Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε μήνυση στην Ουγγαρία για ομοφοβική νομοθεσία

0
164
Κατά της Ουγγαρίας κινείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την ομοφοβική νομοθεσία για τη «γκέι προπαγάνδα».

Η νομοθεσία που απαγορεύει κάθε συζήτηση για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότηες στα σχολεία και στα μέσα ενημέρωσης ψηφίστηκε με σχεδόν ομόφωνη ψηφοφορία τον Ιούνιο του 2021.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν και το δεξιό κόμμα του, Fidesz, έχουν αναδειχθεί στο μεγαλύτερο εχθρό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ο Ορμπάν έχει επίσης προωθήσει την απαγόρευση της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, τον τερματισμό της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου για τα τρανς άτομα και τον επαναπροσδιορισμό του γάμου στο σύνταγμα της χώρας ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Την ίδια μέρα με τις γενικές εκλογές της χώρας, στις 3 Απριλίου, στις οποίες ο Ορμπάν εξασφάλισε μια τέταρτη θητεία, διεξήγαγε ένα δημοψήφισμα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον νόμο για την προπαγάνδα.

Την Παρασκευή (15 Ιουλίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ για έναν ουγγρικό νόμο που κάνει διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου».

Σύμφωνα με την επιτροπή, «ο νόμος ξεχωρίζει και στοχεύει περιεχόμενο που “προωθεί ή απεικονίζει” αυτό που αναφέρεται ως “απόκλιση από την ταυτότητα του εαυτού που αντιστοιχεί σε φύλο κατά τη γέννηση, αλλαγή φύλου ή ομοφυλοφιλία” για άτομα κάτω των 18 ετών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τη μήνυση την Παρασκευή αφού έστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ουγγαρία σχετικά με τη νομοθεσία τον Ιούλιο του 2021.

Στην τελευταία δήλωσή της, η επιτροπή ανέφερε ότι «οι ουγγρικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στις ανησυχίες της επιτροπής σε σχέση με την ισότητα και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Επίσης την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε δεύτερη αγωγή κατά της χώρας για τη λογοκρισία του ραδιοφωνικού σταθμού Klubradio, ο οποίος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και έκλεισε πριν από έναν χρόνο.

Ωστόσο, η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Γιούντιτ Βάργκα, αρνήθηκε ότι καταπνίγει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και χαρακτήρισε την υπόθεση κατά του νόμου για την “γκέι προπαγάνδα” ως «αβάσιμη», σύμφωνα με το Reuters.