Η Μητρόπολη Κέρκυρας θέτει εκτός εκκλησίας βουλευτές που ψήφισαν την ισότητα στον γάμο

06/03/2024
από
«Εκτός εκκλησίας» τίθενται δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Μπιάγκης του ΠΑΣΟΚ και ο Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ψήφισαν την ισότητα στον γάμο.

Συγκεκριμένα, η Γενική Ιερατική Σύναξη Κέρκυρας με ανοιχτή επιστολή – ψήφισμα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της και κάλεσε τους βουλευτές να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση, καθώς και από τη συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία. Την ίδια στιγμή, αποδίδει τα εύσημα σε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου και «επέδειξε φρόνημα ορθόδοξου χριστιανού παρότι ήρθε σε δύσκολη θέση έναντι του κόμματός του».

Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:

«[…] Οι δύο βουλευτές του Νομού μας που ανήκουν στην αντιπολίτευση, παρότι είχαν ενημερωθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με επίσημη επιστολή ότι το νομοσχέδιο αυτό απάδει στις θέσεις και στην πίστη του ορθόδοξου χριστιανού, εντούτοις το υπερψήφισαν. Έσφαλαν πνευματικώς βαρύτατα, είτε επειδή ακολούθησαν την “κομματική πειθαρχία”, είτε επειδή δεν κατανοούν, ότι για να είναι κάποιος μέλος της Εκκλησίας οφείλει να ακολουθεί- υπακούει στις διδαχές της, όχι κατά περίπτωση, αλλά εν συνόλω, είτε, πόσο μάλλον, επειδή οι ίδιοι είναι πεπεισμένοι ότι ο γάμος είναι κοινωνική τελετή και όχι μυστήριο και ότι η τεκνοθεσία παιδιών δεν χρειάζεται να λαμβάνει υπόψιν ότι ένα παιδί πρέπει να έχει πατέρα και μητέρα εξ αρχής, αλλά είναι ανεξάρτητη από την εκ Θεού και εκ φύσεως σύσταση της οικογένειας.

Για μας λοιπόν, αυτοί οι δύο βουλευτές δεν δύνανται να θεωρούν τους εαυτούς τους, ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας. Ακόμη όμως και αν η συνείδησή τους δεν αντιλαμβάνεται το βαρύτατο πνευματικό και ηθικό ολίσθημα, στο οποίο έπεσαν, εμείς οφείλουμε να τους το επισημάνουμε και το πράττουμε δημοσίως.

Τους καλούμε λοιπόν, να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση, δεν θεωρούμε ότι τους επιτρέπεται να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων και τους προτρέπουμε σε μετάνοια για το ατόπημά τους. Δηλώνουμε, πάντως, ότι δεν θα τους αποδώσουμε στο εξής καμία τιμή που απορρέει από τη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας στις επίσημες εκδηλώσεις, στις ενοριακές λατρευτικές συνάξεις και λιτανείες και τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Η απάντηση των βουλευτών: 

Με τη σειρά του, το γραφείο βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου – Χρήστου Αυλωνίτη χαρακτηρίζει τη στάση της εκκλησίας «σκοταδιστική», επισημαίνοντας ότι δεν κανείς δεν δικαιούται να αποκλείει με αυτόν τον τρόπο βουλευτές.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=7028283383935788&set=a.993137130783807&type=3&ref=embed_post

«Θα περίμενε κανείς από την ηγεσία της τοπικής μας εκκλησίας ότι δεν θα διαχώριζε με αυτόν τον σκοταδιστικό τρόπο τα τέκνα της, πόσω μάλλον όταν ο διαχωρισμός υποκρύπτει και ευθεία παρέμβαση με κομματικά κριτήρια, αλλά στην περίπτωση της ηγεσίας της Εκκλησίας της Κέρκυρας φαίνεται ότι λαθεύουμε.

«Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι ουδείς, πόσω μάλλον όσοι δεν έχουν σεβαστεί ποικιλοτρόπως τους εθιμικούς κανόνες του νησιού μας, δικαιούται να αποκλείσει οποιονδήποτε από τη συμμετοχή στις πατροπαράδοτες εκδηλώσεις του τόπου μας. Επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι η Παιδεία της Κέρκυρας και ο πολιτισμός της θρησκευτικής της ζωής διαχρονικά δεν χαρακτηρίζονται από αντιλήψεις και πρακτικές που στερούνται της λάμψης και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

«Άλλωστε η Εκκλησία δεν έχει ιδιοκτήτη, ανήκει πρωτίστως στον Θεό και φυσικά σε όλο το λαό. Δεν αποτελεί ιδιοκτησία της ηγεσίας της τοπικής μας εκκλησίας. Πάνω από όλα η Εκκλησία είναι μεγαλόθυμη, καλόγνωμη, προστρέχουσα στους έχοντες ανάγκη, αλληλέγγυα και συμπάσχουσα. Δεν επιχειρεί διαχωρισμούς, δεν χρησιμοποιεί κακοποιητικό λόγο, απαξιωτικές εκφράσεις, δεν διαπομπεύει και δεν θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την συνείδηση των πολιτών. Ή μήπως όχι;

«Να γνωρίζει η ηγεσία της τοπικής Εκκλησίας ότι ως βουλευτής ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης θα συνεχίσει να ψηφίζει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους υπακούων στη συνείδηση του και δεν θα παίρνει άδεια από την εκάστοτε τοπική ηγεσία της Εκκλησίας και το Μητροπολίτη.

«Υ.Γ.: Τέλος, επειδή δεν προκύπτει από την εν λόγω ανακοίνωση, περιμένουμε να δούμε αν τα περίφημα «μέτρα αποκλεισμού» κατά των δύο βουλευτών, θα ισχύσουν το ίδιο και με την ίδια ένταση και για όλους τους αιρετούς που ψήφισαν υπέρ του επίμαχου νόμου (π.χ. για τον συντοπίτη μας Υπουργό κ. Δένδια σε περίπτωση έλευσής του στην Κέρκυρα ή και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό)», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανάρτηση στο Facebook του βουλευτή.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι η απόφαση της εκκλησίας είναι «απαράδεκτη και καταδικαστέα».

«Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Κέρκυρας με την οποία θέτει εκτός εκκλησίας τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μπιάγκη, καθώς και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, είναι απολύτως απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Η πολιτεία έχει απαρέγκλιτο καθήκον την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαιρέτως και τη νομοθετική διασφάλιση της ισότητας όλων των πολιτών.

Ενέργειες, που επενδύουν σε διαχωρισμούς με μικροκομματικές σκοπιμότητες και στοχοποιούν βουλευτές για την εκτέλεση των νομοθετικών τους καθηκόντων  σύμφωνα με το Σύνταγμα, προφανώς και δεν συνάδουν με τον ρόλο της εκκλησίας», αναφέρει συγκεκριμένα.
Δες και αυτό!