Ένα νομοσχέδιο που εισήχθη στο κοινοβούλιο της Ινδονησίας θα διευρύνει την εξουσία της Επιτροπής Ραδιοτηλεόρασης της χώρας και θα αυξήσει τη δυνατότητά της να λογοκρίνει περιεχόμενο σε ψηφιακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το νομοσχέδιο, το οποίο διέρρευσε τον Μάρτιο του 2024 και επανήλθε στη λίστα προτεραιοτήτων των νομοθετών τον Νοέμβριο, απαγορεύει ρητά τη δημοσίευση στο διαδίκτυο περιεχομένου που παρουσιάζει λεσβιακές, γκέι, bi και τρανς «συμπεριφορές».
Ο Dave Laksono, μέλος του κοινοβουλίου που εργάζεται πάνω στο νομοσχέδιο, γνωστό ως Broadcasting Bill, λέει ότι είναι σημαντικό η Ινδονησία να ακολουθήσει τις παγκόσμιες τάσεις στη ρύθμιση των ψηφιακών πλατφορμών.
«Είναι δική μας ευθύνη να δημιουργήσουμε έναν έλεγχο, να κάνουμε ένα φιλτράρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις πληροφορίες που θα λαμβάνουν τα παιδιά», λέει.
Η λογοκρισία του περιεχομένου στις ψηφιακές πλατφόρμες είναι μια απλή επέκταση αυτού που ήδη συμβαίνει με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, προσθέτει.
Την ίδια στιγμή, ένα άλλο νέο νομοσχέδιο που συζητείται θα διευρύνει την εξουσία της αστυνομίας να παρακολουθεί και να διακόπτει την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό έρχεται να προστεθεί στον νέο στρατιωτικό νόμο, που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, ο οποίος αυξάνει την εξουσία του στρατού στον ψηφιακό χώρο.
Τα ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστά και οι σύμμαχοί τους λένε ότι το ραδιοτηλεοπτικό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τον στρατιωτικό νόμο και το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την αστυνομία, προσθέτει ένα νέο επίπεδο κινδύνου για τις σεξουαλικές μειονότητες. Θα οδηγήσει σε περαιτέρω διακρίσεις σε βάρος της ήδη ευάλωτης ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας – ελέγχοντάς την αντί να την προστατεύει, όπως τονίζει η Richa Shofyana, γνωστή ως Chacha, η οποία εργάζεται στον Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων, ο οποίος έχει ως στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση κρίσεων που αφορούν τις σεξουαλικές και έμφυλες μειονότητες.
Η σημερινή ατμόσφαιρα στην Ινδονησία είναι μια ψηφιακή επανάληψη του 2016 – ενός έτους κατά το οποίο οι τρανς γυναίκες έχασαν μαζικά τις δουλειές τους στη βιομηχανία του θεάματος, λόγω ενός νόμου περί λογοκρισίας που επικεντρώθηκε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, λέει η Kanzha Vinaa, μια τρανς γυναίκα που ηγείται της Sanggar Swara, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στα δικαιώματα των τρανς ατόμων στην Ινδονησία.
Εκείνη η χρονιά σηματοδότησε την άνοδο του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος στη χώρα. Ακόμα και τότε, πολλά κουήρ άτομα άρχισαν να κλείνουν τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέει η Vinaa. Υπήρχαν σχόλια στους λογαριασμούς της που επιτίθονταν στην ταυτότητά της και απειλούσαν ακόμη και τη ζωή της, προσθέτει, και δεν διαγράφηκαν από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ποτέ.