Η έκθεση “ο Μπανάνας και το Χιμπατζάκι” έρχεται στο Hyper Hypo

10/10/2022
από

Ο ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΙΜΠΑΤΖΑΚΙ: ZINE ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ, των Τζώρτζη Κόντου & Κωνσταντίνου Μενελάου. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, 19:00-22:00, και η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 21 Οκτωβρίου, στο Hyper Hypo.O Μπανάνας και το Χιμπατζάκι: Παμε για ψάρεμα είναι η πρώτη έκδοση μιας σειράς queer zines με εκτύπωση riso που δημιουργήθηκαν για τα παιδιά του μέλλοντος κάθε ηλικίας και τους cool γονείς τους από την πολιτιστική πλατφόρμα The Queer Archive. Η ιστορία και οι χαρακτήρες δημιουργήθηκαν από τον σκηνοθέτη/επιμελητή τέχνης Κωνσταντίνο Μενελάου και η εικονογράφηση από τον καλλιτέχνη Τζώρτζη Κόντο. Η έκδοση έχει εμπνεύσει μια σειρά από έργα τέχνης που θα εκτεθούν στον χώρο της γκαλερί του Hyper Hypo.

O Μπανάνας και το Χιμπατζάκι είναι δύο αντισυμβατικοί χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν μέσα από την ανάγκη για απλότητα στον χαοτικό κόσμο που ζούμε. Μη θεωρώντας την ικανότητά τους να λειτουργούν ως ανθρώπινα όντα ως δεδομένη και κλίνοντας προς έναν queer τρόπο ζωής, γίνονται παρίες, αλλόκοτοι και πιθανά θύματα καταπίεσης και αδικίας. Ωστόσο, η αισιόδοξη, θετική τους ενέργεια και η ολοκληρωτική παραμέληση τους για αυτό που θεωρείται φυσιολογικό είναι οι αξίες που στοχεύει να καλλιεργήσει αυτό το project.

Ο Κωνσταντίνος Μενελάου και ο Γιώργος Κόντος ξεκίνησαν τη συζήτηση τους για το project το 2020 και στην πορεία ανακάλυψαν τις πολλαπλές ερμηνείες που απορρέουν από αυτούς τους δύο χαρακτήρες μέσα από διαφορετικά μέσα. Το zine είχε πρωταρχικό ενδιαφέρον με στόχο να εμπνεύσει τη συμπεριληπτική εκπαίδευση σε μια νεότερη γενιά, ενώ τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν και εμπνεύστηκαν από τους δύο χαρακτήρες και το σύμπαν τους παρουσιάζουν μια πιο ανοιχτή και πειραματική προσέγγιση προς την αθωότητα και της ελευθερία της ύπαρξης.ΟΡΓΑΝΩΣΗ
The Queer Archive
https://www.thequeerarchive.com/
https://www.facebook.com/thequeerarchive/
https://www.instagram.com/thequeerarchive/?hl=en

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Κωνσταντίνος Μενελάου
www.konstantinosmenelaou.com
@okostakis

Τζώρτζης Κόντος
www.georgekontos.com
@gkontos

Επικοινωνία: +306938308946
info@thequeerarchiveThe Queer Archive
Το Queer Archive είναι μια πλατφόρμα που υποστηρίζει και ενισχύει την ανάπτυξη και την παραγωγή όλων των μορφών queer τέχνης και κουλτούρας, προωθώντας μια ποικιλία καλλιτεχνικών πρακτικών που προκύπτουν από διαφορετικά ζητήματα και πτυχές της queer ζωής και εμπειρίας, που δημιουργούνται τόσο από εγχώριους όσο και διεθνείς ανερχόμενοι και όχι μόνο καλλιτέχνες. Το Queer Archive διοργανώνει συχνά ειδικές εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, εργαστήρια, Q&A’s με καλλιτέχνες και ειδικούς καλεσμένους, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει την παραγωγή ταινιών.

Από το 2020, η ομάδα της επιμελείται και παράγει το The Queer Archive Festival, το οποίο πραγματοποιείται σε διάφορες τοποθεσίες στο κέντρο της Αθήνας με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Το Queer Archive Festival έχει γίνει ένα πολιτιστικό σημείο συνάντησης τόσο για την queer όσο και για τη δημιουργική κοινότητα, μια ευκαιρία για γνωριμίες, ανταλλάγη ιδέες και συνεργασίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Queer Archive ξεκίνησε το Queer Archive Artshop, μια διαδικτυακή γκαλερί τέχνης που περιλαμβάνει έργα, κατασκευές και εκδόσεις από και σε συνεργασία με γνωστούς και ανερχόμενους queer καλλιτέχνες, παρέχοντας έτσι μια παγκόσμια πλατφόρμα για την προώθηση και τη διανομή αυτών των έργων.George Kontos
Ο Τζώρτζης Κόντος είναι σκηνοθέτης και καλλιτέχνης με έδρα την Αθήνα. Στα έργα του επιδιώκει τις πτυχές του σουρεαλιστικού και του παραλόγου με σατιρικό τρόπο. Οι ταινίες του έχουν επιλεγεί από φεστιβάλ animation και κινηματογράφου όπως Animaze, Animasyros, Banjaluka, Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Η τελευταία του μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, Sevarambes, έχει λάβει το βραβείο IRIS για το καλύτερο Animation το 2021 από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το βραβείο Σταύρος Στασινός για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων το 2020 στην Ελλάδα. Μέσα από την καλλιτεχνική του πρακτική έχει δημιουργήσει έργα για ατομικές και ομαδικές εκθέσεις (Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Τορίνο). Έχει πτυχίο MFA από το California Institute of the Arts και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Konstantinos Menelaou
Ο Κωνσταντίνος Μενελάου είναι filmmaker και επιμελητής τέχνης με έδρα την Αθήνα, Ελλάδα. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «He Loves Me» έχει διανεμηθεί παγκοσμίως από τις Salzgeber&Co, TLA και Optimale. Η κινηματογραφική του δουλειά έχει επιλεγεί από φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο, όπως Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, London Flare, Qfest, Toronto Queer Film Festival, Queer Lisboa, Outview, MIXNYC. Ο Μενελάου έχει εργαστεί ως researcher για τη γκαλερί White Cube στο Λονδίνο, ως δημιουργικός παραγωγός για το φεστιβάλ Asvof στο Centre Pompidou στο Παρίσι και επιμελητής τέχνης για το Fringe! Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τεχνών στο Λονδίνο πριν ιδρύσει το The Queer Archive, μια καλλιτεχνική πλατφόρμα που προβάλλει τη δουλειά queer καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών, καθώς και την παραγωγή ταινιών, εκδηλώσεων και εκθέσεων τέχνης. Το 2020 ένωσε τις δυνάμεις του με την Στεγη του Ιδρυματος Ωναση και μαζί παρήγαγαν το φεστιβάλ The Queer Archive Festival, μια ετήσια γιορτή queer τεχνών με έδρα την Αθήνα. Το 2021 ο Μενελάου παρουσίασε το The Queer Archive Artshop – μια διαδικτυακή γκαλερί τέχνης που γιορτάζει την queer δημιουργικότητα και κουλτούρα. Έχει πτυχίο Media Arts από το Πανεπιστήμιο του Westmister και μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Central Saint Martin’s.


Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Hyper Hypo: Βορέου 10, Αθηνα, 105 51
Ημερομηνία εγκαινίων: Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, 19:00-22:00
Εκθεση: 13-21 Οκτωβρίου 2022
Δες και αυτό!