Σύμφωνα με τον Δείκτη Ασφάλειας στα Social Media της GLAAD, οι αλλαγές πολιτικής της Meta στα Facebook, Instagram και Threads έχουν καταστήσει τις πλατφόρμες πιο επιβλαβείς για τα κουήρ άτομα, ειδικά για τα τρανς και τα non – binary.
Η είδηση έρχεται μετά από μία χρονιά κατά την οποία η Meta υποχώρησε σε πολιτικές σχετικές με τη διαφορετικότητα, ισότητα και ένταξη (DEI), ενώ ταυτόχρονα χαλάρωσε τις πολιτικές κατά της ρητορικής μίσους.
Το 2025, οι αλλαγές πολιτικής της Meta περιλάμβαναν την επιτρεπτή χρήση αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογίας, την αφαίρεση προστασιών για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, την τροποποίηση της πολιτικής περί «Hateful Conduct» ώστε να επιτρέπεται περισσότερη αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική, καθώς και τον τερματισμό των προγραμμάτων DEI και ελέγχου γεγονότων στις ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει επίσης κατηγορηθεί για συστηματική αφαίρεση ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχομένου και λογαριασμών ύστερα από ψευδείς αναφορές χρηστών, χωρίς να παρέχει ουσιαστικούς τρόπους υποβολής ένστασης.
Η Meta προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις όταν διόρισε τον δεξιό, αντι-DEI σχολιαστή Robby Starbuck ως σύμβουλο για την τεχνητή νοημοσύνη τον Αύγουστο πέρυσι — διορισμός που αποτέλεσε μέρος συμβιβασμού μετά τη μήνυση που είχε ασκήσει εναντίον της, όταν το chatbot της Meta τον συνέδεσε με την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Τον Οκτώβριο, η Heidi Beirich, συνιδρύτρια του Global Project Against Hate and Extremism, κατηγόρησε τον Starbuck ότι «διακινεί ψέματα και προωθεί τον εξτρεμισμό» στη νέα του θέση.
Ο Δείκτης Ασφάλειας Social Media της GLAAD έδειξε ότι YouTube και X βρίσκονται επίσης σε πτώση ως προς την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ χρηστών. Το YouTube συγκέντρωσε 30/100, σημειώνοντας πτώση 11 μονάδων από πέρυσι, ενώ το X είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία από όλες τις πλατφόρμες: 29/100.
Το TikTok ήταν η μόνη πλατφόρμα χωρίς πτώση, συγκεντρώνοντας 56/100 για δεύτερη χρονιά, καθώς πραγματοποίησε ελάχιστες αλλαγές πολιτικής σχετικές με ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα το προηγούμενο έτος.
Η πρόεδρος και CEO των GLAAD, Sarah Kate Ellis, δήλωσε:
«Οι μεγάλες εταιρείες social media σήμερα δεν πληρούν βασικές βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση περιεχομένου, τη διαφάνεια, την προστασία δεδομένων και τη διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού».
«Αρνούνται συστηματικά να δώσουν ουσιαστική προτεραιότητα στην ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την έκφραση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και άλλων περιθωριοποιημένων κοινοτήτων».
Η Ellis υπογράμμισε, επίσης, ότι οι διαφημιστές θα πρέπει να επανεξετάσουν τη συμπεριφορά των social media απέναντι στην ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ χρηστών, όταν αποφασίζουν σε ποιες πλατφόρμες θα συνεχίσουν να επενδύουν.
Απευθυνόμενη στους ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ακτιβιστές και οργανώσεις που στοχοποιούνται:
«Αυτές οι εταιρείες πρέπει να ακούσουν από εσάς. Οι απειλές στα DM σας, η παραπληροφόρηση που τροφοδοτεί αντι-ΛΟΑΤΚΙ νομοθεσίες και ο διαδικτυακός εκφοβισμός που οδηγεί σε πραγματική βία δεν είναι απλώς “μέρος της δουλειάς”. Είναι συστημικές αποτυχίες που οι ηγέτες των tech εταιρειών έχουν τη δύναμη να διορθώσουν — αλλά επιλέγουν να κερδοφορήσουν αντί γι’ αυτό».








