Η Νέα Ζηλανδία ψήφισε ομόφωνα την ταυτότητα φύλου σε μια ιστορική κίνηση για τα τρανς δικαιώματα

0
161

Μετά από τέσσερα χρόνια συζητήσεων, η Νέα Ζηλανδία ψήφισε ομόφωνα ένα νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, «υπέρ της ένταξης και κατά των διακρίσεων».

Το νομοσχέδιο για τον αυτοπροσδιορισμό εισήχθη το 2018 και τελικά εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας την Πέμπτη (9 Δεκεμβρίου) μετά την τρίτη ανάγνωσή του. Θα καταργήσει την απαίτηση των ιατρικών διαδικασιών, ενώ θα απαιτείται απλά μια «νόμιμη δήλωση».

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ σε 18 μήνες, επιτρέποντας τη διαβούλευση με την ΛΟΑΤ+ κοινότητα, σχετικά με το πώς πρέπει να λειτουργεί η διαδικασία, πώς οι νέοι μπορούν να έχουν πρόσβαση και πώς να συμπεριλάβουν τα μη δυαδικά άτομα.

Σύμφωνα με την NZ Herald, η βουλεύτρια του Πράσινου Κόμματος, Ελίζαμπεθ Κερεκέρε,  είπε: «Αυτό το νομοσχέδιο αναγνωρίζει ότι όσα άτομα πρέπει να τροποποιήσουν το πιστοποιητικό γέννησής τους μπορούν να το κάνουν. Τα δικαστήρια δεν έχουν το δικαίωμα να πάρουν αυτή την απόφαση, ούτε οι γονείς έχουν αυτό το δικαίωμα. Αυτοί που δεν γνωρίζουν ούτε νοιάζονται για αυτά τα άτομα δεν έχουν, επίσης, αυτό το δικαίωμα»

Η υπουργός Εσωτερικών, Γιαν Τινέτι, χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου ως «μια περήφανη ημέρα στην ιστορία της χώρας» και πρόσθεσε: «Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της περιεκτικότητας και κατά των διακρίσεων».

«Ο τρανς μισογυνισμός εξακολουθεί να είναι μισογυνισμός… Αλλάζουμε νομοθεσία που είναι πραγματικά ένα βήμα πιο κοντά σε μια περιεκτική Νέα Ζηλανδία».