Η Meta αποτυγχάνει να περιορίσει το αντί-τρανς μίσος

27/03/2024
από
Η ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση GLAAD δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση που παρουσιάζει δεκάδες τρανσφοβικές αναρτήσεις στο Facebook, το Instagram και το Threads, και καλεί τη Meta να επιβάλει αποτελεσματικότερα τις πολιτικές αναφορών ακατάλληλου περιεχομένου.

Ορισμένες από τις αναρτήσεις έγιναν από υψηλού προφίλ πολιτικούς παράγοντες  και μέσα ενημέρωσης με επιρροή.

Οι αναρτήσεις που καταγράφηκαν από την GLAAD περιλάμβαναν εκκλήσεις για τη βίαιη εξόντωση των τρανς ατόμων, καθώς και περιγραφές των τρανς και genderqueer ατόμων ως «σατανιστές», «σεξουαλικά αρπακτικά», «τρομοκράτες», «ψυχικά ασθενείς» και «ανώμαλοι». Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αναρτήσεις αποτελούν μόνο ένα δείγμα της ρητορικής που παρακολουθεί καθημερινά το πρόγραμμα ασφάλειας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης της GLAAD. Η GLAAD δήλωσε ότι οι προσπάθειές της να πείσει τη Meta να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τέτοιου είδους αναρτήσεις ήταν ανεπιτυχείς.

«Για χρόνια, οι ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις παρακαλούσαν τη Meta να βελτιώσει την ασφάλεια για τις κοινότητές μας, ειδικά για τα τρανς άτομα», ανέφερε σε δήλωσή της η Sarah Kate Ellis, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της GLAAD. «… Καθώς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και άλλες περιθωριοποιημένες κοινότητες συνεχίζουν να βιώνουν πραγματικές βλάβες που προέρχονται από αυτούς τους αντί-ΛΟΑΤΚΙ λογαριασμούς με μεγάλη επιρροή, συνεχίζουμε να ζητάμε από τη Meta να μοιραστεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας αντί-τρανς μίσους και βίας στις πλατφόρμες της».

Η GLAAD δήλωσε ότι η Meta επιτρέποντας την εξάπλωση αυτού του είδους της αντί-τρανς ρητορικής στην πλατφόρμα της συμβάλλει σε offline απειλές και επιθέσεις κατά των τρανς ατόμων. «Η ίδια η Meta αναγνωρίζει στις δημόσιες δηλώσεις της και στις δικές της πολιτικές ότι η ρητορική μίσους “δημιουργεί ένα περιβάλλον εκφοβισμού και αποκλεισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προωθήσει τη βία εκτός διαδικτύου”», ανέφερε η GLAAD σε δήλωσή της σχετικά με την έκθεση. «Τέτοιες αναγνωρίσεις της δικής της ενοχής κάνουν την αμέλεια και την άρνηση της Meta να προστατεύσει τους ανθρώπους από τέτοιο μίσος … ακόμα πιο σοκαριστική».

Η έκθεση της GLAAD έρχεται καθώς πολλοί ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργοί περιεχομένου λένε ότι η εμβέλειά τους περιορίζεται εξαιτίας των νέων περιορισμών της Meta στο πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο περιλαμβάνει κοινωνικά θέματα, όπως τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Το Alok Vaid-Menon, non-binary άτομο γνωστό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, stand-up comedian και συγγραφέας βιβλίων, που είναι επίσης μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του προγράμματος ασφάλειας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης της GLAAD, δήλωσε: «Έχω βιώσει μια έξαρση αντί-τρανς παρενόχλησης, των προσβολών, των απάνθρωπων τροπών και βίαιων απειλών. Το ανέφερα αυτό στη Meta πολλές φορές και η απάντηση που πάντα μας δίνουν είναι, ξέρετε, μπορείτε να μπλοκάρετε αυτά τα άτομα».

«Δεν αναγνωρίζεται ότι πρόκειται για ένα συστημικό πρόβλημα», πρόσθεσε το Vaid-Menon. «Το βάρος πέφτει σε μεμονωμένους χρήστες που πρέπει να μπλοκαριστούν και όχι στους δράστες αυτής της βίας, οι οποίοι παραβιάζουν άμεσα τις ίδιες τις προϋπάρχουσες πολιτικές της Meta».

Τον Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο Εποπτείας του Facebook, το οποίο ενεργεί ως διαμεσολαβητής της Meta, επέκρινε την αποτυχία της εταιρείας να εφαρμόσει τους κανόνες κατά του αντί τρανς μίσους και απειλών. Σε μια απόφαση σχετικά με ένα περιστατικό που αναφέρεται ως «Post in Polish Targeting Trans People», το συμβούλιο έγραψε ότι «το θεμελιώδες ζήτημα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι με τις πολιτικές, αλλά με την επιβολή τους. Η επανειλημμένη αποτυχία της Meta να λάβει τα σωστά μέτρα επιβολής, παρά τις πολλαπλές ενδείξεις σχετικά με το επιβλαβές περιεχόμενο της ανάρτησης, οδηγεί το συμβούλιο στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στα ιδανικά που έχει διατυπώσει σχετικά με την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων».

Σε δήλωσή της τον Φεβρουάριο, η Meta αναγνώρισε ότι οι ελεγκτές της είχαν κάνει λάθος που δεν έλαβαν μέτρα επιβολής για την ανάρτηση. «Κατά την αρχική εξέταση, η Meta άφησε αυτό το περιεχόμενο να αναρτηθεί. Ωστόσο, μετά από περαιτέρω εξέταση, διαπιστώσαμε ότι το περιεχόμενο παραβίαζε πράγματι την πολιτική μας σχετικά με τη ρητορική μίσους, όπως ορίζεται στα Κοινοτικά Πρότυπα του Facebook, και είχε παραμείνει αναρτημένο κατά λάθος. Ως εκ τούτου, αφαιρέσαμε το περιεχόμενο», ανέφερε η εταιρεία.

Και τον Ιούνιο, η GLAAD, η Human Rights Campaign και περισσότερες από 250 διασημότητες, δημόσια πρόσωπα και σύμμαχοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούσαν τη Meta να προστατεύσει καλύτερα τα τρανς άτομα από το μίσος.

Η GLAAD δήλωσε ότι εννέα μήνες αργότερα, η εταιρεία δεν έχει ακόμη λάβει επαρκή μέτρα για να περιορίσει την κακοποίηση. Όλες οι αναρτήσεις που ανέφεραν οι εκπρόσωποι της GLAAD στη Meta μέσω των τυποποιημένων εργαλείων αναφοράς της, είτε δεν κρίθηκαν παραβατικές είτε δεν ελήφθη κανένα μέτρο γι’ αυτές.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεξιά μέσα ενημέρωσης και podcasters – συμπεριλαμβανομένου του Matt Walsh, του λογαριασμού Gays Against Groomers, του Chaya Raichik’s Libs of TikTok και του Babylon Bee – συνέβαλαν στο μίσος κατά των τρανς.

Η GLAAD δήλωσε ότι ελπίζει η έκθεση να επιστήσει την προσοχή της Meta στην ανεπαρκή εφαρμογή των πολιτικών της εταιρείας.

Πληροφορίες από The Washington Post
Δες και αυτό!