Η LGBTQ+ κοινότητα στο Ιράν έχει γίνει πιο ορατή εν μέσω της επανάστασης των γυναικών που διαμαρτύρονται κατά του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Μήνες αφότου ξέσπασαν για πρώτη φορά οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, η επανάσταση των γυναικών συνεχίζεται ακόμη στο Ιράν. Ενώ πολλές από αυτές που ηγούνται της επανάστασης είναι γενναίες γυναίκες και κορίτσια, τα LGBTQ+ άτομα στο Ιράν αντιστέκονται επίσης στο καταπιεστικό καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Unthinkable just months ago: a woman without a hijab, standing in the streets of Tehran, proudly holding up the LGBT flag. So brave. Our hearts are with the people of Iran. The harder the regime brutalises protesters, the more the Iranian people unite against it. pic.twitter.com/IhMijjNdKy
— LGBT Humanists (@LGBTHumanistsUK) November 16, 2022
Σύμφωνα με το BBC, LGBTQ+ διαδηλωτ@ έχουν βγει στους δρόμους στο Ιράν με πανό στα χρώματα του Pride και τρανς σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα του κινήματος, «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», καθώς και μια τροποποιημένη εκδοχή που γράφει: «Κουήρ, Ζωή, Ελευθερία». Οι ακτιβίστριες/στές/@ έχουν επίσης βρει νέους τρόπους για να διαμαρτυρηθούν κατά του καθεστώτος, όπως το να αψηφούν τους ιρανικούς νόμους για την οικειότητα μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου αφαιρώντας το χιτζάμπ τους και φιλώντας το ένα το άλλο δημόσια.
Εικόνες από τις διαδηλώσεις δείχνουν επίσης διαδηλωτ@ να ζωγραφίζουν με σπρέι τοίχους γύρω από τις πόλεις με συνθήματα υπέρ των LGBTQ+ όπως «Queer, Trans, Freedom», «Η LGBTQ κοινότητα ανεβαίνει» ή «Αυτή είναι η φωνή της LGBTQ κοινότητας: απελευθέρωση ή φωτιά στη νύχτα». Μοιράστηκαν επίσης φυλλάδια με το μήνυμα: «Η ιρανική LGBTQ οικογένεια στέκεται δίπλα σας».
Οι διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν ξέσπασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τον θάνατο της νεαρής κουρδικής γυναίκας Mahsa Amini, η οποία είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία ηθικής επειδή φόρεσε «ακατάλληλα» το χιτζάμπ και πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε αυτό που έχει ονομαστεί η μεγαλύτερη γυναικεία επανάσταση στο Ιράν από το 1979, όταν εγκαθιδρύθηκε το ισλαμικό καθεστώς στη χώρα.
Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους σε πολλά μέρη του έθνους, διαμαρτυρόμενος για τη βία και την καταπίεση του καθεστώτος. Η Ισλαμική Δημοκρατία αντέδρασε σκληρά στην επανάσταση.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA), περισσότεροι από 530 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 71 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράν από την αρχή της επανάστασης.
Τέσσερις άνδρες εκτελέστηκαν επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ενώ πολλοί άλλοι συνελήφθησαν και βασανίστηκαν σε μια προσπάθεια να καταστείλουν το κίνημα. Δεκάδες κρατούμενοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν να εκτελεστούν. Επιπλέον, πολλά σχολεία στο Ιράν έχουν γίνει στόχος χημικών επιθέσεων, με χιλιάδες μαθητές να δηλητηριάζονται σε κάτι που έχει οριστεί ως μια προσπάθεια να καταστείλει το κύμα αντικαθεστωτικών αναταραχών.
Μιλώντας στο BBC, μια νεαρή Ιρανή αμφιφυλόφιλη γυναίκα και ένας από τους ακτιβιστές που συνελήφθη σε σχέση με την επανάσταση και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση είπαν ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η LGBTQ κοινότητα είναι «πιο ορατή κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις», δεδομένου ότι το κίνημα «έχει ρίζες στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Σε μια πρόσφατη ομιλία του στην Τεχεράνη, ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisin κατηγόρησε τη Δύση ότι «εκμεταλλεύεται τις γυναίκες» με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι δυτικές χώρες δεν μπορούσαν να «θέσουν κανόνες για τον κόσμο, αφού ωθούν την ανθρωπότητα στο χείλος της εξαφάνισης προωθώντας ανήθικη συμπεριφορά όπως η ομοφυλοφιλία», δείχνοντας πώς η καταπίεση των γυναικών και των LGBTQ+ ατόμων είναι στενά συνδεδεμένες στο Ιράν.
Σύμφωνα με το νόμο της Σαρία στο Ιράν, οι ομόφυλες σχέσεις θεωρούνται εγκλήματα που μπορούν να επιφέρουν τη μέγιστη ποινή του θανάτου. Επιπλέον, σύμφωνα με την ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Afsaneh Rigor, τα LGBTQ άτομα στο Ιράν «ποινικοποιούνται επίσης με πολλούς τρόπους, όχι μόνο βάσει καταπιεστικών νόμων που ποινικοποιούν γενικά την ελευθερία της έκφρασης εντός και εκτός σχέσης, αλλά και νόμους που ποινικοποιούν άμεσα την ταυτότητά τους», με νόμους που ποινικοποιούν τα φιλιά ή το άγγιγμα ή το να φοράει κάποιο άτομο στερεοτυπικά γυναικεία ρούχα, ενώ κατά τη γέννησή του έχει καταγραφεί ως άρρεν.
Ιράν: Οι γυναίκες κατεβαίνουν στον δρόμο | Καίνε τις μαντίλες
Δώδεκα υπουργοί Εξωτερικών -όλες γυναίκες- καταδικάζουν την καταστολή στο Ιράν
Ε.Ε. και Γαλλία καταδικάζουν τον «απαράδεκτο» θάνατο 22χρονης στο Ιράν