Ο αριστερός, πρώην πρόεδρος, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, γνωστός απλώς ως «Λούλα», κέρδισε τις τρίτες προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, αυτή τη φορά έναντι του ακροδεξιού Ζαΐρ Μεσσίας Μπολσονάρο. Η νίκη του Λούλα – αν και ισχνή – θεωρείται ευρέως ως νίκη για τη σοσιαλδημοκρατία και το περιβάλλον.

Θεωρούμενες, από τους Βραζιλιάνους και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ως μία από τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της Βραζιλίας, οι προεδρικές εκλογές του 2022 ήταν διαφορετικές από αυτές που είχε δει στο παρελθόν η Βραζιλία. Η καθυστερημένη και καταστροφική απάντηση του Μπολσονάρου στην πανδημία του COVID-19 έκανε τη Βραζιλία πρωτοσέλιδο παγκοσμίως, ως μία από τις χώρες με τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων στον κόσμο και οδήγησε σε ποινικές έρευνες σχετικά με τον πρόεδρο.

Η θητεία του Μπολσονάρο έχει προκαλέσει την επιταχυνόμενη εξάντληση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Παρά την οικονομική του δικαιολογία, για την αποψίλωση των δασών, η ηγεσία του Μπολσονάρο είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή της πείνας στη Βραζιλία, όπου το 15,5% του πληθυσμού (33,1 εκατομμύρια άνθρωποι) αντιμετωπίζει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Βραζιλία έχει γυρίσει 30 χρόνια πίσω σχετικά με το θέμα. Ως αποτέλεσμα, ο Μπολσονάρο δυσκολεύτηκε να πείσει τους Βραζιλιάνους να ψηφίσουν για την επανεκλογή του.

Ο Μπολσονάρο φέρεται να έχει καταφύγει σε «ψευδείς ειδήσεις» για να μειώσει το ποσοστό απόρριψής του κατά 50%. Τα σημεία συζήτησής του έτειναν να επικεντρώνονται σε εξαιρετικά συγκινητικά θέματα, που σχετίζονται με τη θρησκεία, την άμβλωση, και τον φόβο μιας κομμουνιστικής κυβέρνησης στη Βραζιλία, ώστε να πείσει μια χώρα, που πολλοί θεωρούν ότι έγινε πιο συντηρητική σε όλη τη διάρκεια της ηγεσίας του. Τα τελευταία πέντε χρόνια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κλείνει τα μάτια στις ομοφοβικές, σεξιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις του Μπολσονάρο και των υποστηρικτών του.

Η εκστρατεία του Λούλα δεν πραγματοποιήθηκε αναίμακτα. Παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Βραζιλίας από την εργατική τάξη, και η προηγούμενη κυβέρνησή του έβγαλε 20 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, και έφερε οικονομική άνθηση από το 2002 έως το 2012, αντιμετώπισε ποσοστό απόρριψης 46% στην τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές. Το Εργατικό Κόμμα του Λούλα παραμένει αμαυρωμένο από κάποιες  καταστροφικές καταγγελίες για διαφθορά.

Η επιχείρηση «Car Wash», με διοικητή τον δικαστή Σέρτζιο Μόρο, οδήγησε σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών και έξι μηνών στον Λούλα, στις 7 Απριλίου 2018, και του απαγόρευσε να είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Ωστόσο, λίγο αργότερα, το 2019, το περιοδικό Intercept βρήκε έγγραφα, ηχητικά και γραπτά μηνύματα που έδειχναν ότι ο Μόρο είχε συνεργαστεί με εισαγγελείς, παραβιάζοντας τους κανόνες της δέουσας διαδικασίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τελικά ότι ο Μόρο ήταν ανίκανος και μεροληπτικός για να κρίνει την υπόθεση, ακυρώνοντας όλες τις κατηγορίες εναντίον του Λούλα.

Ο Λούλα επιστρέφει στην εξουσία με τον περισσότερο αριθμό ψήφων που έχει λάβει ποτέ ένας πρόεδρος, αλλά μια τεράστια μειοψηφία του πληθυσμού (49,1%) ευνόησε τον Μπολσονάρο. Έχει ακόμη να αντιμετωπίσει ένα συνέδριο και ένα κοινοβούλιο, των οποίων η πλειοψηφία αποτελείται από δεξιούς και ακροδεξιούς πολιτικούς.

Ως εκ τούτου, η μάχη για μια πιο προοδευτική χώρα απέχει πολύ από το να τελειώσει. Ο Λούλα είναι γνωστός για την ικανότητά του να επικοινωνεί καλά με άλλους πολιτικούς και έχει πείσει το Κογκρέσο και το κοινοβούλιο στο παρελθόν να εγκρίνουν προοδευτικούς νόμους, όχι μόνο για τον γενικό πληθυσμό, αλλά και για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ενώ ο Μπολσονάρο είπε κάποτε ότι «δεν θα μπορούσε να αγαπήσει έναν γκέι γιο […] θα προτιμούσε να πεθάνει σε ατύχημα», το Εργατικό Κόμμα (PT) του Λούλα ήταν υπεύθυνο για μια σειρά προοδευτικών πράξεων ενώ ήταν στην κυβέρνηση.

Ο Λούλα και η ομάδα του πραγματοποίησαν την πρώτη Εθνική Διάσκεψη της Βραζιλίας για τις Δημόσιες Πολιτικές και τα ΛΟΑΤΚΙ+ Ανθρώπινα Δικαιώματα, ετοίμασαν την πρώτη Έκθεση της Βραζιλίας για την Ομοφοβική Βία, συναντήθηκαν με ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές για να ακούσουν τα αιτήματά τους για κοινωνικά προγράμματα για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και παρείχαν πλήρη, δωρεάν υποστήριξη σε τρανς άτομα ενώ βρίσκονται σε φυλομετάβαση.

Στη νικητήρια ομιλία του, ως εκλεγμένος Πρόεδρος, ο Λούλα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της προκατάληψης: «Η πλειοψηφία των Βραζιλιάνων κατέστησε πολύ σαφές ότι θέλει περισσότερο και όχι λιγότερο σεβασμό μεταξύ όλων των Βραζιλιάνων […]. Από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα κυβερνήσω για 215 εκατομμύρια Βραζιλιάνους και όχι μόνο για αυτούς που με ψήφισαν. Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες. Είμαστε μια ενιαία χώρα, ένας λαός και ένα μεγάλο έθνος».

Βραζιλία: Πρώτη φορά εκλέγονται τρανς πολιτικά πρόσωπα