Η κουήρ πυγμάχος Cindy Ngamba γράφει ιστορία κερδίζοντας το πρώτο μετάλλιο της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων

05/08/2024
από
Η προσφύγισσα από το Καμερούν, Cindy Ngamba, προχώρησε σε ένα συγκινητικό μήνυμα αφού έγραψε ιστορία ως το πρώτο μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων που εξασφάλισε μετάλλιο.

Η Ngamba, η οποία ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, νίκησε τη Γαλλίδα Davina Michel για να φτάσει στα ημιτελικά των 75 κιλών την Κυριακή (4 Αυγούστου), εξασφαλίζοντάς της τουλάχιστον ένα χάλκινο μετάλλιο.

«Σημαίνει τα πάντα για μένα να είμαι η πρώτη προσφύγισσα που κερδίζει μετάλλιο», δήλωσε. «Είμαι άνθρωπος, όπως κάθε άλλος πρόσφυγας και αθλητής σε όλο τον κόσμο».

Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ, η οποία άρχισε να αγωνίζεται για πρώτη φορά στους Αγώνες του Ρίο το 2016, δημιουργήθηκε για αθλητές που έχουν εκτοπιστεί βίαια και ως αποτέλεσμα δεν μπορούν να αγωνιστούν για την πατρίδα τους.

Η Ngamba, η οποία ήταν σημαιοφόρος της ομάδας κατά την τελετή έναρξης στο Παρίσι, μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Καμερούν σε ηλικία 10 ετών, αλλά δεν μπορεί να αγωνιστεί για την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας επειδή δεν έχει βρετανικό διαβατήριο.

Η ίδια δεν μπορεί να επιστρέψει στο Καμερούν λόγω της σεξουαλικότητάς της – η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών στην κεντροαφρικανική χώρα.

Η πυγμάχος θέλει η επιτυχία της να αποτελέσει φάρο ελπίδας για την ομάδα, η οποία αποτελείται από μόλις 37 αθλητές, που εκπροσωπούν περισσότερους από 120 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Σε όλους τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, συνεχίστε να πιστεύετε», είπε. «Μπορείτε να πετύχετε ό,τι βάζετε στο μυαλό σας. Πολλοί άνθρωποι δεν θα πιστέψουν σε εσάς, πολλοί άνθρωποι δεν πίστεψαν σε μένα.

«Αλλά, στο τέλος της ημέρας, είμαι μόνο εγώ στο ρινγκ. Μόνο εγώ μπορώ να ελέγξω το αποτέλεσμα».

Ποια είναι η Cindy Ngamba;

Γεννημένη στις 7 Νοεμβρίου του 1998, η Ngamba μεγάλωσε με τη μητέρα της στο Καμερούν, αλλά μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο και έζησε την υπόλοιπη παιδική της ηλικία με τον πατέρα της. Παρά το γεγονός ότι ζει εκεί για πάνω από 15 χρόνια και ενώ έχει κερδίσει πολλούς εθνικούς τίτλους, συνεχίζει να παλεύει για την απόκτηση της Βρετανικής υπηκοότητας, έχοντας κάνει αίτηση αρκετές φορές – με την υποστήριξη της Βρετανικής Πυγμαχίας.

Σπούδασε εγκληματολογία στο πανεπιστήμιο, αλλά πριν από πέντε χρόνια, η ίδια και ο αδερφός της συνελήφθησαν σε ένα γραφείο μετανάστευσης λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και στάλθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης στο Λονδίνο, όπου απειλήθηκαν με απέλαση. Οι δυο τους αφέθηκαν ελεύθεροι την επόμενη μέρα.

«Η νοοτροπία είναι πολύ διαφορετική», δήλωσε η ίδια. «Κατά τη διάρκεια των υποθέσεών μου, προσπάθησα να χρησιμοποιήσω την πυγμαχία μου, το ότι πήγαινα σχολείο ή κολέγιο, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ήθελε να ακούσει τίποτα από αυτά.

«Το ότι είμαι γκέι μπορεί να με στείλει στη φυλακή ή να με σκοτώσει. Δεν γίνεται να με στείλουν πίσω».

Ξεκίνησε να ασχολείται με την πυγμαχία στο Μπόλτον όταν ήταν 15 ετών, και τελικά προπονήθηκε με την ομάδα πυγμαχίας της Μεγάλης Βρετανίας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, έχει κερδίσει τους 26 από τους 30 ερασιτεχνικούς αγώνες της. Ο διευθυντής επιδόσεων Rob McCracken την έχει περιγράψει ως μέλος της οικογένειας, σύμφωνα με τον Guardian.

Στον ημιτελικό αντιμετωπίζει την Atheyna Bylon από τον Παναμά, η οποία, όπως είπε, θα δείξει «σε όλους τι μπορώ να κάνω».




Δες και αυτό!