Η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν αναγνωρίσει την ύπαρξη των ΛΟΑΤ+ ατόμων

28/03/2020
από

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας φύλου, συνεχίζοντας ωστόσο να προχωρά σε συλλήψεις ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Περισσότερα από 90 άτομα συνελήφθησαν πέρυσι στην Αίγυπτο με την “κατηγορία της ομοφυλοφιλίας”.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν απ΄την Αίγυπτο να σταματήσει τις συλλήψεις και τις διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων.

Η χώρα αρνήθηκε να συμμορφωθεί και δηλώνοντας ότι “δεν αναγνωρίζει τους όρους που αναφέρονται στην παρούσα σύσταση”.

Η Human Rights Watch προειδοποίησε ότι αυτή η «εξοργιστική» αντίδραση θα μπορούσε να να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων που φυλακίστηκαν στην Αίγυπτο, καθώς κλιμακώνεται η πανδημία του COVID-19.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τους διωγμούς της ΛΟΑΤ+ κοινότητας το 2013 με τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα άτομα αυτά να έχουν υποστεί βίαιη επίθεση, βασανιστήρια, αναγκαστικές εξετάσεις και αυθαίρετη κράτηση.

Αντιμετωπίζουν επίσης διακρίσεις όσον αφορά στην πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η στέγαση και η εκπαίδευση, καθώς και η εργασία.

Παρ ‘όλα αυτά, η Αίγυπτος πρόσφατα ισχυρίστηκε στα Ηνωμένα Έθνη ότι «προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις».

Η Αφρικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάλεσε τα κράτη μέλη να προστατεύσουν τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους. Κάτι που η Αίγυπτος δεν φαίνεται να κάνει.
Δες και αυτό!