Η Γαλλία καταδικάζει την απόφαση του Ιράν να εκτελέσει δύο ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριες

0
92
Η Γαλλία καταδίκασε την Τετάρτη τις θανατικές ποινές που εξέδωσε το Ιράν εναντίον δύο ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστριών με την κατηγορία της προώθησης της ομοφυλοφιλίας.

Οι δύο γυναίκες, η Zahra Sedighi Hamedani και η Elham Chubdar, καταδικάστηκαν σε θάνατο από το δικαστήριο της βορειοδυτικής πόλης Urmia. Καταδικάστηκαν για «διασπορά διαφθοράς» – μια κατηγορία που επιβάλλεται συχνά σε άτομα που παραβιάζουν τους νόμους της Σαρία.

«Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για τις θανατικές ποινές που εξέδωσε το Ιράν για την Elham Chubdar και την Zahra Sedighi Hamedani», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας την καθολική αντίθεσή του στη θανατική ποινή αλλά και την υποστήριξη του στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Οι ποινές είναι εξαιρετικά αυστηρές, με τους ακτιβιστές να λένε ότι δεν θυμούνται ποτέ να έχει διαταχθεί η εκτέλεση μιας γυναίκας λόγω της σεξουαλικότητας της στο Ιράν.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι «εξοργισμένη» από τις κατηγορίες και εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι καταδίκες και οι ποινές τους έχουν χαρακτήρα διακρίσεων.

Εδώ και μήνες υπάρχει ανησυχία για την τύχη της Sedighi Hamedani, γνωστής και ως Sareh, μιας εξέχουσας Ιρανής ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας.

Συνελήφθη τον Οκτώβριο από τις ιρανικές αρχές, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στη γειτονική Τουρκία.

Η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται στο Ιράν με τον ποινικό κώδικα να ποινικοποιεί ρητά τη σεξουαλική συμπεριφορά ομοφυλοφίλων τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Πριν φύγει από το Ιρακινό Κουρδιστάν, η Sedighi Hamedani είχε στείλει βίντεο στην ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας, 6Rang, για να δημοσιοποιηθούν σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να φτάσει σε ασφαλές μέρος.

«Εμείς, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, υποφέρουμε. Είτε στον θάνατο ή στην ελευθερία, θα παραμείνουμε πιστοί στον εαυτό μας», αναφέρει σε ένα από τα βίντεο.

«Ελπίζω να φτάσω στην ελευθερία», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας επίσης ότι είχε βασανιστεί με μεθόδους, όπως ηλεκτροπληξία, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.