Η Ν. Αφρική απαγορεύει σε γκέι ζευγάρι να φέρει σπίτι τα μωρά του

20/04/2021
από
Phillip Lühl

Ένα ανώτατο δικαστήριο της Ναμίμπια απέρριψε τη Δευτέρα (19 Απριλίου) την έκκληση ενός γκέι ζευγαριού να επιστρέψει στο σπίτι με τις δίδυμες κόρες τους, που γεννήθηκαν στη Νότια Αφρική μέσω παρένθετης γυναίκας.

Σε μια υπόθεση που έθεσε υπό αμφισβήτηση περιορισμούς δεκαετιών ως προς τα δημοκρατικά δικαιώματα για τα ΛΟΑΤ+ άτομα, ο Phillip Lühl και ο σύζυγός του Guillermo Delgado, αναγκάστηκαν να κινηθούν εναντίον της κυβέρνησης για να φέρουν στο σπίτι τα παιδιά τους, Maya και Paula, στο Windhoek.

Ο Lühl είναι επί του παρόντος εγκλωβισμένος στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής, με τα νεογέννητα. Ο Delgado βρίσκεται στο Windhoek με τον δίχρονο γιο τους, και αγωνίζεται επίσης για την υπηκοότητα του μικρού, όσο περιμένει να επιστρέψουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Ωστόσο, οι αρχές της Ναμίμπια απέρριψαν την προσπάθεια του ζευγαριού να αποκτήσει ταξιδιωτικά έγγραφα για επανένωση της οικογένειας από τον Μάρτιο, που γεννήθηκαν τα δίδυμα.

Οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι κανένα από τα βρέφη δεν είναι πολίτης, επομένως, θα πρέπει να γίνει τεστ πατρότητας για να αποδείξουν ότι ο Lühl είναι ο πατέρας τους. Να σημειώσουμε εδώ ότι τόσο ο Lühl όσο και ο Delgado αναφέρονται κανονικά στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών.

Phillip Lühl

Έτσι, ο 38χρονος Lühl, που είναι πολίτης της Ναμίμπια, υπέβαλε επείγουσα αίτηση στο δικαστήριο για να πιέσει το υπουργείο εσωτερικών, ώστε να εκδοθούν τουλάχιστον προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα για τα δίδυμα.

Σημειώνεται, ότι αν τα παιδιά είχαν γεννηθεί σε μια οικογένεια ενός ζευγαριού μικτού φύλου, οι αρχές δε θα είχαν αρνηθεί την είσοδο στην οικογένεια.

Αλλά, σε μία καταστροφική απόφαση, ο δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Windhoek απέρριψε το αίτημα του Lühl.

Αναφερόμενος στην απόφασή του, ο δικαστής Thomas Masuku, είπε ότι η απόφαση θα ήταν «δικαστική υπέρβαση», σύμφωνα με το Reuters.

Η απόφαση διασπά την οικογένεια και ενισχύει την αίσθηση της απογοήτευσης, που νιώθει το ζευγάρι, εναντίον της κυβέρνησης της Ναμίμπια, την οποία και θεωρούν «ανθεκτική» στα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

Το αίτημα της δημοκρατίας να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για μια βιολογική σύνδεση μεταξύ των βρεφών και του ζευγαριού για τη διασφάλιση των εγγράφων ισοδυναμούσε με κρατική επιβολή διακρίσεων, ανέφεραν.

«[Είναι] μια απροσδόκητη απόφαση και, σε προσωπικό επίπεδο, ένα μεγάλο πλήγμα για εμάς», είπε ο Lühl.

«Είναι πολύ σοκαριστικό», πρόσθεσε στο AFP, αναφέροντας ακόμη ότι η απόφαση «εντάσσεται σε αυτήν τη μεγαλύτερη εικόνα της πολύ σκληρής αντίστασης [της χώρας] για να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τα ίσα δικαιώματα για όλους».

Στη Ναμίμπια, η ομοφυλοφιλία μεταξύ των ανδρών εξακολουθεί να είναι παράνομη. Η κυβέρνηση έχει από καιρό καταβάλει προσπάθειες για να ασκήσει έφεση στον σπανίως επιβληθέντα νόμο περί σοδομίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, παράλληλα με τις εκκλήσεις για αναγνώριση της ισότητας των γάμων.
Δες και αυτό!