θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς και δικηγόροι Δέσποινα Νάτση & Θωμαή Παπά.
Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις:
Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων
Ειρήνη Σιώζου, Γενική Γραμματεία Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Μαρία Στρατηγάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Καλλιόπη Λυκοβαρδή, Συνήγορος του Πολίτη
Έλλη Βαρχαλαμά, ΓΣΕΕ (tbc)
Σίσσυ Βωβού, «ΤΟ ΜΩΒ»– Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων
Αριάδνη Πετράκη, Colour Youth
Χρήστος Ηλιάδης, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Στέλλα Μπελιά, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
Μαρίνα Γαλανού, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μέλος Δικτύου Select Respect

Συντονισμός: Λίνα Παπαδοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ και επιστημονική επιβλέπουσα της μελέτης.

INFO

Είσοδος ελεύθερη. Άφιξη στο χώρο και εγγραφές 17:30

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, ώρα 18:00-20.30
Σεράφειο δήμου Αθηναίων, Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, Κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων.
Είσοδος Ελεύθερη.

Διοργανωτές: Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με Συμμαχία των Φύλων και Δίκτυο Select Respect.

Catering: ΚοιΣΠΕ Ευ Ζην/ΚοιΣΠΕ “Ευ Ζην”, Κοινωνική Επιχείρηση με σκοπό την επαγγελματική ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.

Η εκδήλωση θα καλυφθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την εταιρία επαγγελματιών Διερμηνέων HandsUp Agency.


 

Παρασκευή 11 & το Σάββατο 12 Οκτωβρίου

Η νομοθετική αντιμετώπιση των Έμφυλων Διακρίσεων στην Ελλάδα - Βιωματικό Σεμινάριο

Την Παρασκευή 11 & το Σάββατο 12 Οκτωβρίου θα ακολουθήσει βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: “Έμφυλες Διακρίσεις: Μια ψυχοκοινωνική και νομική ανάλυση των έμφυλων στερεοτύπων και πρακτικά εργαλεία για την αντιμετώπισή τους.”

Οι διεργασίες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος έφεραν στο προσκήνιο τα ζητήματα των διαφορετικών πτυχών του φύλου και έθεσαν τις βάσεις για μια πιο βαθιά και ειλικρινή συζήτηση αυτών των ζητημάτων ταμπού. Κατέδειξαν πώς η έννοια του φύλου πέρα από τη βιολογική του διάσταση είναι μια «κοινωνική κατασκευή», καθορίζεται δηλαδή από τις κοινωνικές και πολιτισμικές αντιλήψεις μιας κοινωνίας, και πώς αυτό το γεγονός καθορίζει τις κοινωνικές σχέσεις και εν γένει την οργάνωση της κοινωνίας. Η έμφυλη ταυτότητα άλλωστε δεν αναφέρεται μόνο στο βιολογικό φύλο ενός ατόμου, αλλά εμπεριέχει την έκφραση φύλου, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Πέρα από τοπικές ιδιαιτερότητες, χαρακτηριστικό των πατριαρχικών κοινωνιών είναι η άνιση κατανομή ισχύος μεταξύ αντρών και γυναικών, με τις γυναίκες να καταπιέζονται συστημικά και ουσιαστικά. Ορίζοντας κοινωνικούς ρόλους σε άνδρες και γυναίκες, δεν δίνεται χώρος για τη συνύπαρξη με τα άτομα η ταυτότητα των οποίων υπερβαίνει αυτή τη διπολική «κανονικότητα».
Στο πλαίσιο των σχετικών δράσεων, με αφορμή την ολοκλήρωση της έρευνας και την έκδοση της μελέτης με τίτλο «Η Νομοθετική Αντιμετώπιση των Έμφυλων Διακρίσεων στην Ελλάδα», διοργανώνεται το παρακάτω βιωματικό σεμινάριο για εργαζόμενα πρόσωπα, εθελοντές και στελέχη φορέων και οργανώσεων (της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών) που υλοποιούν σχετικές δράσεις.

Γενικός σκοπός σεμιναρίου:
Η ενεργητική/βιωματική εμπλοκή των συμμετεχόντων προσώπων με θέματα και προβληματικές που σχετίζονται με την έμφυλη ταυτότητα και έκφραση, τόσο στην ψυχοκοινωνική όσο και στη νομική διάσταση του φαινομένου. Με απώτερο στόχο τη δυνατότητα επένδυσης της εμπειρίας αυτής στην προσωπική, εργασιακή και κοινωνική τους πραγματικότητα. Στην προοπτική δημιουργίας δικτύων, συνεργιών και νέων σχεδίων δράσης.

Πρόγραμμα σεμιναρίου:

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 – Α΄ μέρος
17:00-17:30 Καλωσόρισμα και εγγραφές
17:30-18:40 «Αποτυπώνοντας σώματα και φύλα, αλλιώς…»
18:40-18:50 Μικρό Διάλλειμα
18:50-19:30 «Από την ισότητα των φύλων στις έμφυλες ταυτότητες: ορολογίες και άνθρωποι»
19:30-20:40 «Πραγματικές ιστορίες ανθρώπων»
20:40-21:00 Ολοκλήρωση Α΄ μέρους εργαστηρίου, αξιολόγηση/αναστοχασμός και επαναστοχοθέτηση

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 – Β΄ μέρος
10:00-10:30 Καλωσόρισμα και εγγραφές
10:30-12:00 «Η νομική διάσταση του φύλου στην Ελλάδα»
12:00-12:10 Μικρό διάλειμμα
12:10-13:30 «Μελέτη και αξιοποίηση τεχνογνωσίας»
13:30-13:40 Μικρό διάλειμμα
13:40-14:50 «Δημιουργώντας νέες ιδέες και δράσεις»
14:50-15:00 Ολοκλήρωση εργαστηρίου, συνολική αξιολόγηση/αναστοχασμός και επαναστοχοθέτηση.

Συντονισμός εργαστηρίων:

Ευάγγελος Αστυρακάκης, υπ. διδάκτορας Νομικής ΑΠΘ, υπεύθυνος προγράμματος Δημοκρατίας, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Γραφείο Θεσσαλονίκης – Ελλάδα
Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος, ειδικός σε θέματα φύλου
Δέσποινα Νάτση, νομικός
Γιώργος Νικολαΐδης, ηθοποιός- θεατρικός συγγραφέας, εκπαιδευτής ενηλίκων

Για δήλωση συμμετοχής στο βιωματικό σεμινάριο, μέχρι 4/10, πατήστε εδώ:
https://forms.gle/QjgQjT4RTgYaM2DP9

Διοργανωτές: Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με Συμμαχία των Φύλων, Δίκτυο Select Respect και Social Dynamo.

Catering: ΚοιΣΠΕ Ευ Ζην/ΚοιΣΠΕ “Ευ Ζην”, Κοινωνική Επιχείρηση με σκοπό την επαγγελματική ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.

INFO

Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019
Αίθουσα Social Dynamo Ιδρύματος Μποδοσάκη (2ος όροφος)
Σεράφειο δήμου Αθηναίων, Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, Αθήνα

For info in English please visit: http://bit.ly/2lUPn6B