Η Γουατεμάλα «γιόρτασε» την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας με 10 χρόνια φυλακή για τις γυναίκες που κάνουν έκτρωση

09/03/2022
από

Το Κογκρέσο της Γουατεμάλας, υπό την ηγεσία των συντηρητικών, ενέκρινε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο αυξάνει τις ποινές φυλάκισης για τις γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν έκτρωση, ενώ απαγορεύει τόσο τους γκέι γάμους όσο και τη διδασκαλία για τη σεξουαλική διαφορετικότητα.

Ο λεγόμενος Νόμος για την Προστασία της Ζωής και της Οικογένειας τιμωρεί τις γυναίκες που “προκάλεσαν την άμβλωση ή έδωσαν τη συγκατάθεσή τους σε άλλο άτομο να την πραγματοποιήσει” με 10 χρόνια πίσω από τα κάγκελα (ήταν στα 3).

Το νομοσχέδιο, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μόλις το υπογράψει ο Πρόεδρος Αλεχάντρο Τζιαμάτει, ψηφίστηκε από το Κογκρέσο την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τιμωρεί, επίσης, όποιον “προκαλεί” άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση γυναίκας με φυλάκιση έως και 50 έτη.

Η άμβλωση επιτρέπεται στη Γουατεμάλα μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας.

«Ενώ άλλες χώρες συνεχίζουν να εγκρίνουν νόμους υπέρ των αμβλώσεων καθώς και νόμους που οδηγούν στη διάβρωση της έννοιας της οικογένειας, αυτή η πρωτοβουλία έχει γίνει πλέον ένας σημαντικός νόμος για την κοινωνία της Γουατεμάλας», δήλωσε ο δεξιός βουλευτής και βασικός υπερασπιστής του νόμου, Αρμάντο Καστίλλο.

Το νομοσχέδιο εισάγει και μια μεταρρύθμιση στον Αστικό Κώδικα, ο οποίος πλέον «θα απαγορεύει ρητά τους γκέι γάμους» στη Γουατεμάλα.

Απαγορεύει, επίσης, τις δημόσιες και ιδιωτικές διδακτικές πρωτοβουλίες για τη σεξουαλική διαφορετικότητα, τις οποίες περιγράφει ως «προγράμματα που οδηγούν σε εκτροπή από τη σεξουαλική τους ταυτότητα κατά τη γέννηση».
Δες και αυτό!