Η ημερίδα “Λήδα Παπακωνσταντίνου: Co-op” έρχεται στο ΕΜΣΤ

12/04/2024
από
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει το Σάββατο 13 Απριλίου ημερίδα με τίτλο Λήδα Παπακωνσταντίνου: Co-op, στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσής της, Χρόνος στα χέρια μου.

Μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, προβολές και παρουσιάσεις ανέκδοτου υλικού, το δημόσιο πρόγραμμα στοχεύει να διευρύνει και να ανιχνεύσει καίριες πτυχές του έργου της Λήδας Παπακωνσταντίνου  που αφορούν τη σωματικότητα, τη συνύφανσή της με τον λόγο, την έμφυλη ταυτότητα, την κοινωνική μνήμη και ιστορία, την τέχνη ως πεδίο κοινωνικού στοχασμού και συνύπαρξης. Επίσης, στο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί το εν εξελίξει έργο της Athosian subject, που περιλαμβάνεται στην έκθεση στο ΕΜΣΤ. Τέλος, θα παρουσιαστεί ο κατάλογος της έκθεσης της Λήδας Παπακωνσταντίνου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

12.00-12.10
Τίνα Πανδή
Εισαγωγή

12.10 -12.40
Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Save the Dates, 1995-2024
Βίντεο, έγχρωμο με ήχο, διάρκεια 12’ 42’’

Στο πλαίσιο της χρήσης του οπτικοακουστικού αρχείου με τίτλο Save the Dates– ένα οπτικοακουστικό αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη στο ΕΜΣΤ, που σχηματίστηκε  από τηλεοπτικές εκπομπές της Κατερίνας Ζαχαροπούλου στο Seven Χ (1995-1999) και στην ΕΡΤ (2000-2024), παρουσιάζεται ένα βίντεο με επιλογή αποσπασμάτων από συνεντεύξεις της Λήδας Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή ARt-φιλ στο Seven X και στην εκπομπή Εποχή των Εικόνων παραγωγής ΕΡΤ.

12.40- 13.30
Άντζελα Δημητρακάκη
Ομιλία: Ο κόσμος της είναι ο κόσμος μας: Πολιτικές αισθητικές και κοινωνική δυναμική στο έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου

Ποια κοινωνικά ζητήματα διασταυρώνονται με την ανάγκη προσωπικής έκφρασης ενός ανθρώπου ώστε να παραχθεί μια τέχνη τόσο πολυδιάστατη όσο της Λήδας Παπακωσταντίνου; Εκκινώντας από αυτό το ερώτημα, η ομιλία επιχειρεί να συνδέσει τις πολιτικές αισθητικές του έργου της εικαστικού με την τροχιά της εποχής του, αναζητώντας συνδέσεις με ορατά και αόρατα προκείμενα, με την ιστορία της τέχνης αλλά και της κοινωνίας, με τις δυνατότητες μετάβασης από το προσωπικό στο πολιτικό, με τα όσα επιμένουν και τα όσα αλλάζουν σε μια καλλιτεχνική πορεία μισού αιώνα, η οποία όμως συνεχίζεται – όπως ακριβώς και η ιστορία.

13.30 -13.40
Διάλειμμα

13.40 -14.30
Θεόφιλος Τραμπούλης και Ντένης Ζαχαρόπουλος
Παρουσίαση του καταλόγου και συζήτηση: Προφορικές μαρτυρίες-γραπτά τεκμήρια.
Με αφορμή την έκδοση του καταλόγου Χρόνος στα χέρια μου. Λήδα Παπακωνσταντίνου. Αναδρομική, ο Θεόφιλος Τραμπούλης συζητά με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο για την Λήδα Παπακωνσταντίνου, για το διάλογό τους και για τη συμπληρωματική σχέση προφορικής μαρτυρίας και γραπτών τεκμηρίων στην ιστορικοποίηση του έργου και της εποχής.

Ο κατάλογος της έκθεσης, σε επιμέλεια της Τίνας Πανδή, περιλαμβάνει κείμενα από τους συγγραφείς: Κατερίνα Γρέγου, Άντζελα Δημητρακάκη, Ντένη Ζαχαρόπουλο, Claire Macdonald, Τίνα Πανδή. Ο γραφιστικός σχεδιασμός είναι των MNP Design.

14.30-15.00
Διάλειμμα

15.00 -16.00
Συζήτηση: Αθηνά Αθανασίου, Άντζελα Δημητρακάκη
Συντονισμός: Τίνα Πανδή
Τρία μαύρα ντοσιέ

Η Αθηνά Αθανασίου και η  Άντζελα Δημητρακάκη συζητούν με αφορμή το έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου για τα έμφυλα σώματα,  την επιτελεστικότητα και τον δημόσιο χώρο, την ιστορία και τη μνήμη, την αποσιώπηση και τον εξοβελισμό γυναικείων υποκειμένων στην ιστορία και την ιστορία τηςτέχνης, καθώς και την επιμέλεια έκθεσης ως πρακτική διατάραξης μνήμης.

16.00- 16.10
Διάλειμμα

16.10-16.50
Λήδα Παπακωνσταντίνου, Μάκης Φάρος
Athosian Subject
Η Λήδα Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με τον Μάκη Φάρο παρουσιάζει το εν εξελίξει πρότζεκτ με τίτλο Athosian Subject, ρίχνοντας φως στα υλικά τεκμήρια, τις μαρτυρίες και τα εκθέματα του υπό συγκρότηση Athosian Museum.

16.50-17.00
Διάλειμμα

17.00-19.00
Λήδα Παπακωνσταντίνου
Interview with Sally Potter, 2002
Βίντεο, έγχρωμο με ήχο, διάρκεια 1: 51’ 07’’

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά το βίντεο καταγραφής της διεισδυτικής συζήτησης της Λήδας Παπακωνσταντίνου με τη βρετανίδα σκηνοθέτρια Sally Potter, με την οποία συνδέθηκε με πολυετή συνεργασία και βαθιά φιλία, ήδη από τα χρόνια των σπουδών της από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 στην Αγγλία.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Η Αθηνά Αθανασίου είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κάποια από τα έργα της: Agonistic Mourning (2017), Dispossession: The Performative in the Political (με την Judith Butler, 2013), Ζωή στο Όριο: Δοκίμια για το Φύλο, το Σώμα και τη Βιοπολιτική  (2007).

Η Άντζελα Δημητρακάκη είναι ιστορικός τέχνης και συγγραφέας. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Στα πανεπιστημιακά της συγγράμματα περιλαμβάνονται τα Gender, ArtWork and the Global Imperative (2013) και Τέχνη και παγκοσμιοποίηση: Από το μεταμοντέρνο σημείο στη βιοπολιτική αρένα (2013), και το επικείμενο Feminism, Art, Capitalism (2025).Έχει λάβει το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για λογοτεχνία.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου είναι εικαστικός και παραγωγός εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τηλεοπτικών–ραδιοφωνικών σειρών για τη σύγχρονη τέχνη. Παρουσιάζει και επιμελείται την εκπομπή «Η Εποχή των Εικόνων» στην ΕΡΤ. Από το σύνολο των εκπομπών της (1995-2024) έχει δημιουργήσει το οπτικοακουστικό αρχείο  Save The Dates εγκατεστημένο στο ΕΜΣΤ και την ΑΣΚΤ ως πλατφόρμα έρευνας και  εκπαίδευσης.

Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος είναι ιστορικός της τέχνης. Εργάστηκε ως διευθυντής μουσείων, ιστορικός και κριτικός της τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και καθηγητής σε πανεπιστημιακές σχολές σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Έχει γράψει πολυάριθμα βιβλία και δοκίμια για σύγχρονους καλλιτέχνες, την ιστορία της τέχνης, την arte povera, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την περφόρμανς και τη φωτογραφία. Διετέλεσε συν-διευθυντής της Ντοκουμέντα 9, Κάσσελ (1992) και επιμελητής του Γαλλικού Περίπτερου στην 48η Μπιενάλε της Βενετίας (1999). Ιππότης των Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλίας,Σταυρός Τιμής των Επιστημών και Τεχνών της Αυστρίας, Μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Η Τίνα Πανδή είναι ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια. Είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Ναντέρ.  Από το 2006 έως σήμερα εργάζεται ως επιμελήτρια στο Τμήμα Ζωγραφικής και Τρισδιάστατων Έργων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Έχει επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί πολυάριθμες αναδρομικές, μονογραφικές και ομαδικές εκθέσεις. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και καταλόγους. Έχει επιμεληθεί την έκθεση Χρόνος στα χέρια μου. Λήδα Παπακωνσταντίνου. Αναδρομική.

Ο Θεόφιλος Τραμπούλης είναι Σύμβουλος Εκδόσεων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Έχει επιμεληθεί καταλόγους μεγάλων εκθέσεων σύγχρονης τέχνης και κείμενά του για ζητήματα πολιτιστικής και πολιτικής κριτικής δημοσιεύονται σε ελληνικά και διεθνή έντυπα.

Ο Μάκης Φάρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι multimedia artist, σκηνοθέτης, συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής, μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας “For Cancel” και συνιδρυτής της εικαστικής και ερευνητικής πλατφόρμας TILT platform και, στην δεκαετία του 90, της ανεξάρτητης εταιρίας Elfish Records. Είναι σύμβουλος και τεχνικός υπεύθυνος σε πολλές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.


Πληροφορίες:

ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ. ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ
Τοποθεσία: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  (ΕΜΣΤ)
Ημερομηνίες: Σάββατο 13 Απριλίου 2024
Ώρα προσέλευσης: 11.00
Πρόσβαση: Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο Μουσείο μισή ώρα πριν την εκδήλωση.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο emst.gr.




Δες και αυτό!