Η Γαλλία κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

01/03/2024
από
Την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα πρόκειται να κατοχυρώσει η Γαλλία σε μια κοινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, με τη Γερουσία να έχει ταχθεί ήδη υπέρ.

Η σχετική πρόταση πριν πάει στη Γερουσία, πέρασε και από την Κάτω Βουλή με τη συντριπτική της πλειοψηφία να ψηφίζει επίσης υπέρ (267 υπέρ, έναντι 50 κατά).

Η άμβλωση νομιμοποιήθηκε στη Γαλλία το 1975, αλλά λόγω της αμφισβήτησης του δικαιώματος σε αρκετά μέρη του κόσμου – ανάμεσά τους και αρκετές αμερικανικές πολιτείες – υπήρξαν ανησυχίες και πιέσεις ώστε το δικαίωμα να εδραιωθεί περεταίρω στη νομοθεσία.

Μετά τις ξεχωριστές συνεδριάσεις, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τώρα σε ειδική επαναληπτική ψηφοφορία τη Δευτέρα στο προάστιο των Βερσαλλιών, στην οποία θα λάβουν μέρος και τα δύο νομοθετικά σώματα. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία αποφασίσει υπέρ του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση, δεν θα προκύψει ανάγκη για προκήρυξη δημοψηφίσματος.

Σε πιο πρόσφατη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα ψηφίστηκε ξανά η «ελευθερία» στην άμβλωση και όχι το δικαίωμα, αφού η κυβέρνηση του Μακρόν ζήτησε να τροποποιηθεί το άρθρο 34 του Συντάγματος ώστε να αναφέρει «την ελευθερία των γυναικών να προσφεύγουν σε άμβλωση, η οποία είναι εγγυημένη».

«Δεσμεύομαι να καταστήσω την ελευθερία των γυναικών να προβαίνουν σε άμβλωση μη αναστρέψιμη, κατοχυρώνοντάς την στο Σύνταγμα.

Μετά την Εθνοσυνέλευση, η Γερουσία κάνει ένα αποφασιστικό βήμα το οποίο χαιρετίζω. Για την τελική ψηφοφορία, θα συγκαλέσω το Κοινοβούλιο στο Κογκρέσο στις 4 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο X o Εμανουέλ Μακρόν.
Δες και αυτό!