Ημέρα εορτασμού σήμερα για τα τρανς άτομα (και για την LGBTQI+ κοινότητα γενικότερα) της Νορβηγίας, αφού οι πολιτικοί της χώρας αναγνώρισαν το δικαίωμά τους να προσδιορίζουν ελεύθερα και επίσημα την ταυτότητα φύλο τους.

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, η οποία θα επιτρέπει στα παιδιά ηλικίας 6 και άνω να προσδιορίζονται με την ταυτότητα φύλου που επιθυμούν. Το νομοσχέδιο πέρασε σήμερα με 79 ψήφους υπέρ (13 κατά).

Πιο συγκεκριμένα, το φύλο των τρανς ατόμων (16 και άνω) θα αναγνωρίζεται στα δημόσια έγγραφα, χωρίς να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη διαδικασία, ενώ για αυτά μεταξύ 6 έως 15 ετών, θα απαιτείται η γονική συναίνεση.

Η Νορβηγία είναι η τέταρτη χώρα που προβαίνει σ΄αυτή τη νομική κίνηση μετά τη Δανία, τη Μάλτα και την Ιρλανδία.

“Αυτή η αυξανόμενη τάση  προς ασφαλείς και προσιτές διαδικασίες αναγνώρισης και προς ένα μοντέλο που ενδυναμώνει και προωθεί τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε”, δήλωσε ο Joyce Hamilton Co-Chair of ILGA-Europe’s Executive Board.

 

 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!