Τις τελευταίες μέρες, η Κύπρος έρχεται αντιμέτωπη με σοβαρά και επικίνδυνα γεγονότα.

Μετά τα οργανωμένα επεισόδια στον Χλώρακα της Πάφου, επεισόδια ξέσπασαν και στην Λεμεσό, το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου. Λίγο μετά τις 20:00, συμμορία μαυροφορεμένων φασιστών, με 2-3 «αρχηγούς» κινούνται στρατηγικά να «μην χτυπήσουν τους Κύπριους, αλλά τους λάθρο», φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η Κύπρος είναι ελληνική», «Έξω οι λάθρο από την Κύπρο», «Αρχίζουμε πρώτα με τους μαύρους και μετά την αστυνομία», με την κατάσταση να παίρνει άσχημη τροπή.

Ένας στόχος της επίθεσης τους ήταν το παντοπωλείο που διατηρούσε η Ντάο, μια γυναίκα από το Βιετνάμ που μέσω του παντοπωλείου ζούσε αυτή και τα παιδιά της. Η φωτογραφία της που φαίνεται η ίδια να κοιτά συντετριμμένη τους κόπους της, κάνει τον γύρο του Διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα. Η αστυνομία παρέμεινε –για μια ακόμα φορά άπραγη-.

Τα επεισόδια κατακρίθηκαν από τεράστια μερίδα πολιτών, που παρευρέθηκαν σε ειρηνική πορεία υπέρ των μεταναστών και εναντίον των φασιστικών οργανώσεων που προέβησαν στα επεισόδια. Συνακόλουθα, πήραν θέση και ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις όλης της Κύπρου.

Η ανακοίνωση του Accept Cyprus: 

Ενόψει των πρόσφατων οδυνηρών γεγονότων στη Λεμεσό, εμείς, οι συλλογικές φωνές των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των Accept LGBTI, Queer Collective και Queer Cyprus, αισθανόμαστε υπόχρεοι να αντιμετωπίσουμε το αυξανόμενο κύμα ρατσισμού που αμαυρώνει το συλλογικό πνεύμα της κοινότητας μας για συμμετοχικότητα και αποδοχή. Αναγνωρίζουμε, και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με κάθε φυλετική και περιθωριοποιημένη κοινότητα σε όλο το νησί που υφίσταται φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις που δυστυχώς έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα τους τελευταίους μήνες, και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής.

Αυτές οι πράξεις μίσους δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά μάλλον μια ανησυχητική αντανάκλαση του αυξανόμενου ρατσιστικού ρεύματος στην κοινωνία μας. Ως οργανώσεις που δεσμευόμαστε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και την ευημερία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες διακρίσεις καθώς πλήττουν τον πυρήνα της αποστολής μας που είναι να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον σεβασμού, ισότητας και αποδοχής για όλα τα άτομα ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, εθνότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. 

Επιπλέον, εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποφέρει από τις υποθέσεις στη Λεμεσό. Καλούμε τους πάντες να συμμετάσχουν σε όλες τις επόμενες διαδηλώσεις.  Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αρχές της αγάπης, της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης, πρέπει να μας ενώνουν ως κοινότητες. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε ενωμένοι για να τσακίσουμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία σε όλες τους τις εκφάνσεις και να εργαστούμε ακούραστα για να διαλύσουμε τα διχαστικά εμπόδια που απειλούν το κοινό μας πράμα για μια συμπεριληπτική και ποικιλόμορφη κοινωνία. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αναγνωρίζουμε τη συνεχή δουλειά που πρέπει να γίνει από την πλευράς μας και την πλευρά της κοινωνίας στο σύνολο της για να διασφαλιστεί μια πιο δίκαιη και συμπονετική κοινωνία για όλους. Μαζί στεκόμαστε ενάντια στο μίσος, τις διακρίσεις και τη βία και εργαζόμαστε για έναν συμπεριληπτικό και δίκαιο κόσμο χωρίς αποκλεισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.