Η Εκκλησία της Αγγλίας προχωρά προς την παροχή ευλογιών σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια

80
Η Εκκλησία της Αγγλίας ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στη σύνταξη νέων ποιμαντικών οδηγιών και άλλου σχετικού υλικού, ώστε να επιτραπεί στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια να λαμβάνουν την ευλογία των ιερέων, εφόσον το επιθυμούν.

Η Γενική Σύνοδος, το διοικητικό όργανο της Εκκλησίας, πραγματοποίησε το Σάββατο (8 Ιουλίου) μια τετράωρη συζήτηση για να ακούσει τις απόψεις των μελών σχετικά με τις προτάσεις που θα επιτρέψουν στα ζευγάρια του ‘ίδιου φύλου’ να προσέλθουν στην εκκλησία και να πραγματοποιήσουν μια ιερή τελετή μετά από τον πολιτικό γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης.

Η επίσκοπος του Λονδίνου Sarah Mullally και ο επίσκοπος του Τρουρό Philip Mounstephen, συμπρόεδροι της συντονιστικής ομάδας που επιβλέπει την εφαρμογή των αλλαγών μετά την ψηφοφορία-ορόσημο του Φεβρουαρίου, δήλωσαν ότι ήταν «πολύ ευγνώμονες στα μέλη της Συνόδου για τις στοχαστικές τους συνεισφορές» κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Σαββάτου.

«Ήταν καλό που ακούσαμε τις σκέψεις τους και θα τις πάρουμε μαζί μας για να τις συνδυάσουμε με τις συγκεντρωτικές εργασίες σύνταξης που ξεκινούν τώρα», δήλωσαν οι Mullally και Mounstephen. «Ανυπομονούμε να ξανασυναντηθούμε τον Νοέμβριο».

Από τη συζήτηση του Φεβρουαρίου – κατά την οποία «χαιρετίστηκαν» οι προτάσεις για τις ευλογίες του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου – ένα σχέδιο κειμένων, γνωστό ως Προσευχές Αγάπης και Πίστης, έχει βελτιωθεί και έτσι έχει αναπτυχθεί νέα ποιμαντική καθοδήγηση για την Εκκλησία της Αγγλίας, σύμφωνα με τις ενημερώσεις στον ιστότοπο της Εκκλησίας.

Μεταξύ των 226 απαντήσεων που έλαβε η Σύνοδος σχετικά με τις ευλογίες, 148 χαρακτηρίστηκαν γενικά θετικές, ενώ 78 θεωρήθηκαν αρνητικές.

Τα πιο σημαντικά επικριτικά σχόλια ήταν ότι οι προσευχές μοιάζουν πολύ με το γάμο (60 απαντήσεις), ότι δεν προχωρούν αρκετά (44 απαντήσεις) και ότι θα χρειαζόταν περισσότερη ποιμαντική καθοδήγηση για τη χρήση τους (42 απαντήσεις).

Η Εκκλησία, η οποία δεν επιτρέπει τους γάμους ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών, διπλασίασε την απαγόρευσή της για τους γάμους αυτούς τον Ιανουάριο, αλλά κατέθεσε προτάσεις για να επιτραπεί στα ‘ομόφυλα’ ζευγάρια να κάνουν προσευχή μετά από πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.

Ζήτησε επίσης συγγνώμη από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα για την απόρριψη και την εχθρότητα που αντιμετώπισαν.

Τον Φεβρουάριο, και οι τρεις οίκοι – επίσκοποι, κληρικοί και Σώμα Λαϊκών – της Συνόδου ψήφισαν υπέρ της ευλογίας για τα ομόφυλα ζευγάρια για πρώτη φορά στην ιστορία του της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου διαμαρτυρήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ+ χριστιανοί, οι οποίοι στάθηκαν έξω από τον τόπο συνεδρίασης της Συνόδου στο Λονδίνο στις 8 Φεβρουαρίου με πλακάτ που κατήγγειλαν αυτό που ορισμένοι χαρακτήρισαν «ασήμαντο» για τους ΛΟΑΤΚΙ+ θρησκευόμενους.

Οι διαμαρτυρόμενοι δήλωσαν στο PinkNews ότι ήταν «προσβολή», «προφανής διάκριση» και «ντροπή» να προσφέρονται ευλογίες σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια αντί για γάμο.

Την Πέμπτη (6 Ιουλίου), ο βουλευτής των Εργατικών Ben Bradshaw δημοσίευσε ένα σχέδιο νόμου που θα επέτρεπε στην Εκκλησία της Αγγλίας να πραγματοποιεί γάμους μεταξύ ατόμων του ‘ίδιου φύλου’.

Ο Bradshaw δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέπει τον γάμο ‘ομόφυλων’ ζευγαριών εντός της εκκλησίας υπό «ορισμένες συνθήκες» και διαβεβαίωσε τους αντιπάλους του νομοσχεδίου ότι κανείς δεν θα «υποχρεωθεί με κανένα μέσο» να τελέσει ή να παραστεί σε έναν τέτοιο γάμο.

«Δεδομένου ότι η Εκκλησία της Αγγλίας αθέτησε την υπόσχεσή της να οριστικοποιήσει τις ευλογίες ομοφυλοφίλων και τους νέους κανόνες για τους ομοφυλόφιλους κληρικούς στη σύνοδο αυτού του μήνα και το υψηλό επίπεδο ανησυχίας στο κοινοβούλιο για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Bradshaw, «σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο να δημοσιεύσω το πλήρες σχέδιο του νομοσχεδίου μου, το οποίο, αν συνεχιστούν αυτές οι απαράδεκτες καθυστερήσεις, το κοινοβούλιο ίσως θελήσει να ασχοληθεί με αυτό στην επόμενη σύνοδο».