Ο Ιούνιος είναι ο Μήνας LGBTQ+ Υπερηφάνειας — μια εποχή του χρόνου, που γιορτάζουμε τους όμορφους και ζωντανούς ανθρώπους της κοινότητας των λεσβιών, των γκέι, των bi, των τρανς, των queer ή των questioning ατόμων.

Είναι, επίσης, η κατάλληλη στιγμή για να επιστήσουμε την προσοχή σε ορισμένα ζητήματα που επηρεάζουν αυτόν τον πληθυσμό. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι ο εθισμός, που έχει γίνει επιδημία και μεγάλη κρίση δημόσιας υγείας στην Αμερική.

Ενώ είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα LGBTQ+ άτομα σημειώνουν δραματικά υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης ουσιών και εθισμού από τους ετεροφυλόφιλους ομολόγους τους, λίγοι μπορεί να καταλάβουν το γιατί.

Εάν εξετάσετε τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, τις πολλές ανισότητες που περιβάλλουν αυτήν την κοινότητα και τον εθισμό, το “γιατί” γίνεται σαφές.

Οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας είναι μη ιατρικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την υγεία και την ευημερία μας, με βάση το πού γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, εργαζόμαστε, ζούμε, και πολλά άλλα. Αυτός ο εκτενής κατάλογος δυνάμεων και συστημάτων περιλαμβάνει πράγματα, όπως την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ασφαλή στέγαση, τις μεταφορές, το καθαρό νερό, τα θρεπτικά τρόφιμα, τις ευκαιρίες εργασίας, την ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και ούτω καθεξής.

Μερικοί από τους κύριους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας που επηρεάζουν τον LGBTQ+ πληθυσμό είναι οι διακρίσεις, η βία, η κοινωνική ένταξη και η οικονομική σταθερότητα.

Κάθε άνθρωπος αξίζει να ζει σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από βία και διακρίσεις. Και όμως, το 2023, εξακολουθούμε να παρακολουθούμε ένα συγκλονιστικό όγκο βίας και διακρίσεων κατά των LGBTQ+ ατόμων και άλλων μειονοτήτων.

Το βλέπουμε στις ειδήσεις αυτή τη στιγμή με τους μαζικούς πυροβολισμούς στο Club Q πέρυσι στο Κολοράντο Σπρινγκς και στο νυχτερινό κέντρο Pulse στο Ορλάντο το 2016, όταν σκοτώθηκαν 49 άνθρωποι. 49! Είναι ακόμα δύσκολο να το πιστέψει κανείς.

Τα τρανς άτομα και τα άτομα που δεν συμμορφώνονται με το φύλο διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο και γίνονται όλο και περισσότερο στόχοι τρανσφοβικών εγκλημάτων μίσους. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε περισσότερα περιστατικά αστεγίας, βίας από συντρόφους, σεξουαλικής επίθεσης και άλλων εγκλημάτων εντός αυτής της ομάδας.

Επιπλέον, λόγω του άγχους που συνδέεται με τέτοια βία και διακρίσεις, η τρανς κοινότητα έχει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ οποιασδήποτε μειονοτικής κοινότητας. Αυτή είναι μια από τις πιο ανησυχητικές ανισότητες υγείας που αντιμετωπίζει αυτός ο πληθυσμός. Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι το 40% ή και περισσότερο των τρανς ατόμων έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι η κοινωνική ένταξη. Για να ζήσουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή, οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται αποδεκτοί και να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται.

Αν και ως συλλογική κοινωνία έχουμε κάνει βήματα τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και την προώθηση της ενσωμάτωσης, πρέπει να τα προσπαθήσουμε περισσότερο και καλύτερα.

Αυτός ο πληθυσμός συνεχίζει να βιώνει πολλαπλά επίπεδα διακρίσεων. Πράγματα, όπως ο περιορισμός της υγειονομικής περίθαλψης για την τρανς νεολαία, η απαγόρευση της εκπαίδευσης σε LGBTQ+ θέματα στα σχολεία και πιο πρόσφατα, η πολυδιαφημισμένη κόντρα του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις με την Disney.

Αυτά είναι απλώς μηχανισμοί παρενόχλησης. Αυτή η κοινότητα έχει «αλλιωθεί» από τον έξω κόσμο, και όταν περιθωριοποιείται ή σε χρησιμοποιούν ως πολιτικά πιόνια, αυτό επηρεάζει πραγματικά την ικανότητά σου να αισθάνεσαι κοινωνικά ότι συμπεριλαμβάνεσαι.

Ζητήματα, όπως ο φόβος της βίας ή των διακρίσεων και η έλλειψη κοινωνικής ένταξης συνδέονται με την οικονομική σταθερότητα, έναν άλλο βασικό κοινωνικό καθοριστικό παράγοντα υγείας.

Αυτοί οι παράγοντες διαταράσσουν τις σχέσεις και την απασχόληση, η οποία αποτελεί πρωταρχική πηγή διασφάλισης της υγείας για πολλούς ανθρώπους. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει την πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και ζωτικούς πόρους, καθώς και την ικανότητα ενός ατόμου να πληρώνει για ασφαλή στέγαση, υγιεινά τρόφιμα και δραστηριότητες και πολλά άλλα.

Και δυστυχώς, όλα αυτά μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας θεωρούνται, επίσης, περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για εθισμό, συμπεριλαμβανομένου του τραύματος, της φτώχειας και της ψυχικής υγείας.

Οι προκλήσεις ψυχικής υγείας είναι πολύ συχνές σε άτομα με εθισμό και συνδέονται με χειρότερα αποτελέσματα θεραπείας. Με βάση δεδομένα από το 2021, εκτιμάται ότι το 44% των Αμερικανών ενηλίκων υποφέρει τόσο από διαταραχή χρήσης ουσιών όσο και από κατάθλιψη, άγχος ή PTSD. Και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Στατιστικά μιλώντας, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι και τα αμφιφυλόφιλα άτομα χρησιμοποιούν τη θεραπεία εθισμού περισσότερο από τους ετεροφυλόφιλους ομολόγους τους. Αλλά, αυτό δεν λέει την πλήρη ιστορία, όλων εκείνων που παραμένουν χωρίς θεραπεία, εκείνων που μπορεί να αυτοθεραπεύονται με ναρκωτικά και αλκοόλ και να κρύβονται από τη ντροπή και το στίγμα που νιώθουν.

Η ντροπή είναι ίσως το χειρότερο συναίσθημα που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος. Βλάπτει την αυτοεκτίμηση και το πώς οι άνθρωποι φροντίζουν τον εαυτό τους. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ντροπή για πράγματα, τότε είναι που τείνουν να γίνονται απομονώνονται και να κρύβονται. Και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν πραγματικά να φουσκώσουν κρυφά.

Στον τομέα της ιατρικής απεξάρτησης, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προωθήσουμε τη συμπερίληψη και να καταρρίψουμε τα εμπόδια στη θεραπεία. Σύμφωνα με μια μελέτη, μόνο το 7% των προγραμμάτων απεξάρτησης προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε LGBTQ+ άτομα. Επομένως, υπάρχει επείγουσα, βασισμένη στην έρευνα ανάγκη να δημιουργηθούν περισσότερα προγράμματα θεραπείας εθισμού που να αντιμετωπίζουν τις μοναδικές προκλήσεις αυτής της κοινότητας.

Η θεραπεία του εθισμού δεν είναι ενιαία για όλους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε άτομο είναι ένα άτομο και αξίζει να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με την ατομικότητά του.

Ένα από τα μέτρα μιας πολιτισμένης κοινωνίας είναι η ικανότητά της να φροντίζει τους ασθενείς και τους ευάλωτους. Ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, είμαστε όλοι άνθρωποι και πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον.

Εκεί βρίσκεται η πραγματική ομορφιά και η ευκαιρία του Pride Month. Είναι μια ευκαιρία να τονίσουμε τα πολλά χρώματα που καθορίζουν την κοινωνία μας — και επίσης μια στιγμή να αναγνωρίσουμε πού μπορούμε να να πάμε καλύτερα και να κάνουμε περισσότερα.