Η Νέα Αριστερά για τη Διεθνή Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+φοβίας

17/05/2024
από
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+φοβίας, η Νέα Αριστερά τονίζει ότι πρόκειται για «μια μέρα αγώνα για τις ανισότητες που συνεχίζονται».

Σε όλα τα κουήρ άτομα που συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις, βία και αποκλεισμό, αφιερώνει τη σημερινή ημέρα η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι ακόμα πρέπει να κάνουμε πολλά για μια «ουσιαστικά συμπεριληπτική και ασφαλή κοινωνία για όλες, όλους, όλα».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

Σαν σήμερα το 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών. Είχαν προηγηθεί δεκαετίες συστηματικών ακραίων διακρίσεων, υποχρεωτικών εγκλεισμών σε ψυχιατρεία, βασανισμών και περιθωριοποίησης σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων.

Η μέρα αυτή όμως δεν είναι μόνο μια μέρα μνήμης. Είναι μια μέρα αγώνα για τις ανισότητες που συνεχίζονται. Για τα τρανς πρόσωπα που ακόμα και σήμερα, ενώ η τρανς εμπειρία δε θεωρείται πια ψυχική διαταραχή, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν παθολογιοποίηση και στίγμα. Για τα τρανς παιδιά που τα δικαιώματά τους δέχονται πρωτοφανείς επιθέσεις διεθνώς και έρχονται αντιμέτωπα με ψευδοεπιστημονικές προσεγγίσεις που αμφισβητούν το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό και την ασφαλή ανάπτυξη.

Για τα ίντερσεξ παιδιά που συχνά παραβιάζεται το δικαίωμά τους στη σωματική τους ακεραιότητα. Για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα non-binary άτομα που φοβούνται να εκφραστούν ελεύθερα στον δημόσιο χώρο για να μη δεχτούν βία, όπως στην πλατεία Αριστοτέλους.

Για κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο που εξακολουθεί να δέχεται διακρίσεις και αποκλεισμούς, για κάθε παιδί που εκφοβίζεται στο σχολείο, για κάθε άνθρωπο που αποκλείεται από την εργασία. Στην Ελλάδα έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά, σε θεσμικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, κόντρα στα στερεότυπα, το μίσος και τις ακροδεξιές ρητορικές.

Ενώνουμε τις φωνές μας και διεκδικούμε μια ουσιαστικά συμπεριληπτική και ασφαλή κοινωνία για όλες, όλους, όλα.
Δες και αυτό!