Η φεμινίστρια πρωθυπουργός της Φινλανδίας δίπλα στις τρανς γυναίκες

25/11/2020
από
πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin

Η φεμινίστρια πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin, παίρνει ξεκάθαρη θέση για το δικαίωμα των τρανς ανθρώπων να αυτοπροσδιορίζονται και μίλησε για τα σχέδια μεταρρύθμισης της Trans Act, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα τρανς άτομα να αυτοπροσδιορίζονται νόμιμα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν βλέπει τις τρανς γυναίκες ως γυναίκες, είπε:

«Δεν είναι δουλειά μου να προσδιορίζω τους ανθρώπους. Είναι δουλειά του κάθε ατόμου να προσδιορίζει τον εαυτό του.”

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanna Marin (@sannamarin)

Η αμφιλεγόμενη Trans Act απαιτεί από τους τρανς ανθρώπους να υποβληθούν σε μακροχρόνιες εξετάσεις ψυχικής υγείας και επιβάλει στείρωση για να αποκτήσουν νόμιμη αναγνώριση φύλου. Το 2017, ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της πράξης απέτυχε λόγω έλλειψης υποστήριξης από βουλεύτριες/τές. Μόνο 8 από τα 17 μέλη της επιτροπής υποστήριξαν το νομοσχέδιο. Ένα νέο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της πράξης θα τεθεί στο κοινοβούλιο το επόμενο έτος. Για πρώτη φορά, και τα πέντε κόμματα του συνασπισμού τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης.

Η πρωθυπουργός Marin είπε:

«Η Φινλανδία είχε πάντα κυβερνήσεις συνασπισμού. Έτσι, έχουμε συνηθίσει να προσπαθούμε να κάνουμε συμβιβασμούς και να προσπαθούμε να βρούμε συναίνεση μεταξύ των διαφορετικών κομμάτων.”

Ακτιβίστριες/στές πιέζουν τη Sanna Marin και άλλες/ους πρωθυπουργούς να μεταρρυθμίσουν την Trans Act εδώ και χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε το 2017 ότι η απαίτηση στείρωσης για τη νόμιμη αναγνώριση φύλου των ανθρώπων στα έγγραφά τους ήταν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η φινλανδική κυβέρνηση επέλεξε να μην εφαρμόσει τις συστάσεις τους.

Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πολλές θυγατρικές οργανώσεις του ΟΗΕ ζήτησαν «εξάλειψη της αναγκαστικής, καταναγκαστικής και άλλης ακούσιας στείρωσης».

Ο Sakris Kupila, τρανς ακτιβιστής, στερήθηκε τη νόμιμη αναγνώριση φύλου του, αφού αρνήθηκε την αναγκαστική στείρωση. Διεξήγαγε μια διεθνή εκστρατεία για τη μεταρρύθμιση της Trans Act με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο τρανς ακτιβιστής Kasper Kivisto συναντήθηκε με τον τρέχοντα κυβερνητικό συνασπισμό για να προσφέρει συμβουλές σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Είπε: «Έχουμε τη νεότερη γυναίκα ηγέτιδα μιας χώρας, αλλά μόνη της είναι απλώς ένα σύμβολο. Πρέπει να έχει την υποστήριξη του συστήματος πίσω από αυτό πριν κάνει πραγματικά τη διαφορά.”

Ο Antti Rinne, ο τελευταίος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, είχε προγραμματίσει να αφαιρέσει την απαίτηση στείρωσης από το νομοθετικό σώμα. Ωστόσο, παραιτήθηκε πριν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο. Είχε, επίσης, προγραμματίσει να απαγορεύσει τις χειρουργικές επεμβάσεις σε ίντερσεξ βρέφη.

https://avmag.gr/116146/i-neoteri-prothypoyrgos-ston-kosmo-igeitai-tis-finlandias/
Δες και αυτό!