Η Νέα Νότια Ουαλία απολογείται για την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας

10/06/2024
από
Μια επίσημη συγγνώμη ζήτησε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW), για την ιστορική ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην αυστραλιανή πολιτεία.

Η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικοποιημένη στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας μέχρι το 1984 και καταγράφηκαν «δεκάδες» εγκλήματα μίσους σε βάρος ομοφυλόφιλων ατόμων, εν μέρει λόγω της εχθρότητας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του HIV/Aids.

Τώρα, ο Κρις Μινς ζήτησε συγγνώμη για τον «ασυγχώρητο πόνο» που προκάλεσε η νομοθεσία.

«Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε συγγνώμη για κάθε ζωή που ζημιώθηκε ή μειώθηκε ή καταστράφηκε από αυτούς τους άδικους νόμους», δήλωσε στο κοινοβούλιο της πολιτείας, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία δεν θα έπρεπε «να έχει υπάρξει ποτέ».

Η NSW είναι η τελευταία πολιτεία της Αυστραλίας που απολογείται για την ποινικοποίηση των ομόφυλων σχέσεων.

Η Βικτώρια και η Νότια Αυστραλία απολογήθηκαν το 2016, ενώ το Κουίνσλαντ, η Δυτική Αυστραλία και η Τασμανία ακολούθησαν το παράδειγμα το 2017.

«Για κάθε άνθρωπο που βίωσε τον φόβο… για κάθε άνθρωπο που έχασε τη δουλειά του, που έχασε το μέλλον του ή που έχασε την αγάπη της οικογένειας και των φίλων του, λυπούμαστε πολύ. Λυπούμαστε πολύ για κάθε άτομο που καταδικάστηκε, ή αλλιώς, που [αναγκάστηκε] να ζήσει μια μικρότερη ζωή εξαιτίας αυτών των νόμων», δήλωσε ο Μινς.

«Για τους ανθρώπους που έφτασαν στο τέλος των ημερών τους χωρίς ποτέ να εκφράσουν ποιοι πραγματικά είναι, χωρίς ποτέ να βιώσουν τη μεγαλύτερη από τις ανθρώπινες χαρές – τη χαρά της αγάπης – λυπούμαστε».

«Ως πολιτεία, σας είπαμε ότι κάνατε λάθος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν κάνετε λάθος. Αυτοί οι νόμοι ήταν λάθος».

Χιλιάδες άνδρες υπολογίζεται ότι έχουν καταδικαστεί για σεξεργασία, επίθεση και βαριά ασέλγεια. Οι ποινές κυμαίνονταν από πρόστιμα έως φυλάκιση. Η απολογία έρχεται 40 χρόνια μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην πολιτεία.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης μίλησαν και άλλοι, μεταξύ των οποίων ο Άλεξ Γκρίνουιτς, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ο μόνος ανοιχτά γκέι άνδρας στη νομοθετική συνέλευση της Νέας Νότιας Ουαλίας, προσθέτοντας ότι «αυτό από μόνο του δείχνει πόση δουλειά πρέπει να κάνουμε».

Οι άνδρες που έχουν καταδικαστεί για τέτοιου είδους «αδικήματα» είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διαγραφή τους μόνο από το 2014 μετά από νομοθετική αλλαγή. Το σεξ μεταξύ γυναικών δεν αποτελούσε ποτέ ποινικό αδίκημα στην πολιτεία.
Δες και αυτό!