Πόσες απ΄αυτές τις κλασικές queer ταινίες έχετε δει;
1992 – Orlando
Ένας ρόλος που ανέδειξε τα υποκριτικά ταλέντα της Tilda Swinton και ενώ αυτή η εξαιρετική σουρεαλιστική ταινία παίζει έντονα με θέματα φύλου και σεξουαλικότητας, συχνά προσπερνάται στις κουβέντες του queer κινηματογράφου. Μια εξαίσια, πολυτελή προσαρμογή του κλασικού μυθιστορήματος της Virginia Woolf, το Ορλάντο λέει την ιστορία ενός ευγενή που μια μέρα ξυπνά ως γυναίκα.
1993 – Philadelphia
Το όνομα του Τom Hanks είναι συνώνυμο με πολλούς κινηματογραφικούς χαρακτήρες του 90. Αλλά ήταν ένας συγκεκριμένος που του χάρισε και το πρώτο του Όσκαρ. Στο “Philadelphia” o Hanks αποπνέει θάρρος και πεποίθηση ως ένας οροθετικός δικηγόρος που αποφασίζει να πολεμήσει την απόλυσή του, λόγω του φόβου γύρω από την κατάστασή του.
1994 – The Adventures of Priscilla: Queen of the Desert
Το RuPaul’s Drag Race έχει αναμφισβήτητα επηρεάσει τη μέινστριμ κουλτούρα την τελευταία δεκαετία, σε σχέση με την τέχνη του Drag. Πριν απ΄αυτό, όμως, υπάρχει μια ταινία που έκανε ακριβώς το ίδιο μέσα από τον κινηματογράφο. Μιλάμε για το Priscilla και τις 3 πολύχρωμες κουϊνες που κάνουν ένα road trip στους δρόμους της Αυστραλίας.
1996 – Beautiful Thing
Ένα έργο από τους πιο αναγνωρίσιμους gay συγγραφείς της Μ. Βρετανίας (Jonathan Harvey). Ο λόγος για το Beautiful Thing, ένα κρυμμένο διαμάντι του βρετανικού σινεμά και αγαπημένη επιλογή κάθε gay που έκανε coming out το 90. Ένα παραμύθι ενός gay εφηβικού έρωτα που είναι ικανό να λιώσει ακόμη και τις πιο ομοφοβικές καρδιές.
1997 – Happy Together
Ίσως μια από τις πιο θλιβερές lgbt ταινίες όλων εποχών. Μια πιο σκοτεινή και τραυματική εκδοχή της gay σχέσης. Οι πρωταγωνιστές εδώ ταξιδεύουν στην Αργεντινή για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Τα πράγματα όμως, ακόμα και αυτά που ξεκινούν όμορφα, συχνά παίρνουν άσχημη τροπή.
1999 – Boys Don’t Cry
Η ταινία που χάρισε στην Hilary Swank το πρώτο της Όσκαρ σε μια δύσκολη ιστορία με κεντρικό θέμα ένα “τρανς” δράμα.
2001 – Mulholland Drive
Η Laura Haring παίζει την αισθησιακή, μυστηριώδη Rita, μια γυναίκα που επιζεί από τη συντριβή του αυτοκινήτου της και πάσχει από αμνησία, ανακαλύπτοντας στη συνέχεια την ταυτότητά της με τη βοήθεια της επιθετικής ηθοποιού Betty (Naomi Watts). Οι δυο τους ερωτεύονται, αλλά καθώς οι πραγματικές τους ταυτότητες έρχονται στο προσκήνιο, δεν υπάρχει ευτυχές τέλος.
2002 – The Hours
https://youtu.be/RSjz_7qu8-Y
Μια άλλη ταινία εμπνευσμένη από τη συγγραφέα Virginia Woolf, Το “The Hours” εξετάζει τις ζωές τριών διαφορετικών γυναικών σε μια μέρα. Βασίζεται στο βιβλίο του gay συγγραφέα Michael Cunningham, αλλά και από το κείμενο της Woolf: Mrs Dalloway.
2003 – Monster
Μια ταινία που έμεινε στην ιστορία για τη μεταμόρφωση της Charlize Theron, που της χάρισε και το Όσκαρ.
2005 – Brokeback Mountain
Πιθανώς η πιο διάσημη gay ταινία όλων των εποχών και σίγουρα μία από τις καλύτερες. Ο αείμνηστος Heath Ledger ως ο κτηνοτρόφος Denis και ο Jake Gyllenhaul ως ο rodeo King Jack σε έναν μεγάλο έρωτα με δραματικό τέλος.
2005 – Transamerica
Η Felicity Huffman πρωταγωνιστεί σ΄αυτή την ταινία ως μία (τρανς) μάνα που δεν αφήνει τίποτα να μπει ανάμεσα στην αγάπη για το παιδί της.
2008 – Milk
Μία συγκινητική βιογραφία του Αμερικανού πολιτικού Harvey Milk, ο οποίος ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Το σενάριο της ταινίας χάρισε το Όσκαρ στον Dustin Lance Black.
2009 – A Single Man
Ο Colin Firth κέρδισε μία υποψηφιότητά στα Όσκαρ για αυτή την ευαίσθητη ερμηνεία του ως ένας καθηγητής που θρηνεί τον χαμό του συντρόφου του.
2010 – The Kid’s Are Alright
Ένα σύγχρονο κοινωνικό δράμα με κωμικές αναμίξεις. Η Annette Bening και η Julianne Moore ως ένα υπέροχο λεσβιακό ζευγάρι που αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα όταν τα παιδιά τους αποφασίζουν να βρουν τον βιολογικό τους πατέρα.
2011 – Weekend
Πρόκειται για δύο gay άνδρες που συνδέονται και περνούν μαζί το σαββατοκύριακο. Η ταινία σήμανε την άφιξη ενός μεγάλου ταλέντου, του σκηνοθέτη Andrew Haigh. Ο ίδιος συνέχισε την καριέρα του με τη σειρά “Looking”.
2012 – The Perks of Being a Wallflower
Ο Ezra Miller παίζει το αξιαγάπητο περίεργο Patrick, το σεξουαλικά διφορούμενο παιδί που όλοι γνωρίζαμε και φανταζόμασταν στο σχολείο.
2013 – Blue Is the Warmest Colour (Η Ζωή της Αντέλ)
https://youtu.be/10LqF1oGJsQ
Κέρδισε το Palme d’Or στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2013 και δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί. Το Blue μας μιλά για την οδυνηρή εξέταση της νέας, λεσβιακής αγάπης. Οι ξέφρενες σεξουαλικές σκηνές έκανες αρκετούς να αισθανθούν άβολα ενώ η ταινία κατηγορήθηκε από αρκετές λεσβίες ότι ακολουθεί μια στερεοτυπική αρσενική αποτύπωση.
2014 – Pride
Αν έχετε ομοφοβικούς ηλικιωμένους συγγενείς, δείξτε τους αυτήν την ταινία. Μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του LGBT+ κινηματογράφου με φόντο τη συνεργασία δύο κοινωνικών ομάδων.
2014 – The Imitation Game
https://youtu.be/S5CjKEFb-sM
Ο Benedict Cumberbatch γρήγορα γίνεται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στη βιογραφική ταινία “The Imitation Gam” το αποδεικνύει περίτρανα. Η ταινία αφηγείται την ηρωική αλλά τραγική ιστορία του Alan Turing.
2014 – Stranger By the Lake
Μια ακόμη εξαιρετικά φορτισμένη γαλλική ερωτική ταινία που χαρακτηρίζεται από τολμηρές σεξουαλικές σκηνές.
2015 – Carol
https://youtu.be/H4z7Px68ywk
Δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα λεσβιακού έρωτα που περνούν στη σφαίρα του μέινστριμ. Ευτυχώς που υπάρχει και το Carol. Σίγουρα η συμμετοχή της Cate Blanchett, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σ΄αυτό.
2015 – Tangerine
Ήταν η δύναμη αυτής της ταινίας που έκανε πολλούς να μιλούν για τις πρώτες υποψηφιότητες τρανς ηθοποιών (Kitana Kiki Rodriguez και Mya Taylor). Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ, αφού αυτή η ιστορία δύο τρανς γυναικών δεν ήταν αρκετή για τα συχνά στερεοτυπικά γούστα της ακαδημίας. Όπως και να έχει το Tangerine αποτελεί μια ταινία σταθμό για το τρανς σινέμα, αποφεύγοντας την έντονη κριτική που ασκήθηκε στο Danish Girl και το Dallas Buyers Club, που χρησιμοποίησαν cis ηθοποιούς για τρανς ρόλους.
2016 – Moonlight
Ακόμη μία ταινία που αναστάτωσε τον οσκαρικό κόσμο. Το ισχυρό πορτρέτο του σκηνοθέτη Barry Jenkins για ένα μαύρο αγόρι που μεγαλώνει σε συνθήκες φτώχειας και ναρκωτικών στο Μαϊάμι του 80, ενώ αγωνίζεται σιωπηλά με την σεξουαλικότητα του.
2016 – The Handmaiden
Αυτό το μυστηριώδες αριστούργημα ανήκει στον νότιο- Κορεάτη σκηνοθέτη Park chan-Wook. Η ταινία περιλαμβάνει ένα από τα πιο παθιασμένα και (εξαιρετικά) απρόβλεπτα ερωτικά θέματα που έχετε δει ποτέ στην οθόνη.
2017 – God’s Own Country
Αυτό το δράμα, σχετικά με δύο αγρότες που ερωτεύονται μέσα στο αχαλίνωτο τοπίο του Yorkshire είναι, για άλλη μια φορά, αργό. Επίσης, ο διάλογος δε διανθίζεται και η διάθεση είναι γκρίζα και αδύναμη. Αλλά όπως και στο Weekend και το Blue, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα ρεαλιστικό.
Με πληροφορίες από: theguardian.com, gaystarnews.com
Κεντρική φωτογραφία: Susanne Bartsch (out.com)