Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Tην Παρασκευή 2 Μαΐου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 7 το απόγευμα ως τις 2 το πρωί του Σαββάτου, για τη Νύχτα της Φιλοσοφίας.

Η Νύχτα της Φιλοσοφίας  γεννιέται στο Παρίσι τον Ιούνιο 2010, με πρωτοβουλία τηςEcolenormalesupérieure. Περισσότερα από 1.800 άτομα παρακολουθούν τις διαλέξεις και τις αναγνώσεις, βλέπουν ταινίες, θεάματα ή παραστάσεις. Η μεγάλη επιτυχία αυτής της διοργάνωσης οδηγεί στην επανάληψή της δυο ακόμη φορές, το 2011 και το 2013, ενώ πολύ γρήγορα ταξιδεύει εκτός Γαλλίας, με πρώτη στάση το Λονδίνο τον Ιούνιο 2012, την Αθήνα το Μάιο 2014 και το Βερολίνο το προσεχές φθινόπωρο.

Η μορφή της εκδήλωσης στην Αθήνα είναι ίδια με αυτή της πρώτης διοργάνωσης:  περισσότεροι από σαράντα Έλληνες και Γάλλοι φιλόσοφοι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες συμμετέχουν, σε διάφορους χώρους όλου του Ινστιτούτου, σε δρώμενα με κεντρικό θέμα τον Λόγο, την ποικιλομορφία της έννοιάς του, της έκτασής του και την ανάλυση όσο το δυνατόν περισσότερων πτυχών του:  Aτομικές ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες με διάφορα θέματα όπως, οι σχέσεις μεταξύ φιλοσοφίας και πολιτικής, η λογοτεχνία, η τέχνη κ.α., προβολές ταινιών και σχολιασμός για τις προσωπικότητες των EmmanuelLevinas, Jean-FrançoisLyotard και SamuelBeckett, τη θεατρική παράσταση Schopenhauer, ανάγνωση του έργου του Γοργία Ελένης εγκώμιον, μελοποιημένη ποίηση του ΜichelDeguy, οπτικοακουστική εγκατάσταση, και πολλά άλλα δρώμενα που θα διαδέχονται το ένα το άλλο, σε όλους τους ορόφους του Ινστιτούτου, συνδεόμενα μεταξύ τους με φωτιζόμενη διαδρομή που θα δημιουργηθεί ειδικά για τη περίσταση.

Η φιλοσοφία βρίσκεται στη καρδιά των δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, και η Νύχτα της Φιλοσοφίας αποτελεί τη κορύφωση των εκδηλώσεων Λόγου που διοργανώνει και με τις οποίες στοχεύει στην ακτινοβολία αυτού του γνωστικού αντικειμένου που είναι ανοιχτό σε όλους χάρη στο εύρος και τον πλούτο του περιεχόμενου του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς θα προσφέρονται καφές, αναψυκτικά και ποτά.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα (εδώ) ή στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος www.ifg.gr

[box type=”info” align=”alignright” width=”650″ ]Παρασκευή 2 Μαΐου 2014, από τις 19.00 ως τις 02.00 στο ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΣΙΝΑ 31 Είσοδος ελεύθερη, Ταυτόχρονη μετάφραση σε όλες τις εκδηλώσεις , Προσφορά καφέ, αναψυκτικών και κοκτέηλ.[/box]

http://vimeo.com/93150785