Ο παράδεισος είναι για κάποιους. Ο παράδεισος δεν είναι για όλους…

Το τελευταίο βιβλίο της Hanya Yanagihara θέλει να μας επικοινωνήσει ένα δύσκολο αλλά σημαντικό μήνυμα: Όσο και αν οι κόσμοι μας μπορεί να διαφέρουν, κάποια πράγματα παραμένουν ίδια. Και είναι αυτά που στο τέλος μας ενώνουν και μας εξισώνουν.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το «Προς τον παράδεισο» μας διηγείται τρεις διαφορετικές ιστορίες σε τρεις διαφορετικές εποχές. Η πρώτη ιστορία διαδραματίζεται το 1893 σε μια εναλλακτική Αμερική και ακολουθεί τον Ντέιβιντ, έναν πλούσιο αλλά εύθραυστο νεαρό από γνωστή οικογένεια, που ζει στη σκιά του παππού του, ενώ ονειρεύεται να βρει την ελευθερία και να ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι στη ζωή. Αντιστέκεται στον αρραβώνα του με έναν άξιο μνηστήρα και αντ’ αυτού ερωτεύεται έναν μυστηριώδη πιανίστα που ζει σε ένα ερειπωμένο διαμέρισμα.

Η δεύτερη ιστορία εκτυλίσσεται στο Μανχάταν το 1993, όπου ένας νεαρός δικηγόρος προσπαθεί να κρύψει το παρελθόν του από τον πολύ μεγαλύτερο και πολύ πλούσιο σύντροφό του, καθώς το AIDS πολιορκεί την πόλη.

Η τρίτη και τελευταία ιστορία τοποθετείται σε διάφορες περιόδους μεταξύ του 2088 και του 2094, επίσης στη Νέα Υόρκη, και ακολουθεί την εγγονή ενός ισχυρού επιστήμονα καθώς προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην απώλεια του παππού της και να μάθει τελικά για ποιο λόγο ο σύζυγός της απουσιάζει συνεχώς.

Hanya Yanagihara

Μπορεί οι τρεις αυτές ιστορίες να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, υπάρχουν ωστόσο κάποια κοινά μοτίβα που βλέπουμε να επαναλαμβάνονται – και είναι αυτά που τελικά καθιστούν ενιαία την αφήγηση. Η ανεκπλήρωτη αγάπη, η ανασφάλεια, το δράμα των σχέσεων, το κρυφό παρελθόν και η ταυτότητα είναι μερικά από αυτά.

Εκείνο όμως το στοιχείο που αναδεικνύεται ως το πιο σημαντικό είναι οι ΛΟΑΤΚΙ+ σχέσεις. Άλλοτε σε περιβάλλοντα πλήρους αποδοχής και άλλοτε σε άκρως εχθρικά, οι σχέσεις αυτές αναδεικνύονται, καθιστώντας το «Προς τον παράδεισο» ένα μεγάλο queer μυθιστόρημα.

Η Hanya Yanagihara μάς μιλάει για τις ανθρώπινες αξίες και την επιθυμία μας να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε –τους συντρόφους μας, τους εραστές μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, την οικογένειά μας, ακόμα και τους συμπολίτες μας– μέσα σε ένα μυθιστορηματικό πλαίσιο τριών αιώνων, τριών διαφορετικών εποχών, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη συγγραφική της ιδιοφυΐα. Και αυτό είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για να διαβάσετε το ξεχωριστό αυτό μυθιστόρημά της, που αποτελεί ένα θαύμα λογοτεχνικής τεχνικής.

Πάτησέ εδώ για να ξεφυλλίσεις τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Extras

To «Προς τον παράδεισο» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Μαρίας Ξυλούρη.

Είναι το τρίτο βιβλίο της Yanagihara μετά το «Λίγη ζωή» και το «Οι άνθρωποι στα δέντρα»
#1 best seller των New York Times.