Οι λευκοί γάμοι των δύο λεσβιών γυναικών, που είχαν σχέση μεταξύ τους, αλλά έπρεπε να το κρύψουν, θα γίνονταν με gay άνδρες.
Όταν η Xiaoxiong κι η Xiaojing ήθελαν να κρύψουν τη σχέση τους, αποφάσισαν να βρουν πρόθυμους gay άνδρες να τις παντρευτούν.
Η αναζήτηση των κατάλληλων ανδρών για να παίξουν αυτόν τον ρόλο αποδείχθηκε δύσκολη, οπότε η Xiaoxiong δημιούργησε ένα online φόρουμ για να βοηθήσει άλλα άτομα, σαν κι εκείνη, που οι οικογένειές τους κι οι κοινωνικές πιέσεις στην Κίνα, τις/τους οδηγούν στο να συνάψουν έναν λευκό γάμο και να κρατήσουν κρυφή την ομόφυλη σχέση τους και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, μιας κι η ομοφυλοφιλία στην Κίνα παραμένει ταμπού.
“Ήμουν τόσο ανακουφισμένη στη σκέψη ότι υπήρχε ένας τρόπος για να ευχαριστήσω τους γονείς μου, χωρίς να μπλέξω σε γάμο με κάποιον στρέιτ άνδρα” , δήλωσε η Xiaoxiong, που αυτοπροσδιορίζεται ως tomboy.
“Κάποιες από εμάς θα θέλαμε να μπορούσαμε να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας” , προσθέτει η 35χρονη.
Σήμερα, ζει με την 36χρονη σύντροφό της, τον σκύλο τους και τις δύο γάτες τους στο Shenyang, την πρωτεύουσα της βορειοανατολικής επαρχίας Liaoning, μία από τις πιο συντηρητικές περιοχές της Κίνας.
Όμως, κατά τη διάρκεια των διακοπών και σε ειδικές περιπτώσεις, περνούν χρόνο χωριστά, για να είναι με τους επίσημους συζύγους τους και τις οικογένειές τους, προσποιούμενες ότι είναι παραδοσιακές σύζυγοι.
Στην Κίνα, η ζωή ενός ανοιχτά gay ατόμου εξακολουθεί να είναι γεμάτη δυσκολίες. Το ντύσιμο ή η δημόσια έκφραση αγάπης ή τρυφερότητας μπορεί να τραβήξουν τα βλέμματα και να οδηγήσουν σε οικογενειακά δράματα.
Ορισμένοι Κινέζοι γονείς είναι γνωστό ότι πηγαίνουν τα ομοφυλόφιλα παιδιά τους σε κλινικές “διόρθωσης” για θεραπεία.
Η ομοφυλοφιλία στην Κίνα χαρακτηριζόταν ως έγκλημα μέχρι το 1997 και ως ψυχική ασθένεια μέχρι το 2001 κι οι αρχές μέχρι πρόσφατα συνελάμβαναν LGBTQI ακτιβιστές.
Περίπου το 90% των 20 εκατομμυρίων ομοφυλόφιλων ανδρών στην Κίνα είναι παντρεμένοι με γυναίκες, που αυτοπροσδιορίζονται ως στρέιτ και δεν γνωρίζουν αρχικά τον πραγματικό σεξουαλικό προσανατολισμό του συζύγου τους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 από το Πανεπιστήμιο του Qingdao. Η μελέτη δεν εξέτασε τη συμπεριφορά των ομοφυλόφιλων γυναικών.
Ωστόσο, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες παντρεύονται όλο και πιο συχνά μεταξύ τους συνάπτοντας λευκούς γάμους στους λεγόμενους «συνεταιρικούς» γάμους.
Δεν υπάρχουν εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων ανδρών και γυναικών, καθώς και αρκετές ιστοσελίδες που έχουν αφιερωθεί σ’ αυτό τα τελευταία χρόνια.
Το Chinagayles.com, αναφέρει ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 400.000 χρήστες και διευκόλυνε περισσότερους από 50.000 συνεταιρικούς γάμους τα τελευταία 12 χρόνια.
“Όταν έγινα 25 ετών, οι γονείς μου άρχισαν να με πιέζουν πραγματικά να παντρευτώ, οπότε έψαξα στο διαδίκτυο για ιδέες” , δήλωσε η Xiaoxiong.
Έτσι ξεκίνησε το δικό της φόρουμ στη δημοφιλή κοινωνική πλατφόρμα QQ για να βοηθήσει άλλα LGBTQI άτομα, όπως η ίδια, να βρουν τον ιδανικό ψεύτικο σύζυγο στη βορειοανατολική Κίνα.
Μερικοί από τους άνδρες με τους οποίους μίλησε είχαν μη ρεαλιστικές προσδοκίες, όπως ότι επιθυμούσαν να μακρύνει τα μαλλιά της ή να μετακομίσει σε μια διαφορετική πόλη για να ζήσει στο σπίτι τους.
Το 2012, παντρεύτηκε έναν δάσκαλο μαθηματικών, 10 χρόνια μεγαλύτερό της, του οποίου η χαλαρή συμπεριφορά αμέσως την έκανε να αισθάνεται άνετα.
Δηλώνει χαρακτηριστικά ότι δεν αντέχει τις φωτογραφίες του γάμου της με το λευκό νυφικό και τη σγουρή μαύρη περούκα της. Το βίντεο την κάνει να “θέλει να κάνει εμετό” , αναφέρει.
Μετά την γαμήλια τελετή της Xiaojing, λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα, η για 8 χρόνια σύντροφός της παντρεύτηκε κι εκείνη έναν gay άνδρα.
Οι δύο γυναίκες έχουν σήμερα μαζί ένα παραδοσιακό ιατρείο κινεζικής πρακτικής και αφιερώνουν αρκετές ώρες κάθε εβδομάδα για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του online φόρουμ.
Πηγή: AFP – SBS Wires